Nu när fotbollen är över får man roa sig på annat sätt, se sig mätt på krassen till
exempel, vilket man inte gör i brådrasket. Eller skörda vinbären,
de röda, och lära hunden vad inhägnaden är till för. För
tillfället tycks han tro att det ska tränas agility där. Vad gör man med röda
vinbär förresten? Vin kanske. Nja, sådant har bloggaren pysslat
med en gång i tiden. Intressant och riktigt hemtrevligt med
bluppandet från jäsningen frampå höstkanten. Men gott blir det
inte. Men chutney kanske, eller gelé.
Förresten fyllde Hjo-Hjo sex månader häromdagen. Stora killen. Han ligger i gräset i godan ro och gnager på ett ben, men tittar vaksamt upp då och då – Jaså, det var bara Eriksson. Passera Eriksson.
Sex månader är en avsevärd ålder på en labbe. Grattis! Grattis också till krassen! Snyggt! Röda vinbär avnjuts helst direkt från busken alt. släpas i strösocker innan de inmundigas.
SvaraRaderaDirekt från busken - surt, sa labben. Då försöker vi släpa dem i socker.
RaderaTack för titten hos mig och de fina orden. Har kollat runt på din intressanta blogg med fina foton. Fin vovve också!
RaderaRöda vinbär är gott direkt från busken men vin är inte dumt det heller......
Välkommen tillbaka och ha det så gott/Eva
Välkommen till Första året i Hjo! Vi får se vad vi kan åstadkomma av de sura bären, äta direkt från busken blir det inte tal om. Tipsen strömmar in.
RaderaJag gratulerar gärna Tyskland till segern. Helt klart värdiga vinnare!
SvaraRaderaVin gjorde vi en gång i forntiden också men numera inhandlas det i Tyskland i stället. Dit kör vi tur och retur på åtta timmar. Nej, gelé blir nog bättre tänker jag.
Grattis till första halva året. Inte illa det. Tiden går fort...
Det blir nog så att vill vi ha ett gott vin så köper vi det på Systemet. Tycker röda vinbär är ett problem, enklare med svarta och sådana har vi inte.
RaderaGör rödvinbärsgelé, det är väldigt gott. Jag har ett par buskar och gör gelé varje år. Det är inte speciellt komplicerat.
SvaraRaderaEtt alternativ är en fransk bärpaj. Grädda ett gott pajskal, fyll det med en fin vaniljkräm och häll över röda vinbär. Gott, gott!
Gelé blir bra - vet jag. Men fransk bärpaj, jaha man får bra tips när man bloggar.
RaderaNär vi hade röda vinbär så styckfrös jag dem till dekorationer senare undre året. De är ju så otroligt sura att äta ...utan socker.
SvaraRaderaGräsligt sura. Men dekorationer - då måste jag nog konsultera hustrun.
RaderaSå fränt med flaggan på gaveln.
SvaraRaderaVinbär är gott. Kom ihåg röda och svarta vinbär som min mormor gjorde saft av då jag var liten. Klappgröt av saften gjorde hon åxo ofta. Det är gott.
Stort GRATTIS till Hjo Hjo.
Tycker skönt att fotbollen är över. Fast Tyskland Hmmm.....men jag kan kosta på mig ett stort Grattis ändå till dem.
Ha det gott nu!
Klappgröt, ännu ett tips. Har faktiskt aldrig ätit klappgröt. På tiden alltså. Fast visst låter det som något man åt förr, inte nu.
RaderaJag gjorde gelé av våra röda vinbär några gånger - hur gott som helst :-)
SvaraRaderaHmmm... Jag minns VM-finalen mellan Argentina och Tyskland (Ok. Västtyskland) 1986. Då var vi i England och åkte kanalbåt, och RÄTT lag vann den gången ;-)
Fast engelsmännen var inte så glada att dom blev utslagna av Argentina med hjälp av Maradonas, förlåt, GUDS hand...
:-)
Gelé verkar vara ett säkert kort. Minns också Guds hand. Det var ju väldigt känsligt också mellan länderna med Falklandsöarna i minnet. Det var Maradonas VM.
RaderaVi har bekanta som tycker att rödvinbärssylt och vaniljglass är jättegott .Grattis Hjo-Hjo man får allt gratulera till framgång i livet det första året ,Nette
SvaraRaderaSe där, ännu ett tips. Nu ska vi nog klara våra vinbär. Hjo-Hjo hälsar och tackar.
RaderaHär blir det gelé och blandsaft på vinbären. Jordgubbarna är billiga nu och man får en hel låda för en sportstyver. Gott att blanda med.
SvaraRaderaGrattis till din frodiga krasse. Om ramen varit svartfärgad hade du också kunnat ståta med Tysklands färger. Nåt att tänka på inför VM nästa år när du komponerar rabatten : )
Allt gott
Anette
Krassen är fantastisk och nu blir det väl någon råd med vinbären efter alla tips. Gillar tyskarnas fotboll men nöjer mig med det. Nästa VM får vi hoppas Sverige är med, då får komponera efter det.
RaderaTips på godsaker av röda vinbär. Lite åt chutneyhållet. Kryddigt och riktigt gott!
SvaraRaderaSalladsvinbär
2½ kg röda vinbär
2½ kg strösocker
1 msk mald kanel
1 msk mald kryddpeppar
1 msk malda kryddnejlikor
2 dl ättiksprit, 12%
Skölj och rensa bären. Koka bär och socker i 15 minuter. Skumma noga. Tillsätt ättikan och kryddorna och sjud i 30 minuter. Skumma noga.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.
Jo, nog låter det lite åt chutneyhållet. Gott, tror jag. Tack för tipset.
RaderaSjälv gör jag en del gelé och sen fryser jag in röda vinbär, för att baka åretruntkaka med bären på.
SvaraRaderaFrysa in verkar vara en bra idé. Synd att slänga om man kan göra Åretruntkaka.
RaderaJaha! Fler som håller koll på vika som passerar. inget undgår vakande ögat... Kramis!
SvaraRaderaHan håller kollen och hoppar över stängslet om det behövs. Men alltid vänskaplig, viftar alltid på svansen. Dålig vakthund tror jag.
RaderaÅh, javisst ja - GRATTIS!
SvaraRaderaTänkte väl det - Tack!
RaderaMormor hade en stor rödvinbärsbuske vid hörnet på
SvaraRaderahuset, och jag älskade att plocka av dom små stammarna
och skala av bären med tänderna. Tyckte inte att dom
var alltför sura. Och gelé - det är svårt att hitta i affärerna
här, men det var standard på bordet för söndagsmiddagen
bestående av kalvstek, sås och potatis.
(på MIN tid dvs)
Rödvinbärsgelé passar nog bra till olika stekar, jo det gör det. Fast att det inte var så surt, det är vad man kommer ihåg som barn, för då kunde man även äta rabarber. Surt, surt, det är vad det är.
RaderaInstämmer nog med andra att gelé kan vara en bra form att ta tillvara dina röda vinbär.
SvaraRaderaVi åt bären också som de var och jag tycker inte att de var så farligt sura. Med glass var de också goda.
Att det blir gelé av bären verkar ganska avgjort. Ska smaka dem direkt från busken också, helt klart.
RaderaGrattis på halvårsdagen, klart man ska testa lite agility när man nu kan. Matte hälsar vinbärsgele är inte surt.
SvaraRaderaTack!
RaderaGelé blir det, det är bestämt nu. Och chutney.
Av röda vinbär gör man den godaste saften. Akta bara att inte plocka dem för omogna, då blir det gelé.
SvaraRaderaSex månader! Ack ja, ett hundliv är på tok för kort. När man väl får lite ordning på dem, så börjar de gamla. Som karlar ungefär... ;-)
Jaha, saft också. Bra. Hjo-Hjo är bara sex månader så han har förhoppningsvis ett långt hundliv framför sig. Det där om karlar kommenterar jag inte.
RaderaTrevlig och prestigelös blogg, vardagliga trivialiteter och funderingar, mycket trevlig läsning.
SvaraRaderaOm tid och lust finns, kika gärna in min blogg
http://joakimohrndalen.wordpress.com/
Gilla gärna min bloggs Facebooksida också, då jag försöker undersöka vad som händer vid 100 gilla markeringar :)
https://www.facebook.com/joakimohrndalensblog
Tack och välkommen till Första året... Har bara kikat lite som hastigast på din blogg, har haft annat för mig idag. Men jag ska, självklart.
RaderaDu kan göra saft eller gele på vinbären, mycket gott!
SvaraRaderaHaha, nej dylan lyssnar jag inte alls på så namnet kommer inte där ifrån alls. utan jag heter Johanna och bloggen handlar om mitt liv, därav life of johanna :)
Tack för förslagen!
RaderaBörjade lyssna på Dylan på 60-talet och gör det fortfarande. Blir aldrig fri.
Första året i Hjo, hej! Det åter utomordentligt vettigt ta arbetsfriheten med sig och flytta på sig - och skriva om det!
SvaraRaderaVinbär med hemgjord vanijsås med kanelstång är ett gott efterrättsinslag :)
Kul å besöka din blogg, vi har en del gemensamma bloggare i våra kretsar ser jag! Fortsatt trevlig sommar tillönskas!
Trevlig sommar själv, och välkommen till bloggen! Alltid roligt med nya besökare. Har läst ditt inlägg om din skeptiska hållning till nymodigheter - kul. Ska läsa mer senare.
RaderaFrys bären, plocka upp i vinter och gör en härlig sommarpaj med vispgrädde och/eller glass! Ät den ljummen, mums! :)
SvaraRaderaLåter gott faktiskt. Så då fryser vi in några påsar. Tack för tipset.
RaderaHär dekorerar vi tårtor med vinbär om vi skulle stöta på några sådana, fast då får ni kanske baka fasligt många tårtor :)
SvaraRaderaGrattis till vovven också, sex månader...det är stort :D
Nu har vi fått många förslag, tack, tack. Vinbären ska allt komma till användning.
RaderaGrattis till halvårskillen. Min mamma gjorde alltid god saft av bären.
SvaraRaderaHjo-Hjo hälsar och tackar! Angående bären - mycket att välja bland alla tips. Saft? Det får vi se.
RaderaKrassen är verkligen vacker. Sådan var vår också för två veckor sedan. Sen kom det en massa löss och nu har matten rensat bort krassen. Trist!
SvaraRaderaSupervacker och utan löss - än så länge.
Raderavet inte alls vad man ska göra med bären !
SvaraRaderajag brukar äta dem direkt från busken !
Visste inte heller - men nu vet jag efter alla tips jag har fått.
RaderaMin salig mamma gjorde vin på maskrosor. Det var inte heller gott...
SvaraRaderaIngrid
Nej, vi lägger vinet på hyllan och hittar nog på något som smakar bättre.
Radera