torsdag 6 oktober 2016

Öronen fladdrar i vinden


Bloggaren stretar på i nordosten och öronen fladdrar i vinden. Hundens alltså, han som kallas Hjo-Hjo. Vi står där efter den hjoska kusten och spanar efter land. Är det inte Danmark man ser på andra sidan? Jo, det måste det vara, med Himlabjerget som stiger upp ur havet. Det är rasande grant!

Nu är det så här: ju närmare Vättern desto bättre odlingszon. Zon 1 rent av. Vilket betyder att man skulle kunna odla vin med framgång. Kanske inte pinot noir precis, men ändå. Om man nu skulle känna sig hågad. Vilket Bloggaren inte gör eftersom han vet hur kallt det blåser. Alltid. Så gott som.

Men. Odlingszon 1 är det. Obegripligt men obestridligt. Så nu blir det en platan i alla fall. Efter allt velande. Som planteras helnaken i november, efter alla konstens regler. Och skänker en behaglig lövskugga till sommaren. Så att Bloggaren kan dricka sitt hjobrygda sauternesvin ifred för solen. Det blir fint.

Men nu får vi knäppa några kort, Hjo-Hjo. På dig och sjön och hamnen. Så det blir något fint att titta på också.


38 kommentarer:

 1. Ja du må tro jag blev snopen..Få något som jag inte visste jag hade.Skitkul..Speciellt kul för Cola Killen "Sonen" som blir 50 nu på söndag..Han poserar fint Hjo Hjo i grönskan..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barnen växer minsann. Du får bläddra bland korten och ha det bra!

   Radera
 2. Som det kan blåsa här i Norrbottens kustland (förra veckan uppmättes 26 m/s i vindbyarna) så skulle Hjo-Hjos öron inte bara fladdra i vinden; hela vovven skulle lyfta och sväva iväg över nejden. Ungefär som en så´n däringa drönare. En mycket stilig sådan må tilläggas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sån däringa Hjo-Hjo-drönare, som flyger över Vättern till Danmark. Det vore något.

   Radera
 3. Zon ett??? Trodde det var nere i sydligaste Skånebukten...Här ligger vi i zon 7, smaka på den du, vindruvor, bah, bara att glömma...Sjuan gäller just vår lilla ort o runtikring, vi ligger särdeles högt i terräng, därför har vi snörikare o kallare vintrar än övriga platser i området. Odling ägnar vi oss inte åt här, bondens marknad får vi åka många mil för att besöka. Synd om oss? Nixpix inte om du frågar mig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Zon ett runt kusten i söder, upp mot Göteborg men inte ända dit. Men kan även gälla för t ex öar i Mälaren, eller Visingsö, runt Vättern och Vänern. Lite synd tycker jag om dig.

   Radera
 4. Vilka härliga höstbilder!
  Tack för hälningen hos Ama!
  Kul att få sånt trevligt besök.
  När kommer du och HjoHjo? :)

  Ruth i Virginia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har börjat planera lite för en resa. Men den dröjer ett tag och blir inte till Virginia. Inte ens till USA. För långt bort för mig. Frankrike är närmare.

   Radera
 5. Odlingszon 1 går väl längs hela kusten, från Kalmar,runt Skåne och nästan ända upp till Göteborg. Fast det är en ganska smal remsa. Hjo ligger ju vid Vättern. Odlingszon 4? Fast jag kan vara ute och cykla. Det är i så fall inte första gången. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer med zon 1 som du säger. Men runt Vättern också, åtminstone om man väljer att sympatisera med denna karta: http://www.hemtrevligt.se/icakuriren/artiklar/hem-tradgard/20010430/vilken-vaxtzon-bor-du-i

   Så jag gör allt ett försök.

   Radera
 6. En platan, härligt!Det är på något sätt trädens träd. Härligt.
  Kanske vore något även för vår lilla radhusträdgård...
  Jag hoppas du återkommer med rapport om hur det går - och tips på hur man planerar.
  //Roland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återkommer naturligtvis. Vet inte om jag tagit mig vatten över huvudet, eftersom den kan växa sig rätt hög. Trivs den måste den tuktas. Men det ger sig, hoppas jag.

   Radera
 7. Här har det också blåst så att öronen har fladdrat ,inte på mej utan på "töserna".
  "töserna" skiftade om att vara bodyguarder .
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att vi inte har sådana vindhastigheter som Matthews över Haiti, Kuba och Florida.

   Radera
 8. Det där med zoner är helt nytt för mig. Inte så konstigt då jag bor i lägenhet och inte planterar någonting, åtminstone inte utomhus.
  Helt underbara bilder från ett blåsigt Hjo. Tur att man inte känner av blåsten framför datorn;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 08:or kan söka sig ut på någon Mälarö, eller skärgården kanske. Om ni vill odla vin. För där lär förhållandena vara goda.

   Radera
 9. Tack för dom fina bilderna :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lugnt och stilla i Hjo så här års, även om det blåser. Turisterna har åkt hem till Rüdesheim, Enschede och Tillberga, och vi bofasta förbereder oss för vintern. Brrr. Men snart är det vår...

   Radera
 10. Ja, det gäller att hålla i öronen när det blåser. Lätt hänt att man lyfter i byarna. Husse gjorde vindruvsgelé av våra. Här trampas inte några druvor till vin heller... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Proffsen gör rätt bra vin så man behöver inte trampa själv.
   Ha det gött!

   Radera
 11. Det är ju så vackert i vår natur, Hjo-Hjo gör sig bra på bild. Han måste vara van. Min Elsa blir aldrig van vid fotografering.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är van men poserar motvilligt. Bäst så, när man får knäppa i farten.
   Ha en fin helg!

   Radera
 12. Jag har bott i odlingszon 5 och då försökte vi verkligen odla, vilket säger sig självt. Inte bra.
  Nu bor jag i zon 3 och tomaterna blev väl skapliga på balkongen.
  Mycket vackra höstkort och här kommer klapp till Hjo-Hjo. Gött mos.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Zonkartorna varierar mellan 1-3 för vår del. Men ICA:s detaljerade säger zon 1. Så då säger vi så.
   Ha det fint!

   Radera
 13. HjoHjo bilden är bäst, har sådan lust att få nospussa den vovven, han är hur goe som helst, 'lyckost'.
  Nu är det verkligen höstvindar som gäller, kanske ett par öronskydd till HjoHjo, men han kanske gillar när det fläktar runt öronen.
  Platan då ! Det trädet är bra att ha i alla väder.
  Men vilken sorts platan är det ?
  P-hybrid - Orientalisk Amerikansk - P-racemosa -
  eller P-Wrightii. Du ser vad jag kan, hi hi . . .
  Vi har en lönn som är ca 65 år, inte illa va ! ?

  Ha en skön helg/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Platanus acerifolia. Hybridplatan tror jag, är väl vanligast. Eller?
   Lönnen är släkt och också fin, men utan kamouflagestam som jag gillar. Spännande projekt eller hur?
   Hjo-Hjo hälsar!

   Radera
 14. Även mina öron har fladdrat i vinden och kanoterna drev som de ville! Inte lätt men vi kom iland. Alltid något ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krävande yrke. Paddla kanot och räkna med bråk.
   Trevligt fredagsmys från Hjo och Hjo-Hjo!

   Radera
 15. Jag har nu plockat platanfrön (!) de valnötsstora bollarna för att plantera hemma. Jag vet att det funkar för det finns plataner där jag bor. Men hur gör man men dessa bollar - innehåller de 50 miljoner frön och man ska bara pilla ur ett och annat eller man ska trycka ner hela bollen? Vet du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet ej, men skulle gärna sätta några frön i en kruka. Vår platan levereras i november och är nog mellan två och tre meter hög. Oj, vad jag hoppas att löven börjar grönska i maj.

   Radera
 16. Jag kan skicka dig en boll om du vill?

  SvaraRadera
 17. Här flaxar öronen också i vindarna, de är starka och kalla numer. Plantera är roligt, fast än roligare är det att se resultatet när det fått gro på bra, gärna efter en si så där några år. Den som väntar på något gott...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se hur platanen trivs i hjomyllan. Kvitten vore kul men den väntar jag med. Öronen har fladdrat på Hjo-Hjo även idag. Regn imorgon, men det har vi inte sett än.

   Radera
 18. Om du kan se Danmark där från din utsiktspost måste du nog ha glasögon med väldigt stark förstoring. För mig däremot är det inga problem. Ha en fin söndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick lov att kolla upp dig - Åstorp. Jaha, jo därifrån är inte långt till Pølsemannen. Ha en fin söndag!

   Radera
 19. Med Danmark i sikte och Hjos zon-1-klimat så måste ju en platan stortrivas. Tror jag. Som tänker låta ett lönnskott på tomten växa till sig enligt mottot "man tager vad man haver". :)
  Berit E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas och tror på platanen. Ibland måste man tänka positiva tankar. Och de är ändå någorlunda realistiiska. Lönnen är nästan en platan, släkt åtminstone. Ha det!

   Radera