lördag 22 oktober 2016

Strindberg skulle ha kommit springande

Igår rapporterade Bloggaren om kall vind från sjön. Glöm det. För jämförd med dagens strandpromenerande kan gårdagens bara beskrivas som en mild västanfläkt. Strindberg skulle ha hoppat jämfota av tillfredsställelse. Och kommit springande med staffliet. Upprörda hav var det bästa han visste. Påminde honom kanske om en viss argsint författare.

- Vill du bada Hjo-Hjo, undrar husse. Njet, svarar jycken på ren svenska. Vattensvans har man ingen större nytta av. Kanske det, men det är faktiskt varmare! i sjön än på land idag. Bara så du vet. - Får ja en körv så, svarar den begåvade hunden. Vilket han alltså inte får.

Och i SvD Debatt skriver en lärare att det är dags för en språkreform. (Lärare: ”Det är dags att vi slopar de och dem”). Slopa de och dem. Eleverna blir (är) så förvirrade, vet varken fram eller bak. Att Språkpolisen får ett anfall skiter han blankt i. Skriv som du talar. Ingen fattar ett vitten, men det gör inget bara det är jämställt. I nämnda tidning kan man också, apropå jämställdhet, läsa om Genusvetarna som vägrar se könet: Ni kanske inte visste det, men anledningen till att kvinnor är kortare än män är att föräldrar omedvetet ger sina döttrar mindre mat än sina söner. Det kallas matdiskriminering...

Och snart är Bloggaren lika arg som Strindberg.


41 kommentarer:

  1. Ja det vi har framför oss vädermässigt,är väl inget man jublar åt..Lanzarote var fantastiskt,ett drygt meterstort hål rakt ner i berget,på topp sen grillgaller,tog lite längre tid än med en kolgrill..Haé Bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är som kört för året. Vi går och lägger oss. Ses i april!

      Radera
  2. Som svensklärare kan jag bara säga att det var det dummaste jag har hört! Klart att vi ska behålla de och dem. Hur svårt kan det vara? Bara att testa med jag och mig om man är osäker.

    Brukade Strindberg måla vid Vätterns strand? Min gamla släkting hade en olja av honom. Den hade hennes pappa fått som en betalning för en skuld på 200 kronor. Mycket pengar på den tiden men när tavlan såldes när konstpriserna stod som högst kunde hon inte klaga på räntan...

    SvaraRadera
    Svar
    1. De och dem är inte alltid lätt. Men vem har sagt...
      Nej, vid Vätterns strand målade han nog aldrig. En olja av August sulle en ha haft. Om en säjer.

      Radera
  3. Jag vet och kan skillnaden mellan de och dem, men använder alltid dom när jag skriver. Utom när det är "viktiga" skrivelser (som i praktiken inte är så viktiga för mig :-) )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då tillämpar du redan den tänkta reformen. Dom funkar. Bättre än dem när det ska vara de. Men.

      Radera
  4. Det var värst vad det blåser hos dig! Här har det mesta av vattnet försvunnit från Sundet. -25 cm, man får gå halvvägs till Danmark för att bli blöt!
    Rumänien var alls inte dumt. Mycket att se, gott vin och billigt. Transnistrien- udda. Moldavien- intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte men anar att vattennivån är mycket låg i Vättern också. Det är som en sandstrand längs Strandpromenaden. Har varit en märklig sommar och höst.
      Vore kul att få se Ceauşescus parlamentsbyggnad - trodde att det var hans palats.

      Radera
  5. Och istället för de och dem ska vi säga ???vadå??? Jag begriper att språket förändras, men då ska språket berikas och inte fyllas med svengelska eller bli torftigare. Gillar nyord däremot, speciellt de som tydligt talar om vad det handlar om...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dom är det meningen. Vissa skriver nog så redan för att inte göra fel. Han och honom är besvärligt också - bort med honom. Så var det gjort.

      Radera
  6. Okej då, här var det två grader varmare...
    Vad gäller de och dem så går det lika bra med dom. Förresten spelar det snart ingen roll längre. De flesta elever skriva som de prata.
    Det är så man våldtar ett språk...

    SvaraRadera
    Svar
    1. De eller dem och han eller honom spelar väl ingen roll. Bara man förstår va dem menar. Och det gör man ju. Ibland. Kanske.

      Radera
  7. Som Strindberg sa Det är inte lätta att vara människa!
    SV:.. det var ju den där elaka inneboende människan som inte tog undan pallen :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är synd om människorna som inte tar undan pallen. Innan de lägger sig.

      Radera
  8. Det där med de och dem. En klassiker. Jag förstår inte vad det är som är så svårt. Ska man slopa något bara för att det upplevs lite knepigt. Då är det väl lika bra att man tar bort "mig" också. Eller "dig" och "oss". Det blir "jag", "du" och "vi" i alla lägen. Så slipper vi krångla till det för vi, och jag slipper att reta jag, på du som hela tiden säger fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skriv som du talar, propagerade postverket en gång i tiden. 70-talet kanske. Tror inte det hände så mycket då. Inte förrän snigelposten ersattes med e-post och sociala medier. Men nu jäklar.

      Radera
  9. Jag tror att "dom" kommer att vara det ord som skrivs inom snar framtid, och varför inte, språket har alltid genomgått förändringar och det har alltid blivit bra efter det ramaskri som alltid ska skalla ett tag först.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då stryker vi honom också. Eftersom ingen verkar förstå vad vi ska med så fåniga ord till. Räcker bra med han.

      Radera
  10. Det konstiga är att ungdomarna kan skilja på they och them på engelska, men inte på de och dem på svenska...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svenska ungdomar är bra på engelska. Sägs det.

      Radera
    2. Välkommen till Tredje året förresten!

      Radera
  11. Oss får väl vara glada om dem kan skriva över huvud taget! Vad kan man vänta sig av två tummar på skärmen... Kramis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Annat var det på snigelpostens tid. Eller inte. Men bara den det angick behövde läsa.
      Tassar på skärmen, undrar Hjo-Hjo.

      Radera
  12. Om tio år vet inte någon vad de eller dem betyder. Unga journalister vet inte när det ska vara de eller dem heller idag. Så varför hålla på och bråka med stackars barn.

    Dom är ett jättebra ord som det inte går att skriva fel på. Bättre då att sätta in stöten på sin, sitt, hans och hennes. Sista gången jag såg en miss på detta var "Tjuven rånade den gamla damen i hans lägenhet". Även om man använder de eller dem felaktigt kan det ju ändå inte bli missförstånd som i det här fallet.

    Pojkarna har redan från början 35 % mer muskelmassa än kvinnorna. De har dessutom (för det mesta) större händer och längre fingrar vilket gör att de kan nå längre på tangenterna än jag någonsin kan, hur långt jag än sträcker ut fingrarna. Vissa Chopinstycken är till min stora sorg därför omöjliga för mig att spela genom att jag helt enkelt inte når tangenterna. För mig räcker detta med att inse att män och kvinnor rent fysiskt skiljer sig åt även om de har fått lika mycket mat när de var små.
    Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Unga journalister skriver att "flickorna blev tafsade på". Och det är inte det enda problemet med journalister. De bor alla på Sthlms Söder. Eller Majorna. Och tydligen är V deras parti. Som redaktionen sa till Janne Josefsson när han granskade partiet mörka historia. Så fick jag detta sagt.
      Men skilja på de och dem borde kunna gå. Förmodligen tycker de att det är ojämlikt att vissa kan och vissa inte. Så då blir det dom.

      Är du säker på att du inte fick för lite mat.

      Radera
  13. Jag gör som jag vill, när som jag känner för det. Har alltid haft lätt för språk, men mina utländska vänner påstår visst, att svenskan är svår.
    Ungdomarna är svåra att förstå, även med hörapparat, för de sväljer halva ord, och då kan det ju inte bli så mycket skrivet heller.

    Kalla vindar, ja. Väck mig i maj!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket ungdom i dig. Eftersom du gör det du känner för.
      Bra, då väcker jag dig i mars.

      Radera
  14. Ha,ha ett mycket roligt inlägg, särskilt vad gäller matdiskriminering. Vad gäller språkreformer så tycks det vara nödvändigt att sänka både tal och skrift till lägsta möjliga nivå. Så att alla hänger med och ingen känner sig kränkt.Skulle gärna äga en målning med upprört hav eller orosmoln av Strindberg. Den mannen hade kläm på språket.Och goda anlag med penseln.:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, kan man inte bli...
      Strindberg anses inte som någon vidare målare tror jag. Men jag gillar hans vågor i olja.

      Radera
  15. Nog är det snyggt och lite imponerande att kolla in dessa vågor när det stormar, men så klokt att inte bada Hjo-Hjo, vattensvans vill ingen ha.
    Tassklappar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vättern har han ingen lust med så här års. Men i ån kan han fortfarande plumsa i. Där behöver han bara blöta tassarna.

      Radera
  16. Man bara undrar litet hur förflackat språket ska bli. Snart kanske alla skriver 4U och lol... och utan grammatik blir det svårare att lära sig andra språk. Fast de väljs tydligen bort i skolan för det är svårt och ger därför inte tillräckligt med betygspoäng. Snabbt och utan ansträngning är modellen just nu....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Artikeln i SvD blev mycket uppmärksammad. Språket förändras, jag behåller helst de och dem, men vi får väl se. Jag har mina aningar.

      Radera
  17. Ha ha ha ja du bloggare Hans Stindberg, man kan inte annat att skratta, ja inte åt dig men tillsammans med dig. Det är så sant allt du skriver så jag kan inte hitta ett enda fel av dina tankar som du präntar ner.
    Allt har blivit så konstigt, tur man är så pass gammal att man kan rycka på axlarna av allt elände,
    men fy fasen för att vara ungdom, önskar mig icke dit.
    Tar hellre en promenad med HjoHjo i hård vind och västanvind, det ger mer glädje, det är därför du tar långa promenader med din vän, kanske för att avreagera dig, hi hi . . .
    Ta ett djupt andetag . . . pussa vovven.
    Höst hälsningar/ Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tiderna är upp och ner. Men det har de alltid varit. Bäst att skratta åt eländet förstås - om man kan. Långa hundpromenader är bra mot det mesta. Och äpplen och D-vitamin, vilket det från och med nu blir lite knepigt med. Inte äpplen men sol.

      Radera
  18. Vad sägs om di - t.ex. att skillnaden i storlek beror på att di gav flickera för lite å äta. Å ger man di för lite så kan di ju inte växa som di skulle. Kan en ju räkna ut hur lätt som helst!
    Berit E

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns Lennart Hylands radioreferat och han sa "di svenska pojkarna". Sixten Jernberg, Sura-Pelle etc. Vill jag minnas. Det var ett tag sedan. Numera vet ingen vem Hyland var ens. Di, ja det får jag fundera på.

      Radera
  19. VA?? Dubbelt va! Mindre mat till tjejerna... det dummaste jag har hört. Vad dom kan hitta på för att bli intressanta dessa forskare. För det kan väl inte vara sant! Undra på att det blåser....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som barn hade jag svårt för mången god maträtt. Men blev lång som en solros, men smal också. Hur nu det går ihop?

      Radera