onsdag 17 september 2014

Snart höst

Nu kommer hösten smygande och snart regnar det vareviga dag. Det är svensk höst det, säger den optimistiske bloggaren. (Och sommaren är inte stort bättre. Utom i år förstås, men sommaren 2014 var sommaren 1 av 10 - undantaget.) I vanliga fall tillbringas oktober, åtminstone någon av veckorna, i la France i underbart svenskt högsommarväder – utan regn. Så icke i år. Inget rosévin läppjas längs Promenade du Soleil i Menton denna höst, åtminstone inte av bloggaren. Och inga ostron, ingen champagne. Ja men... Non, i höst stannar vi hemma i Hjo.

Inför de mörka månaderna införskaffades idag en rekorderlig huggkubbe där bloggaren kan hålla värmen hela vintern. Nåja, där hugges nog mest späntved, men inne ska det eldas så att kaminen glöder. Det får gå det också. Man får sätta på sig raggsockorna och kura ihop sig i soffhörnet, läsa en god bok. God mat förstås, och en pipa Greve Hamilton – ifall man fortfarande rökte. Gud så trevligt. Och stärkande långpromenader med hunden. Det blir nog inte så tokigt trots allt.

42 kommentarer:

 1. Ja i år har vi verkligen haft en rekordfin sommar som egentligen tog slut först i natt, där temperaturen föll under 10 grader för första gången sedan maj månad.
  Att välja bort rosévin skulle jag inte ha några problem med, då jag bara dricker vitt vin, men att välja bort Menton skulle jag nog inte göra i första hand...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Men så får det bli - huset och hunden.

   Radera
 2. Vedbrasa är mysigt och som sagt ved värmer många gånger.

  SvaraRadera
 3. Jag förstår att semestern i La douce France blir något mer komplicerad med stor hund. Ostron och champagne skulle jag kunna vara utan, men inte rosévin om jag skulle åka till Frankrike. Det enda jag dricker där förutom vatten förstås.

  Hoppas på att kunna resa till Côte d'Azur till våren eftersom vi båda är helt uppbundna hela hösten av diverse aktiviteter! Så är det att vara pensionär...
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reser vi till Menton får Hjo-Hjo bo på pensionat. Men det bär lite emot det också. På flyget tar vi nog aldrig med honom. Annars får man väl säga att Promenade du Soleil är rätt oslagbar.

   Radera
 4. En missad kontinentensemester är ju alltid ytterst förargligt, men det går fler tåg. Själv är jag sån att det här är min årstid, sen blir det bara bättre innan det vänder till våren! Så olika man kan vara. Det där med brasa, bra bok, kopp te, ingen pipa dock, låter jättehärligt!
  Agneta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir ingen pipa för mig heller, men visst låter det trevligt.

   Radera
 5. Menton i hösttider skulle vara väldigt trevligt men din beskrivning av hösten hemma låter inte helt fel. Vi tillbringar fyra dagar i Budapest vilket jag verkligen ser fram emot! Dock tror jag inte att vi får svensk högsommarvärme där. Inte ens ungersk ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Budapest är inte fel. Det går t ex bra att besöka något terminalbad om det blir kyligt. Annars också.

   Radera
 6. Så som du beskriver din höst (dessutom med Hjo-Hjo bredvid raggsockorna) - det blir ju precis bara toppen! Det också. :)
  Rosévin m.m. finns förresten i Hjo också, det är jag rätt säker på. :)
  Berit E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, man får samla på sig ett förråd av böcker och raggsockor.

   Radera
 7. Låter som en trevlig vinter ,reslusten grep mig idag men jag vet inte vart jag vill fara eller rättare sagt har råd ,Nette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man flyger billigt idag, men det blir ofta hemskt dyrt ändå, åtminstone om man gillar Frankrike. Inte mycket är billigt där, möjligen hotellrum, om har lust att bo lite loppigt.

   Radera
 8. Ja i år har det varit riktigt bra. Förhoppningsvis håller sig hösten fin och solig den med. Man behöver sol och fint på dagarna när mörkret kryper sig närmare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. September har ju varit helt underbar. Men det är ju i oktober hösten börjar. Ja du, vi får väl se.

   Radera
 9. Det dröjer länge innan hösten är här på riktigt. Minst en vecka eller så. Det gäller att inte se framåt när det gäller vad som väntar, vädermässigt alltså. Någon liten utflykt blir det i höst och vinter hoppas jag, medan du håller värmen med att svinga yxan.
  Svar: Vi är många i Göteborg idag som har Stora och Lilla Ullevi i vår stad. Va? Finns det andra namn på arenorna?? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Göteborg känns rätt virrigt för tillfället. Valresultatet, även den om trängselskatten. För att inte tala om den där envisa cykelbron. Det är tur att jag slipper bry mig - fast det gör jag ju ändå.

   Radera
 10. Visst är det härligt när man har gott om träpinnar! Nu får väl Hjo-Hjo en stor hundkoja att samla alla nyhuggna pinnar i... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte att han skulle uppskatta en hundkoja, pinnar däremot.

   Radera
 11. Borta bra men hemma bäst kanske passar in på din höst. Hösten som för övrigt är min favoritårstid kan ju inte ha börjat bättre.....sen tänker jag för min det hoppa över november här i Gbg . Men såklart är det ju bra nu när jag är "friherrinna" och stannar inne med, som du ,en god bok och mammas hemmastickade raggisar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott om man kan hoppa över november. Jag tänker sova så mycket jag kan. Hälsar hjobjörnen.

   Radera
 12. Här har det inte regnat!....Svar:Har du aldrig sett hans program?? Se det!!Det hamdlar om ledarskap utan våld.Tex när jag var ute med mina hundar och pitbullen kom bakom oss så kallar jag in mina hundar sidan om mej,iaktar dom Ser jag att de reser ragg eller annat så stöter jag dem nätt i sidan samtidigt som jag säger tsssssDE vet precis vad jag menar. Ja det är svårt att förklara .Mina hundar får tex inte gå ut före mej,jag står still och utsänder energi Fy vad det är svårt att förklara SE på TV !!Jag gjorde så på en helt främmande stor hund som brukar hoppa på folk. Hunden stod still och la sig ner Ägaren sa: Hur bar du dej åt?? Som sagt se hens program!! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror jag får börja titta. Googlade lite, verkar gå på Sjuan, vet inte riktigt om vi har den kanalen. Fritt ett tag tror jag.

   Radera
 13. Nog märks det att hösten kommer smygande. Det blir till att sikta in sig på många tända ljus och massor med god mat i väntan på en ny vår.
  Ha det gott! /SA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, snart så. En pinne i brasan och en god mustig gryta. Då klarar man sig.

   Radera
 14. Kväller,,Ja du Hillebard,,fel jag menade Hildegard,,namnet låter lite hårt..Jag tror inte jag vet eller känner någon med namnet..Ha'e Bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hildegard är inte på modet. Men snart så, man vet aldrig...

   Radera
 15. Inget regn i sikte här... tyvärr! Skulle behöva en del för det är fortfarande torrt i skogen. Hösten är annars min favoritårstid... älskar de dimmiga morgnarna och de svala nätterna... så skönt att tända en brasa och bara mysa :)
  Stubbsvampen på min bild är inte den föränderliga som du var inne på, utan rökslöjskivling... för övrigt även den en förträfflig matsvamp :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var det ett tag sedan det regnade, vore ju bra om det ska bli lite mer svamp. Rökslöjskivling tror jag jag struntar i.

   Radera
 16. Vare sig det var meningen eller inte (kändes tveksamt i början av inlägget ;)) så får du hösten att kännas välkommen! :)
  Ser fram emot boken i soffan - med raggsockarna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, visst ska det kännas gott där i soffhörnet.

   Radera
 17. Ännu är det skönt sensommarväder. Jag vill inte tänka på hösten och för att få sommaren att räcka ett litet tag till åker jag till Mallorca en vecka i oktober. Sen får väl jag också sitta och kura med raggsockorna på och värmeljusen tända.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så dumt med Mallorca i oktober. I höst ocj i vinter får vi leva på den sommar som varit.

   Radera
 18. Jag bävar för oktober och november! Har blivit rejält bortskämd med september, en gudagåva att få!
  Här blir ingen resa utav i år, så det gäller att bita ihop eller gå i ide. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sommaren - även september, har gett oss sol att leva på i vinter. Lite eld i brasan och det blir varmt och gott ändå.

   Radera
 19. Menton är en fin stad, men den svenska hösten kan också vara mysig, bara det inte regnar så mycket. Det svåraste med att resa iväg när man har fyrbenta kompisar, är att man måste lämna bort dom. Vi har ett jättebra hundhotell där vi lämnar våra hundar ibland, men det känns alltid i hjärtat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har ett litet bra pensionat här i Hjo också. Sägs det. Men det känns som sagt i hjärtat. Och vad är väl Menton mot den svenska hösten.

   Radera
 20. Hösten hitintills här i södra Dalarna har varit fantastisk vädermässigt. Tyvärr tycker också diverse odjur det, så fästingar och älgflugor slåss om luftrummet och vill gärna boa in sig på min kropp som är rund och go...På söndag är det utlovat regn, hoppas det stämmer för trattisarna behöver vattnas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer just tomhänta hem från svampskogen. Det är alldeles för torrt. Inte en matsvamp så långt ögat nådde.

   Radera
 21. Höst är underbart! Mitt vedliv minns jag med mycket glädje. Hela processen från fällning till värmen i kaminen, spisen. Laga mat på vedeldad spis. Ock så boken ja!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är väl så att även hösten har sin tjusning.

   Radera