söndag 3 juli 2016

Hamndag i Hjo

Det är Hamndag i Hjo och Bloggaren står på kajen och väntar in byabåtarna från Visingsö. I regnet. Blöt som en hund. Tänker att han varit med om betydligt charmigare hamndagar än årets upplaga. Förra årets till exempel. Eller 2013, som finns att betitta påYouTube. Men vill man vara säker på att få några jordgubbar med sig hem, och äkta visingsöpotatis därtill, får man knô in sig i kön och tänka på annat. För här går det undan.

På matjesillen, (som kräva visingsöpotatis, nästan), och köttbullarna, rullade på Strindbergs vis. Och Strindbergs dryckjom: engelsk porter och norsk akvavit. Då kan det gärna få regna lite. Bloggaren reder sig. Det finns mycket gott i August Strindbergs kokbok / text: Björn Meidal ; recept: Måns Rossander ; foto: Carl Johan Rönn. Så där, då fick vi med ett boktips också. 40 kr på loppis. Man blir som glad.

- Ska du inte ha en sån där norske i andra benet ock, undrar Hjo-Hjo. Jodå, men man får se till att inte svimma av innan matchen på TV ikväll. - En liten en då då. Tack.

Och i Vättern är det 13 grader igen.  

20 kommentarer:

 1. "Hamndag" låter trevligt. Har vi något sådant här också har jag lyckats missa det ...

  Hittade uppe i högra hörnet en länk till en artikel i Skaraborgsbygden. Den var trevligt att läsa :)
  Det kanske gick att kommentera där, men jag ville ha min kommentar här hos dig :D

  Önskar dig en fin vecka :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har nyss lagt till artikeln från Skaraborgsbygden, kul att du hittade den. Här händer faktiskt något hela sommaren. Hjo är avgjort bättre sommartid.

   Radera
 2. Full aktivitet i Hjo! En riktig sommarstad verkar det som. Har inte studerat boken med Strindbergs recept. Lagade han mat, tro, eller var det mer sånt han tyckte om bara.....
  Japp, Tyskland vann och nu laddar vi snart för ikvällmatchen, det är spännande nu så det förslår och blir över! Det är så kul med dom här matcherna!
  Vi håller tummar hit och dit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Hjo är en riktig sommarstad. Hoppas bara att inte det bästa av sommaren redan varit nu. För här är evenemangskalendern fullproppad. Nu måste jag sluta. Matchen börjar! Heja la France!

   Radera
 3. Lite trist att sommaren har tagit semester. Fast lite skönt är det iallafall, vi har fått 18 mm regn i helgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jätteskönt med regn - fast på fel dag. Men det blir visst mer. Vi får se hur sommaren fortlöper.

   Radera
 4. Synd att det regnade i Hjo en sådan festdag. Här har det regnat två nätter i följd, men under dagarna var det riktigt soligt och varmt.

  Japp, nu hejar vi på två olika lag du och jag. Men jag hoppas och tror att kvällens match blir betydligt roligare än gårdagens tråkmatch mellan Tyskland och Italien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frankrike gjorde nyss 5-1. Straffläggningen igår kväll var spännande, svängde rejält. Frankrike-Tyskland blir en fight det!

   Radera
 5. Har mycket i mina bokhyllor av favoriten Strindberg, älskad sedan tonåren. Dock inte kokboken.Får väl råda bot på detta :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar som om jag hellre läser om än av Strindberg. En dåres försvarstal visserligen härom året, men gillar helst praktfulla Strindbergsböcker med många bilder. Strindbergs världar är extra fin.

   Radera
 6. Vi har ingen hamn här i Höör Men vi står i kö efter nyplockade jordgubbar på torget.
  Sv:...Tur för dej att Hjo-Hjo inte är en häst!!:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen, de gubbarna är inte från Visingsö, och särskilt inte potäterna.
   Ha det!

   Radera
 7. Det lät inget vidare att bada där. Fast Hjo-Hjo är kanske av en annan åsikt? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bada, den dagen behövdes inget bad man blev blöt ändå.

   Radera
 8. Svar: Du var nära med ditt tips 5-0, men Island vann andra halvlek med 2-1;-)

  Tyskland-Frankrike blir en "hatmatch". Minns såväl VM i Argentina 1978 och incidenten mellan tyska målvakten Schumachers bedrövliga beteende mot Battiston. Åsså vann tyskarna den semifinalsmatchen. Hoppas verkligen att det inte upprepas den här gången...

  SvaraRadera
 9. Minns det jag också. Men hatmatch, det tror jag inte. Båda lagen har mer att ta ut på planen, det kan bli något extra. Det är den riktiga finalen. Jag har slutat ogilla tyskar bara för att de är tyskar. Jag tror de vinner.

  SvaraRadera
 10. Ni får passa på att njuta av vackra staden Hjo under sommaren för under vintern tror jag den är ganska trist och blåsig, kylig minst sagt på fler än ett sätt! Men finfin fisk går kanske att få även under vintern?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Hjo brukar vi säga att vintern är lika tråkig överallt.

   Radera
 11. Klart man trotsar regnet, på Hamndagen! Kikade på klippet från 2013 - en sån begivenhet! Till och med tur med vädret det året.
  Bodde jag i Hjo skulle minsann jag också knö in mig i kön! Vartenda år.
  Och Kasper skulle vara en minst lika tapper och badsugen jycke som Hjo-Hjo. :) Även om minihavet Mörtsjön har en behagligare badtemperatur än medelhavet Vättern. Enligt åtminstone mig. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, här får man passa på när badtemperaturen stiger. För någon dag senare kan det vara 12 eller nåt.

   Radera