torsdag 26 juni 2014

Faux-filét och rosé

Detta inlägg tar sats i Fotbolls-VM och slutar i Saint-Maximin-la-Sainte-Baume i Var i Provence i la France. Hur då, då då? Jo, i Ecuador finns två Valencia, fotbollsspelare alltså, och i Frankrike en Digne. I Valencia har bloggaren aldrig satt sin fot, i Digne däremot. Så där ja, då var vi i Frankrike igen.

Fulare vägsträckor än den mellan Grasse och Digne har man ju varit med om. Den som inte upplevt Route Napoleon bör försöka göra det genast. Läs den där meningen en gång till! Än Digne les Bains då? Tja, så där. Men Digne är sällan målet för resan. Och knappast Saint-Maximin-la-Sainte-Baume heller. Men dit kom vi körandes en afton i oktober efter en odyssé genom Vars medeltida byar. Utschasade. Vad är det med det då? Jo, på restaurangen mittemot hotellet beställer bloggaren in sin första pichet rosévin. På den tiden kändes det nästan lite suspekt att dricka rosé, fanns väl knappt på systemet. Rosé? Till faux-filét ska det väl vara rött. Se dig omkring, sa hustrun, för nu var vi i Provence. Vid snart sagt varje bord glimmade vinglasen ljusrosa. Så, så fick det bli.

Saint-Maximin-la-Sainte-Baume

Och det smakade riktigt bra kan bloggaren meddela.


Men nu dags för TV-soffan. Matchen har börjat, USA mot Tyskland. Hjo-Hjo har redan bänkat sig. 

26 kommentarer:

 1. Klokt att ta seden dit man kommer. Ser man inget när man ser sig omkring kan man alltid fråga kyparen.

  SvaraRadera
 2. NU vet vi att Tyskland och USA gick vidare i den gruppen! Härligt!
  Rosévin är inte min grej, men finns det inget rött, så går det an! :)
  Om en stund hejar vi på Belgien, men drömmen är att Holland ska stå som slutsegrare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har flera favoriter. Tyskland, Frankrike, Brasilien, Holland och faktiskt gillar jag USA, som Klinsmann lärt dem att spela fotboll.

   Radera
 3. Tack för Frankriketuren. Jag har blivit expert på att missa mål när jag hoppar mellan kanalerna när matcherna går samtidigt. Är du nöjd med dina poäng i min bloggtävling? ;) Vilket landslag håller Hjo Hjo på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är man i dessa trakter gör man gärna en avstickare till Cotignac också. Ett måste. Vet inte hur jag tippade grupperna - och allt är vä inte klart än, eller? Hjo-Hjo sover isoffhörnet för det mesta, eller är på flugjakt. Husse har lite svårt med engagemanget nu när inte Sverige är med. Men är det inte dags att Tyskland tar hem turneringen. Någon gång måste detta gäng vinna något.

   Radera
 4. Hm? Jag undrar om Hjo-Hjo verkligen gillar fotboll på teve? Bollar skal nog upplevas i verkligheten om det ska va nåt... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åtminstone gillar han att ligga i soffhörnet.

   Radera
 5. Jag LÅG nästan i mitt soffhörn under den här matchen också.
  Ganska trökut, tyckte jag. USA attackerade inte mycket, och
  spelarna halkade omkring hit och dit på den våta planen.
  Kul iaf att båda lagen är kvar.

  Ruth i Virginia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen till Hjo!
   Jag har en förkärlek till den fotboll Tyskland presterar under Löw - och tidigare för Klinsmann. Och nu har det blivit USA:s tur att få lära sig hur fotboll ska spelas. Vi får se hur det går.

   Radera
 6. Förstår att du har en speciell koppling till Frankrike.
  Har aldrig besökt de platser du beskriver men Frankrike är ett intressant land.
  Hjo-Hjo kommer att vara ett proffs på fotboll innan VM är över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag gillar Frankrike och besöker landet någon eller några gånger per år. Men inte i år. Kanske blir det Paris en tur i vår, det var länge sedan.

   Radera
 7. Frankrike är ett land som jag bara älskar! Ja, utom språket då... Hade gärna bosatt mig där, men det är för kallt på vintern. Så det fick bli lite längre söderut. Här är det i och för sig också kallt på vintern, men vi slipper det där vita som ramlar ner från himlen. Nu gillar jag i och för sig snö (och skidåkning), men jag åker och hälsar på den på mina villkor :-)

  Valencia är förresten en mycket trevlig stad som är väl värd ett besök :_)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan jag gott tänka mig - angående Valencia. Och angående franska språket. Det låter så fint och bra, särskilt när kvinnorna talar. Så är det.

   Radera
 8. Hej du..Håller med dig..Fingal Olsson var en kul figur,,till skillnad mot lilla Fridolfs Selma,hon var ett rivjärn hon..Vilodag från fotboll i dag,skönt så man får vila inför 8:ondelsspelet..Haé Bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså, vilodag idag. Kan nog behövas, det blir hektiskt framöver.

   Radera
 9. Rosé har ju blivit alldeles rumsrent numera. Och det finns riktigt mycket att välja på, till skillnad från förr i tiden då man kände sig lite avvikande och kanske rentav töntig när man frågade efter rosévin på systemet, på den tiden då det inte heller fanns några självbetjäningsbutiker och allt handlades över disk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det hade jag sånär glömt, detta med att handla över disk. Stammande svåruttalade franska viner.

   Radera
 10. Har inte varit i Frankrike, men min gubbe har jobbat i perioder där och bott där. Ett fint land.
  Fin bild och Rosèvin smakar gott.
  Ha en skön kväll nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men då så, då har han fått lite god mat i krävan - fast det får han väl hemma också.

   Radera
 11. sv: Johodå! Jag badade VISST!!! :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej då. Det har jag också, upp till knäna och Hjo-Hjo upp till magen.

   Radera
 12. Många år sedan jag besökte Frankrike. Första gången, för hundra år sedan, med bil som ensam chaufför tillsammans med två blonda, söta tonårsdöttrar. :D Sannerligen en upplevelse... ;)
  Blev inte så mycket vin då, inte ens rosé. Men nu känns det fräscht, på sommaren. :) Blev faktiskt lite sugen.
  Berit E

  SvaraRadera
  Svar
  1. En upplevelse, det kan jag förstå. Ros'e smakar nog bäst på sommaren.

   Radera
 13. Route Napoleon nyttjar vi då och då. Att besöka dom gamla vackra byarna här nere i södra Frankrike är fantastiskt men kan förstås också vara lite tröttande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som vandrare på franska landsbygden, vilket har hänt någon gång, stöter man ofta på varning för hunden-skyltarna. Det gäller att passa sig. Byarna är fina.

   Radera