onsdag 8 juni 2016

Under platanerna i Cotignac

Ingenstans trivs Bloggaren bättre än under platanerna i Cotignac. Där han vid 18-tiden tar sig en Kronenbourg 1664 på Cours Gambetta, och kanske två. I väntan på kvällens kulinariska övningar, förslagsvis sniglar och d'agneau på ett eller annat vis. Och rött vin från trakten. Jo, där kan Bloggaren stanna. En stund i skuggan av platanerna. Grunnande på vad gott han uträttat i livet som förunnat honom denna provencalska by, 2 steg från paradise.

Fast det var platanerna. För även Göteborg har sin platan, vid Harry Hjörnes plats. Där står den och ser mager ut, som en skrika. Bloggaren blir som. Uppenbart att Göteborg inte har det rätta platanska myllan.

I Hjo däremot, på Västergatan i söderläge bakom friggeboden. Där har Bloggaren räknat ut att klimatzon 1 råder. Så då får det bli så, det är där den ska stå, Skaraborgs första platan. Kan verka lite i skymundan bakom frigge kanske. Men Harre det kunde vart värre, och blir den inte frodigare än hos Harry Hjörne så är ingen större skada skedd.  


28 kommentarer:

 1. Cotignac. Ja. Det är ditt drömparadis helt klart och mitt är Montepulciano och ligger i Toscana. Man har sina ställen! Där kan man sitta och så kan man få ett riktigt gott rött vin och någon liten tallrik med härliga delikatesser på och då njuuuuter man! Och det är tyst och inga bilar. Jo, fel, några finns det, men dom är så få och så små. Sen botaniserar man bland goda ostar, charkuterier som aldrig sett plast, grönsaker som lever i det fria, inga plaststrangulerade gurkor......jaaa......
  Det finns en platan i Gbg alltså, har jag missat. En i Hjo borde bli bra, då kan du sitta där med tja, en Mariestads öl, eller vad det nu heter.....tjoho!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Montepilciano, måste jag googla på. Fast Italien är inte som Frankrike, om du frågar mig. Nåväl, jag vet att Italie har sina anhängare. Och goda ostar har de ju. Lite chark ocksā.
   I Botaniska finns också några plataner och de ser ut att trivas bättre. Faktiskt. Vi får se hur det blir i Hjo.

   Radera
 2. SVAR:....Det är ett barnbarnbarn!
  Svårt att tro att alla har vi varit så små och söta!

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhh, vi har nyss fått vårt första barnbarn.

   Radera
 3. Det blir nog fint med ett sånt träd bakom friggeboden. Hjo-Hjo skulle nog bli en utmärkt platanpinkare... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, risken är överhängande. Och fördärva hela projektet.

   Radera
 4. Vem längtar inte till Provence... I sommar åker vi till la Ciotat. Om du vet något om platsen får du gärna tipsa.
  Vad det gäller plataner så har vi en nyplanterad på Olskrokstorget! Jag har varit och tittat lyckligt på den - men den är allt bra spinkig ännu.
  //Roland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om Ciotat har jag inget att förtälja. Har däremot varit i både Cassis och Bandol inte långt därifrån. Och där var det toppen.
   En platan på Olskrokstorget, det var en nyhet. Det vore kul om den blev lite stöddig i alla fall.

   Radera
 5. Cotignac har jag aldrig hört talas om faktiskt. Ser mysigt ut där under platanerna.
  Du får berätta om det blir någon svenskplanterad platan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cotignac är en charmig by i Provence. Det finns flera sådana men Cotignac är vår. Kanske får man börja med platan i kruka något år. Det ger sig.

   Radera
 6. Ser verkligen mysigt ut där! :-)

  SvaraRadera
 7. Oh Cotignac har vi varit i - en gång. Uppenbart alltför sällan förstår jag. Där hade köttbilen en trogen ickebetalande kund som satt still i skuggan och väntade på att få sig ett smakprov. En av Hjo-Hjos fränder... Hoppas han inte behövde vänta förgäves.
  Platan han vi också tänkt på... och tänkt på.. och.. Jag tycker du ska göra slag i saken och dokumentera så att vi andra platanfrälsta kan följa efter. Kanske i en kruka de första åren som kan ställas frostfritt till dess det vant sig vid Hjoklimatet. Bonne chance!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns några herrelösa hundar i byn, kanske fortfarande. Tack för gott platanråd!

   Radera
 8. Friskt vågat är hälften vunnit så jag hoppas att det går vägen ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu när jag sagt a, får jag väl säga b också. Platanjakt påbörjad.

   Radera
 9. Asså, det är nåt visst, att sitta därute och glo på folk och smutta på ett glas vin. Både vitt eller rött går bra, fast helst rött.
  Vädret borde vara bättre här i Svedala.
  Men det kommer. I sinom tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det, så är det. Knepigt väder, både varm och kallt. Om vartannat.

   Radera
 10. Nu fick jag faktiskt googla Platan och lärde mig ytterligare ett nytt namn på ett träd. Där ser man.

  Med tanke på var Cotignac ligger så förstår jag att trädet trivs bättre där än i Hjo;-)

  Å sniglar och lamm - jo, tack. Lite 1980-tal över det hela, men so what...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den trivs nog runt kusterna i söder. Strax söder om Göteborg och upp till Kalmar ungefär. Samt Öland och Gotland. Ostron och anka går också bra.

   Radera
 11. Här i Härnösand finns inte Platan för den trivs nog inte så bra hos oss. Men skulle mycket gärna sitta under den och äta och dricka nåt gott...dock inte sniglar.
  Ha det fint. Kramen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att platanen är knepig att få ståtlig och fin någonstans i vårt land. Men en spinkig i Hjo borde kunna gå. Mot en solig södergavel.

   Radera
 12. En gång tog jag en "kotte" av en platan i parlamentskvarteret i London. Satte den i kruka. Den växte sig ganska stor inomhus men plötsligt sjönk den ihop och dog. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj aj, det ær vad mina citron/apelsinträd brukar göra, som grott från kärna i kruka. Man bor i utkanten av värmen. Så är det bara.

   Radera
 13. Inte mycket i livet slår att sitta under en platan. Fast en skranglig wannabevariant här hemma byter jag gärna mot en vacker gammal ståtlig lönn. :) En sån "kräver" ju inte helelr varken sniglar eller ostron... :)
  Berit E

  SvaraRadera
  Svar
  1. En ståtlig lönn är inte illa. Och inte kastanjen heller, favoriten här hemma. Funkar nog till snigel eller ostron.

   Radera
 14. Ska jag tolka ditt inlägg som så att det inte är fotbollsfesten i Frankrike som drar? Själv har jag inte satt min fot i landet, kan det bero på att språket jävlades med mig hela det år jag försökte lära mig lite franska i gymnasiet. Kan lova att jag gick bet...har också för mig (hörsägen) att fransoserna vägrar prata något annat språk, vilka typer. Kan det stämma tro, du pratar väl franska som en inföding?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fotbollen följer jag bäst via tv.
   Nog är det så att man helst pratar franska men italienarna är likadana. Pratar helst egna språket. Och franskan är inte lätt. Men det brukar lösa sig. På turistorterna funkar engelska rätt bra.

   Radera