lördag 18 januari 2014

Korv med gröna linser


Så var det lördag igen. Dagar och veckor svischar förbi, inget problem att fördriva pensionärslivet, tvärtom. Man undrar hur man hade tid att jobba? Idag kommer hustrun hem med fågelbur som är tänkt att hänga vackert från taket, med fågel - låtsasfågel. Det är bara att sätta på sig arbetskläderna och gå igång. Sedan skyndsamt ner till Vättern för att plåta islandskapet. Kallt kallt väder, tycker nästan synd om änderna som måste bada i denna kyla. 

Väl hemma har jag bestämt mig för att återskapa lite Pariskänsla, som den kunde te sig 1976, och laga till Saucisses de Toulouse aux lentilles vertes. Det var i Paris jag åt denna lantliga måltid första gången. Man kan äta ihjäl sig. Ungefär som med Cassouleten i Carcassonne en gång, då var det inte långt ifrån. Men alltså detta med linserna i Paris. Har för mig att stället vi åt på kallades Drug Stores, det fanns flera, rätt populära. Man tog sin bricka, betalade och bar den själv till bordet, som vi gör på lunchen här hemma. Jag hör själv hur märkligt det låter, så går det inte till i Frankrike. Men jag vidhåller, det är så jag vill minnas linserna i Paris. Någon som kan bekräfta?

4 kommentarer:

 1. Här ska vi äta smažený sýr ikväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det googlar vi på - panerad ost, ja men det blir väl gott!

   Radera
 2. Jag läste om Saucisses de Toulouse aux lentilles vertes och blev så sugen så jag var tvungen att laga en egen variant på Korv och linser.
  Men jag vet inte om jag någonsin har ätit det i Frankrike. Korvar har jag ätit, och linser. Men jag är osäker på om jag ätit det tillsammans.
  Jag har varit väldigt lite i Paris - och aldrig ätit på någon Drug store. Däremot har vi patrullerat Atlantkusten och Medelhavskuset, plus Alsace en del under åren...
  En tanke dock: Har inte maten på vanliga bistroer blivit tråkigare? Förr - för 20 - 30 år sedan - kunde man få smakrik, traditionell mat. Nu serveras ofta bara en stekt skiva kött med pommes frites.
  /Roland
  PS Panerad ost är gott - i alla fall för 20 - 30 år sedan på Gyllene Prag i Göteborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren. Drug stores i Paris tycks ingen mer än jag själv känna till - underligt. Vi reser mest till Menton nu för tiden, och där kan man tycka att det italienska inslaget blir större och större. Inte alltid så lyckat enligt min mening - pizza och pasta är inte mina favoriter när man reser till la France.Men det italienska inslaget har alltid varit stort där.
   Angående Gyllene Prag: det tjeckiska kompisgänget har sålt rörelsen. Men krogen lever kvar, liksom den panerade osten. För övrigt är trakterna kring Linnégatan så tät på krogar idag att man inte tror det är sant - om man jämför med för 20-30 år sedan.

   Radera