tisdag 18 februari 2014

Ekologisk dag

Nicolas Berglund i sin
ekologiska butik
Vädret är viktigt för oss nordbor, om solen råkar titta fram mellan molnen är allt frid och fröjd. Vilket den gjorde igår. Toppen! Idag vällingsörja. Dock bestämmer vi oss för att inte bry oss om vädret. Vi bestämmer oss att göra en rättvisemärkt, ekologisk dag.

Första anhalt North & South Fair Trade i Wrångebäck utanför Hjo. Vi köper mango i tre olika skepnader: som torkad, chutney och vinäger, exotiska smaker från Burkina Faso och Filippinerna. Kanel och nötter därtill. Wrångebäck ligger också lite exotiskt till, vid Vättern visserligen men ganska långt ifrån Stora vägen. Inte lätt att hitta. Att hitta hemsidan är enkelt. Wrångebäck

Sedan till Almnäs bruk, som är ett av Sveriges största ekologiska jordbruk. Med kosläpp i maj. Idag är det ysteriet som intresserar. Prisbelönt ost inhandlas – Anno 1225. Men än bättre, om ni frågar mig, smakar Wrångebäcksosten. Så i kväll blir det tisdagsmys. Ost och vin!


Tre sorters finostar







8 kommentarer:

  1. Åh så gott det verkar ,inte så dålig tisdag ,här kommer det snösörja från himlen nu ,Nette

    SvaraRadera
  2. Apropå Wrångebäck. Be den gamle berätta om slaget där.
    Ostmästaren Elisabeth på W har också ett eget ysteri utanför Falköping vilket kan rekommenderas. Påverås heter det. Väl värt en utflykt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han har förstås redan berättat - fast det minns vi inte. Påverås ok! Det får vi komma ihåg.

      Radera
  3. Trevligt att du tittade in hos mig, vi delar ju samma underbara sjö och allt. :) Idag var Vättern visserligen disig, men den har en förmåga att förnya sig gång på gång.

    Klokt att ägna sig åt en ekologisk dag!

    SvaraRadera
  4. Ber att få instämma om Påverås - fantastisk ost, nästan i fransk klass ! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser goda ut på hemsidan! Påverås måste besökas.

      Radera