måndag 6 juni 2016

I Jönköping

Visst är det en brist att Bloggaren aldrig besökt Jönköping. Eller var, för nu är även den geografiska försummelsen tillrättad. Hur var det nu då? Föll Jönköping Bloggaren på läppen? Jovars, trots att besöket på Tändsticksmuseet sköts på framtiden hängs det inte med sagda läpp. Nästan lika fin hamn som hemma i Hjo, och med Vätternabborre i Fish'n Chipsen på Bishops Arms är det synd att klaga. Vätternabborre? Ja, eller vad det var, gott i alla händelser.

Jo, i Jönköping kan Bloggaren tänkas bosätta sig på ålderns höst. Och skaffa sig sittplatsabonnemang på Södras allsvenska hemmamatcher. Ifall de orkar hänga kvar där uppe till dess. Jaså, så pass? Jo, och hustrun flyttar in på Rosariet. Mer eller mindre.

Bloggaren ska även flytta till Vadstena och Gränna. Så är det sagt. Och till Visingsö. Så det blir ett evigt rännande runt Vättern på gamla dar.

Och hunden skötte sig bra? Exemplariskt, han älskar Vätternabborre. Fast han har visst fått Arja Saijonmaa på hundhjärnan. Sjunger i buren hela vägen hem: Vem är tu? / Vem är ja / Levande tjarader / Högt över havet... Osv. Eller om det var Bloggaren, stilig kvinna hur som haver, Arja.
38 kommentarer:

 1. I Jönköping har jag bara varit vintertid och då var det en ganska så lugn stad. Ja, det blir en hel del flyttar då men omväxling kan förnöja ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vintertid är det inte kul någonstans. Utom på Skutan för den som gillar puckelpist o liknande.

   Radera
 2. Jo visst är städerna runt vättern fina och jönköping, ja där har vi varit vid många tillfällen. Strax utanför jönköping finns en kanonfin rastplats att pausa på vid långa bilfärder vilket vi alltid gör på den långa vägen ner till skåne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skåne är också fint. Och Blekinge, sägs det, särskilt skärgården. Blekinge är också en brist hos mig, borde genast bege mig dit.

   Radera

 3. Det blir en himla mycket flytt på dig, knappast någon idé att packa upp. 😉
  Hunden kan ju få värre saker på hjärnan än Arjas låtar. 😂 🐕🎶🎵🎶🎵

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir rena flyttfirman. Har uppdaterat blogginlägget - för det kan också vara så att det är Bloggaren som fått Arja på hjärnan.

   Radera
 4. Fasligt flyttande på dej på gamla dar!
  SV:..Såna höns får alla ha!
  Jag tror att Hjo .Hjo hade gillat dom.:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske - angående Hjo-Hjo, men tuppen skulle han få besvär med. Uppe och kacklar klockan fem redan.

   Radera
 5. Med så många tänkbara flyttar är bästa lösningen att flytta in i en husbil. Sedan är alla flyttar lätt som en plätt. ;)
  Fortsatt trevlig Nationaldag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inser att det gäller att sovra. Kanske är enklaste lösningen att stanna i Hjo. Det ger sig.

   Radera
 6. Jag undrar om Hjo-Hjo vill flytta till Jönköping? Vem har någonsin hört en hund med så långt namn? Kan kanske kallas Jön-Jön då - eller Ping-Ping... Kramis!

  SvaraRadera
 7. Du...Det finns många smultronställen i vårt land som man skulle kunna tänka sig att bo på.

  Å du....Arja är en ståtlig kvinna som sjunger gungande härligt.
  Nu fick du mig att tralla.....HÖGT ÖVER HAVET....

  Du Ser ut att må kungligt set jag. Ja Äre nationaldagen så kan man unna sig.

  Ha det gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar hennes finska accent. Annars vore hon ju inte Arja.

   Radera
 8. Varför inte Söderköping - det är inte så långt från Vadstena? Och skärgården här utanför slår Vättern med en hästlängd - det brukar i alla fall vara något varmare på sommaren i vattnet. Fast Hjo är väl inte så dumt på ålderns höst heller, eller?
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och Söderköping... Fast då måste jag dit och bese staden först. Har ju aldrig varit där - ännu en brist.

   Radera
 9. Jönköping är vackert ,-)
  God ser middagen ut!
  Ja det är många platser man ska bo på äldre dar ,-)))
  Ja har några jag också, enda kruxet dom ligger inte ens nära varann ,-)
  Härlig låt Hjo-Hjo gillar.
  Visst är Arja stilig med helt fantastisk sångröst.
  Ha det fortsatt fint KRAM Primrose ,-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jönköping var en överraskande trevlig stad. Fina städer överlag runt Vättern. Askersund i norr är också något att tänka på.

   Radera
 10. Du milde, det är väl dags att börja flytta redan nu! Det kommer säkert fler ställen som Herr Bloggare ska/vill bo på! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Askersund i norr är inte heller så dumt.

   Radera
 11. En av mina närmaste vänner bor i Jönköping så där har jag varit ett antal gånger. I Vadstena läste jag Svenska kyrkans grundkurs och Gränna har jag besökt några gånger. Har till och med varit i Hjo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du var berest i Vätternbygderna. Gott!

   Radera
 12. 1. Jönköpings Södra lär nog inte bli långlivat i Allsvenskan - tror jag.

  2. Har varit där ett antal gånger i samband med ELMIA mässor. Gillar staden som är väldigt vacker. Men ogillar att redan i taxibilen möta en religiös förare som försöker frälsa mig.

  3. Systembolaget i Jönköping är en sak för sig. Det har faktiskt flaskor med vin och sprit som har jesushuvuden. Nej, jag skojar inte, det är sant!

  Med andra ord så tycker jag att du stannar kvar i Hjo och jag i 08;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas Jönköping blir kvar i allsvenskan ett tag. Kul med nya lag. Såg ett Jesus-tält på en gång men det var också allt i den vägen. Var aldrig på Systemet men blir lite nyfiken på vad det var för vin.
   Man kan flytta till Gbg också, eller bli kvar i Hjo. I vart fall är ingen flytt aktuell för tillfället.

   Radera
  2. Att taxiförare försöker prata religion eller t.o.m frälsa mig har jag aldrig träffat på trots att jag åkt taxi här betydligt mer än en gång...:-) Jag trivs gott i Jönköping, bott här i många år. Men skulle säkert kunna trivas på andra platser också... Jag är inflyttad. Uppvuxen i Kronoberg, bott i Skaraborg, sedermera Västra Götaland innan det blev Jönköping. Trivts på alla ställen. Har ingen tanke på att flytta mer... Däremot besöker jag gärna nya platser. Funderar på ett Karlstadbesök ganska snart, en stad jag aldrig stannat till i. Lars Lerin-museum finns där,sedan har jag tankar på Citadellet i Landskrona... och så ska jag till Stockholm... tycker det är uppiggande med litet nya intryck ibland. ;-)

   Kul att du gillade "min by"...

   Radera
  3. Jönköping var en trevlig bekantskap, vi kommer alldeles säkert dit på nytt!

   Radera
 13. Du har många trevliga orter i din närhet. Och maten ser god ut. Skönt att kunna sitta ute och äta nu.
  Vad bra att Hjo-Hjo kan sjunga och underhåller er. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, sådana hundar växer inte på träd! Och Jönköping var en överraskande fin stad.

   Radera
 14. Bo i Hjo och besöka andra platser runt Vättern låter som ett helt perfekt upplägg. Numer är vi sällan så långt ner utan håller oss i norra delen av sjön. Motala, Hästholmen och Vadstena.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hästholmen står uppskrivet på sommarens reseprogram!

   Radera
 15. Kul att åka runt och se sig om i vårat avlånga land. Visingsö är vackert, vi var där för några år sedan.
  Gränna är ju också mysigt.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så har man denna fantastiska och märkliga sjö vid sidan av sig hela tiden. Om man håller sig Vättern runt.

   Radera
 16. Vad är det di unga säger? Jönköping och så check!! Då var det avklarat. Fin stad. Har varit där några gånger (Jordbruksverket, Omgivningen var involverad i nåt där tidigare i våra liv) för att det är så fint. Skulle kunna tänka mig att bo där, jag också! Fast jag tar nog hellre Norge om jag får välja. Och då kan jag fira nationaldag på "riktigt"!!! Det är bra att vi inte varit i slagsmål med andra nationer på så länge och innan dess fyllde vi väl kvoten när våra regenter levde rövare på kontinenten.
  Hur som helst. Alla dom där städerna runt Vättern är fina. Till Vadstena åkte jag tidigare och gick i kloster emellanåt. Ja, bara en helg så där, på retreat där man inte talade på tre dagar. Absolut underbart kom jag just på! Borde göra det igen!
  Ha det gott i din fina stad Hjo!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klosterkurs i Vadstena - underbart och tyst!

   Radera
 17. Ja, det är fint runt Vättern, som sagt. Inte minst Visingsö... Jag har varit på ganska många platser, men Hjo är inte en av dom, än. Tycker om det småskaliga. Hot om höghus här i A-sås tycker jag INTE om!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Höghus på gång även här(5 våningar) med sjöutsikt norr om hamnen. Fräckt tror jag men det lär knappast godkännas i första taget.

   Radera
 18. Jönköping åks det bara igenom i en rasande fart på väg till Växjö några gånger om året....Brahe Hus och en glimt av Visingsö brukar vara enda behållningen av området för oss. Man kanske skulle ta sig en tur VätternRunt och kolla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jönköping är värt en mässa. Helt klart.

   Radera