fredag 14 oktober 2016

Bob Dylan


Bob Dylan, säger Sara Danius och Bloggaren sätter nära nog sin egenhändigt handrullade och tillagade pyreneiska köttbulle i halsen. Eller i la gorge, som de säger där nere bland bergen. (Fast för Löfven betyder där nere EU. Vad nu Löfven har med saken att göra? Intet, blott intet, men Bloggaren kan inte låta bli). Och vem gjorde inte det? Satte köttbullen på tvären. Oj oj, harkel harkel. Det var som.

Men nu blir det problem i det litterära finrummet. Devalvering och förflackning. Men som Alan Ginsberg sa i No direction home: man får som ståpäls. Fast på engelska då. Så nog verkar det finnas något i den mannens texter, det har Bloggaren misstänkt länge. Så vi sätter på Blonde on Blonde från toppformens år -66. Konstaterar att några problem med Bob Dylan det har Bloggaren inte. Har aldrig haft.

Och sedan kommer ett sms från göteborgsdottern: Hur stolt är du nu då? Som du uppfostrade oss med Dylan morgon, middag, kväll.

But it doesn't matter /I want you, I want you / I want you so bad / Honey, I want you. 


36 kommentarer:

 1. Så kom Bob D in i mitt liv och jag tycker det är helt ok ... fina rum ska öppnas åtminstone med dörren på glänt då och då ... Löfven statsministrar vidare
  Trevlig helg du!

  SvaraRadera
 2. Tänk idag har vi valt samma ämne att blogga om, litet olika tankar runt det hela bjuder vi på också runt priset! Med andra ord, i våra båda inlägg finner nog alla någon tanke som vederbörande kan gilla... :-)

  Ha en fin Hjo-helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förmodar att ledamöterna tänkt till. Och nog kan poesi sjungas, borde i alla fall. Problem med Dylan och priset får andra ha.
   Du får ha en fin helg!

   Radera

 3. Nog blev jag paff alltid, men vid närmare eftertanke så var det inte helt fel. Lite nytänkande i finrummet. :)
  Fast en gång för länge sedan så använde de stora lite av samma språk som Dylan gjorde i boken, tyckte jag mig snappa upp någonstans ifrån... :))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Paff var ordet. Dylan sägs vara bland förslaget varje år men jag trodde det inte.
   Trevlig helg!

   Radera
 4. Som den gamla jazzböna jag är måste jag tillstå att jag är sorgligt okunnig om denne berömde låtskrivare. Fast visst har jag både sjungit och spelat Blowing in the wind. Jag får botanisera på Facebook för att allmänbilda mig. Roligt att det blev någon som folk kände igen i alla fall. (Tyckte först hon sa Dylan Thomas men han är ju död sedan länge. Han fick väl aldrig nobelpriset heller?)
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. -65-66 stod han nog i ständig kontakt med Vår Herre tror jag. Tre LP-skivor som fortfarande toppar bästa-någonsin-listorna. Det räcker för mig. Jag hade inte räknad med nobelpris för hans del. Men det är helt okej.

   Radera
 5. Ja du,lite snopen blev man allt,literaturpriset till en vismakare,klart vissa låtar är ju riktigt bra..
  Arne Waise,jajamensan du kom in som nr 4:a Grattis..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Arne Weise - toppen. Första gången jag gissat rätt tror jag!

   Radera
 6. Verkligen ett oväntat val, men äntligen någon som de flesta hört namnet på tidigare. Trevlig hösthelg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, berömd är han så det förslår. Trevlig höst. Och helg!

   Radera
 7. Vet inte vad jag tycker om valet men tycker ändå det är positivt att Akademien tänkt utanför boxen. För en gång skull vet jag direkt vem det handlar om och har några skivor här hemma. Så inte mig emot...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oerhört överraskad, rent av chockad faktiskt. Inte mig emot heller. Och Danius hävdar nog att de inte tänkt utanför boxen. Dylan ryms där. Måtte han svara i telefon nångång.

   Radera
 8. Det var nog många som satte i halsen när tiderna förändrades... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är allt en eftertänksam hund, Ludde. Och underfundigt rolig.
   Ha det gött!

   Radera
 9. Härligt med den här debatten! Jag gillar att han fick priset men frugan tycker tvärt emot. Hon säger att Leonard Cohen i så fall är en bättre poet. Hon har en poäng där men jag håller på Dylan😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också Cohen. Men någon måtta får det kanske ändå vara. Med populära pristagare.
   Ha det gott!

   Radera
 10. Håller helt med dig! Utmärkt att äntligen välja en pristagare i litteratur som man vet vem det är. Även nytänk av kommittén, vilket var på sin tid. Himla kul för Bob Dylan och oss som alltid gillat honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Örats poesi, som Danius sa. Kan man verkligen hålla med om.

   Radera
 11. Det var nog många som satte i halsen,kanske inte köttbulle !
  SV...Vet inte om man kan dansa squaredans till Bob Dylan Ska fråga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. På konserterna låter hans sånger olika nästan varje gång. Ett tag spelade han dem i reaggaetakt. Varför inte squaredans!

   Radera
 12. Inte vet jag om texterna håller Nobelklass, men tänkvärda är de förstås. Jag minns när "Blowing in the wind" först var aktuell, sjöngs då av Joan Baez.
  Jag brukar inte ha åsikter om Nobelpris, så jag har det väl inte i år heller. Egentligen. :) (Fast ltie roligt tycker jag allt att valet är, undrar bara hur Dylan själv tänker reagera. Om och när han nu gör det...)
  Berit E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är den stora fråga nu. Tänker han överhuvudtaget ta emot priset. Och om han gör det - hur kommer hans nobelföreläsning att låta?

   Radera
 13. Ett spännande val och det ska bli väldigt spännande att se om han tänker ta emot det, som jag har förstått så har han inte kommenterat det hela än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar också. Men han kom ju hit för polarpriset. Och Frihetsmedaljen från Obama.

   Radera
 14. Det var verkligen en överraskning må jag säga. Och äntligen en nobelpristagare i litteratur som jag faktiskt hört talas om innan ;-)

  SvaraRadera
 15. Ja vem kunde tro på detta, men man brukar ju bli förvånad varje år, men att just Bob Dylan skulle få Nobel pris hade jag aldrig i mitt liv trott.
  Men varför inte, hoppa bara han tar emot det.
  Bob lyssnade jag på mest under min ungdom sen avtog det med åren men jag tycker ändå att hans text och musik duger än i dag.
  Jamen så är livet. Ha de . . .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han kanske inte vet om att han fått priset. Apropå tystnaden. Men det verkar knappast troligt.

   Radera
 16. Den här killen är bra han, fast nå vart valet oväntat mina mått tänk.

  SvaraRadera
 17. Fortfarande inte ett knyst från Dylan, meddelade man nyss i radions nyheter. Men han har ju alltid varit lite av en surtrulig typ så det förvånar inte.
  Nästa år kan priset ges till Paul Simon. Hans texter - och musik - är fantastiska. Har hört att de bl.a. används i litteraturundervisningen på amerikanska universitet. Och han har ju också fått Polarpriset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! De första skivorna på egna ben hade många fantastiskt bra låtar. Och så Graceland förstås.

   Radera
 18. Svar
  1. Hoppas han kommer till festen! Jag är nyfiken på hans tal.

   Radera