söndag 20 april 2014

Påskbuffé

Påskaftonen kom med sol och uppkavlade skjortärmar. Och myror, humlor och fjärilar – det riktigt kryllar av liv i klorofyllen. Turisterna strosar runt i hamnen. Hjo-Hjo letar upp en plats att vila på - i skuggan. Det här har vi längtat efter länge.

Vid påskbuffén förtäljer oss den gamle fanjunkaren historien om hur malajernas skithus sprängdes i bitar år 1956. Och hur förbannat bra gjort det var. På min ära, som majoren sa. Den har vi hört tio gånger ungefär, men rätt skojigt ändå. Hjo-Hjo nickar till under bordet. Vi äter tre sorters sill, köttbullar, lax, gravad och rökt, laxpudding, parmaskinka, prinskorv, ägg och lika mycket till. Öl, och nubbe till den som så önskar. Vilket bara bloggaren och norrländske svärsonen tackar ja till – ganska stillsam tillställning, fanjunkaren tar en matsked på sin höjd (annat var det vid Slaget vid Wrångebäck år 1947, men det tar vi en annan gång). Storasyrrorna kan inte låta bli lillebror.


Hjo-Hjo får slicka av mattes tallrik (selekterade godsaker), får ett spel och springer glad som en speleman rakt in i friggeboden. 

Glad påsk!

12 kommentarer:

 1. Den här påsken kommer att gå till historien som den påsken när sommaren kom och gick" för jag tror att den tänker ta en rejäl paus ganska snart! Vi för njuta av nuet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sommaren kom - men kommer tillbaka, hoppas vi.

   Radera
 2. Nu förstår jag varför ni har så många rester. :)
  Låter gott med påskbuffé. Här i min del av Kalifornien finns inte alls all denna mat.
  Tänk att ni fått sådan vårvärme lagom till påsk.
  Låter mysigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästan som julmaten. Tyvärr kommer värmen att försvinna, för så här varmt är onaturligt så här års. Kommer tillbaks i juli-augusti - kanske.

   Radera
 3. Idag har det varit en sådan där härlig sommardag - hade ingen aning om att kärvare tider nalkades. Men så har jag varken sett på teve eller hört på radio idag utan varit ute hela dagen och planterat penséer och fyllt på jord i mina stora krukor som står vid vår enda södervägg som tyvärr är entrédito. I dem växer det bra - ingen annanstans i trädgården.
  Påskbuffén får snålvattnet att rinna i synnerhet som jag går på 5/2 diet och det här är en tvådag...
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. 5/2 är jättebra, och angående vädret har jag ingen aning. Men efter en sådan sommarhelg kan det inte bli annat än kallare. Eller...?

   Radera
 4. Visst är det härligt med en rejäl påskbuffe,vi hade också släkten här och hade det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, gott. Men måste kapa ett par kilo nu. Börjar med att klippa gräset.

   Radera
 5. Det verkar som ni i Sverige har fått det fina franska vädret som vi haft tidigare. Här nere har vi haft det grått och lite småkyligt under Påsken. Men idag har solen kommit fram igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Superväder faktiskt - efter svenska mått. Även idag.

   Radera
 6. Är det säkert att inte Hjo-Hjo fick smaka en nubbe? ;) Med tanke på episoden med Friggeboden. Visst var det ett perfekt och ovanligt varmt Påskväder. Jag minns ett år när vi bodde i Hjo och jag tog ett kort på torget där det låg höga drivor av snö en påskafton.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...och drivis på Vättern. Kanske såg det väldigt tomt ut i flaskan.

   Radera