söndag 28 september 2014

Köttbullar från Pyrenéerna

Lördag.
När bloggaren har tröttnat på mammas köttbullar plockar han fram Siv & Key L Nilsons underbart användbara Franska kort ur bokhyllan. Innehåll: fina franska resmål och god mat. Sedan tar Köttbullar från Pyrenéerna en stor del av eftermiddagen i anspråk, inte svårt men mycket att hålla redan på: bacon, oliver, vitlök, pimento, röd paprika, lök och buljong. Passerade tomater, och så köttbullarna förstås. Och något mer. Det passar med pressad potatis till. Lyssna gärna på Lou Reeds Rock n' Roll Animal och drick ett glas Lab reserva, det gjorde bloggaren.

Då blir det gott, det kan Hjo-Hjo intyga.

Senare Inglourious Basterds framför TV:n. Tarantino trivs i östra Skaraborg som det verkar.



Söndag.

Inte mycket att orda om annat än att när hustrun är hemkommen från Gbg börjar grävandet per omgående. Vilket framgår av bilden. Vad det ska bli? Det kanske är värt ett eget inlägg, så det återkommer vi till.

I kväll kan det bli fläsk med löksås. Skulle nästan tro det. 

48 kommentarer:

  1. Hm ,var det rea på plantor månne? Fast Hjo-Hjo tycks gilla grävandet mera än du ,Nette

    SvaraRadera
  2. Dom där köttbullarna med pressad potatis ... låter verkligen gott. Var i Sverige i augusti men glömde helt bort att köpa Labbe-vinet. Det får bli nästa Sverige-besök.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här i Hjo får vi beställa om vi vill ha Labbevin. Finns nog på större orter. Men svårt i Frankrike antar jag - å andra sidan finns en del annat.

      Radera
  3. Köttbullar kan verkligen varieras på tusen och ett sätt. Ser gott ut i den där såsen! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen gott. Lite hot som alls inte är så vanlig i fransk mat.

      Radera
  4. Så någon är satt i arbete igen ;-) Ska det kanske planteras en häck där? Eller ett högre plank?

    Trevlig kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske kan det bli en häck inte alls omöjligt.

      Radera
  5. Maten kunde du har bjudit mig på - mums! Det har onekligen sina fördelar att vara gräsänkling då och då;-)
    Men nu är du återigen satt i (riktigt) arbete å som arbetare ska man äta husmanskost;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alternativa köttbullar är gott ibland, med vitlök t ex. Men mestadels duger mammas väldigt bra.

      Radera
  6. Kväller,,håller med dig,,en solig fin dag,om än lite sval..Haé Bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svettigt med tröja i solen om man gräver, utan för kallt.

      Radera
  7. Dom köttbullarna går inte av för hackor! .........Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inte för hackor, och inte för skäror eller spadar.

      Radera
  8. Köttbullar kan man variera innehållet mycket på. Men jag är en tråkig och traditionell typ.
    Fläsk och löksås....Mmmm....nu börjar det likna nåt. Eller kålpudding mmm....bruna bönor mmm.
    Oj nu kom jag in på lite andra vägar. Bäst jag slutar nu så jag inte går vilse i matvärlden.
    Ha en fin ny vecka nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är gott med mat, är det tydligen fler än jag som tycker.

      Radera
  9. Det där såg smarrigt ut. :)
    Kanske bra att gräva litet med tanke på all god mat.
    Hjo-Hjo tycks vara en bra arbetskompis även om han tar det lugnt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mera grävande idag. Ett jäkla ätande och grävande. Är nog bara nra med båda.

      Radera
  10. Ååå, deras kokböcker med reseberättelser har i många år haft hedersplats bland mina kokböcker. En sommar för länge sedan läste jag dom som romaner.....ser väldigt god ut maten!
    Och sen ser det ut som om du gräver ett litet hål till Jojo....? Men det tror jag inte riktigt på själv!
    Ha det gott i det fina vädret (för det hoppas jag det är i Hjo också!
    Agneta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt trevliga böcker! Bra resetips också. Inget hål till Hjo-Hjo, nä nä.

      Radera
  11. Ibland kan förändringar ta tid ,Det finns inget omöjligt ,det omöjliga tar bara lite längre tid! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ok, det är bra. Man får tänka lite positivt.

      Radera
  12. Å, de där köttbullarna skulle jag gärna sätta tänderna i. MUMS!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är rätt heta med chili, inte så typiskt franskt. Men gott.

      Radera
  13. Jag har ätit köttbullar som liknar det du visar. Jag tror att det var hackad mandel i såsen också! Ett glas gott rött till och hela -veckan - nästan är räddad!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köttbullar är en favorit - även mammas traditionella.

      Radera
  14. Oj så gott det där verkade :)
    Vad händer med gropen? Oroväckande bra i storlek för Hjo-Hjo ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grop är fel, men ser nu på bilden att man kan tänka sig att det är hunden vi ska gräva ner. Så är det icke. Gropen är snarare ett dike eller kanal på ca 40 meter, ska bli åtminstone.

      Radera
  15. Varför tänkte jag inte på att variera min köttbullar idag då jag gjorde de klassiska och tråkiga idag. Men tack för iden nu kommer det att bli andra (kött) bullar hos mig.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, ibland vill man variera sig lite. Men köttullar är nästan alltid gott, även de klassiska.

      Radera
  16. Pressad potatis är av någon konstig anledning godare ... bloggaren förefaller vara en njutare .... och bums så gräver han igen ..med fyrbenten bredvid :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man gräver och jobbar och sliter är det helt ok att belöna sig själv tycker jag. Men missunnar ej heller icke-grävare maten.

      Radera
  17. Oj, det verkar vara en minst sagt avancerad köttbullsrätt men jag förstår att det är gott och därmed värt ev besvär. Matlagning är trevligt, så vad gör det om det tar lite tid...
    Ha en fin vecka men sköna promenader i omgivningarna!
    /SA

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är kul att laga mat, mest till helgerna när man vill ha lite extra gott. Hjo-Hjo älskar dalgången och hoppar gärna ner i ån och simmar på de ställen det går.
      Ha en fin vecka själv.

      Radera
  18. Det lät som spännande köttbullar det. Tittade ikväll på kockarnas kamp där såsduellen avgjordes med gräddsås, till köttbullar förstås. Med åldern har jag ersatt grädde med tomat, och numera känns gräddsås fadd och fet. Nej tacka vet jag en mustig tomatsås med vitlök o jox.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just tomater, passerade, är ju bas i de pyrenéeska köttbullarna. Och vitlök i bullarna. Det blir faktiskt lite extra smak.

      Radera
  19. De köttbullarna med den goda såsen måste var himmelskt gott med pressad potatis till. Mågen brukar göra sicilianska köttbullar och i dem har han en massa persilja, det blir också väldigt gott.
    Hoppas att det gick bra med grävandet!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Persilja finns faktiskt med här också. Kanske är de sicilianska likartade. Gott med köttbullar.

      Radera
  20. Hjo-Hjo kommer att älska sin nya leråker. Jag skulle nog gilla de där köttbullarna också... Kramis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett par av dina kommentarer hade hamnat i soporna. Får kolla upp varför.

      Radera
  21. Har läst om gräsänklingen också, hi hi . . . . du är rolig du . . .
    och HjoHjo är alldeles underbar, jag har killat honom på nosen och kliat honom bakom öronen, jo han gillade det.
    Vardagen flyter på som vanligt, fast hustrun är bortrest, men en bra karl reder sig själv.
    Men vet du vad - så 'uppklädd' i trädgården för att gräva . . . .
    Snygg i rött, är du i varje fall - det är min älsklingsfärg.
    Vilken sorts häck blir det då? Hög - för insynsskydd eller låg - för trevnadens skull ? !
    Jag ser att HjoHjo hjälper till med grävningen eller han bara busar.
    Det är mkt jobb med det, jag (vi) vet, grävde förra året till 40 st. avenbokshäck och ytterliggare till 10 st. i år.
    Men jag gillar att gräva - så pass mkt att jag är kallad för 'grävlingen', *fniss*
    Men ta det försiktigt ändå, man kan få ryggkott.

    Må väl - båda./ Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du slog allt huvudet på spiken riktigt. Här gräves nämligen för avenbokshäck, 115 st så vi slår er med marginal. Men så har vi ju Hjo-Hjo till hjälp. Både för trevnad och insyn men ingen superhög.

      Radera
  22. Fläsk med löksås... Köttbullar...
    Åh! Jag bara älskar svensk husmanskost!!!
    :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag med. Kanske är den svenska husmanskosten underskattad?

      Radera
  23. Läser att "graven" ska bli en häck- kanal. Puh, blev lite orolig där ett tag! Avenbok är ett bra val, tycker jag. Grenarna är så vackert formade och löven får en härlig höstfärg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hjo-Hjo vilar just nu ut efter en långpromenad men annars är han en mycket levande hund. Han hälsar.

      Radera
  24. Funderar lite på det här med när första året i Hjo är över... när är det över? Och vad händer med bloggen då?

    :)

    Orolig skotte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är rädd att första året går in på andra nu i dagarna även om bloggen tjuvstartade i Roquebrune. Första året fortsätter förmodligen som Andra året i Hjo. Får byta header när lusten infinner sig.

      Radera