torsdag 2 februari 2017

Vin de pomme och (vår)sol vid Hjoån

Första februari, och det är Långt till sommar, långt till vår / Tänd en brasa, torka ditt hår. Klippet är från tiden då snön verkligen föll. Och det begav sig, som det heter. Stockholms konserthus 1982. Öffe, Öffe!

Men häromdagen värmde (vår)solen så att Bloggaren fick sätta sig ner och lapa d-vitamin som en S:t Petersburgsbo vid Neva. Fast vid den något mindre floden i Hjo. Då då. Det gäller att passa på. För imorgon är det jämntjock och grått igen. Vilket Bloggaren är helt säker på eftersom imorgon var igår.

Mycket roligare än så blir det inte så här års. Inte före skid-VM i alla fall. Och hur roligt det blir visar sig väl. Åtminstone håller vi tassarna och tummarna för Stina Nilsson. Och Johan Olsson. Och att snön faller i Lahtis.

Jo, men nu höll vi på att glömma det roligaste av allt: Bloggarens äppelvin som fått egendesignade etiketter! Hur snygg får en vinflaska bli? Vinet gifter sig med gåslever och smakar som Tokajer. Det er helt sikkert det. Nästan.

Och Hjo-Hjo börjar bli riktigt hyggelig til å snakke dansk. Værsgo, säger husse och ställer fram tallriken med pølser och kartoffelmos. Sulle nästan tro att han begriper bon appétit ock.





30 kommentarer:

  1. Mums, äppelvin till gåslever låter mumsigt. Man kan ha lättstekta äppelbitar till gåslevern, det passar bra med något frisksött till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset. Äpplen (höstens skörd) och vin har jag. Och gåslever kan man köpa hem till ett festligt tillfälle. I sommar under platanen.

      Radera
  2. När det gäller mat begriper vi fyrbenta mycket mer än nån kan ana. Trevligt med så vårlika bilder - och hussen blev avis både på etiketter och innehåll... Kramis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktiga språkbegåvningar vid sådana tillfällen. Vinet är sött och gott. Och bättre blir det för var månad, enligt Harry Edelman. Om man kan låta bli det.

      Radera
  3. Men vilka fina etiketter och så tjusiga flaskorna blev. Den ädla drycken måste drickas med andakt och respekt. Här tittade solen nästan fram i går så då blev det en riktigt lång promenad. Danskan har vi förresten lätt för här söder om landsvägen ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Drickes varsamt under platanen är det tänkt. Här är det bara Hjo-Hjo som kan handskas med danskan.

      Radera
  4. Läckert med eget fint ettiketterat äppelvin..Guben på etiketten tycker jag mig sett förr.Född Rydberg=Ja..Haé Bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att vinet blir dubbelt så gott med egen etikett. Rydberg - rätt. Gott.

      Radera
  5. OH!! Eget vin!!Var det gott???
    SV..Klart att du vågar!!!
    Jag är så nöjd med min nya dator.
    Tränar nu på att bli lika snabb!
    Ha en bra dag!:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vinet smakar bra, har stått någon månad och bör stå ett år till. Men en flaska till sommaren slinker allt ner.

      Radera
  6. Vi har haft några fina vårdagar. Vårdagar mitt i vintern. Fåglarna sjunger så fint.
    Det var en snygg etikett på dina vinflaskor.
    Själv så blev jag inte färdig till att testa att göra äppelvin.
    Må väl!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får göra ett nytt försök i höst. Blir gott bara man har tålamod. Och inte jämför med sauternes och tokajer.

      Radera
  7. Här har vi kunnat lapa sol senast i lördags, sedan dess är det gråväder...
    Gillar etiketterna på ditt äppelvin skarpt. Otroligt läckra. Drack äppelvin en gång i Frankrike. Var uppenbarligen inte van vid styrkan av drycken, då jag somnade efter ett enda glas. Gjorde om "misstaget" i England då jag drack "hemlagad" äppelcider...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mkt kul med egna etiketter. Om uttrycket Vin de Pomme finns i la France vet jag inte. Äppelvin blir nog per automatik cider. Jag tror att mitt vin håller ca 10 procent, lite knepigt att avläsa bara. Vi fr se hur fort jag somnar.

      Radera
  8. Samma temperatur här som hos dig men med den skillnaden att vi har vitt på marken enligt tradition så har det snöat 2 februari tre år i följd nu .Hoppas vi får behålla den för världen blev mycket ljusare .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt. Och liknar vinter lite mer. Men om enochenhalv månad kan vi hälsa våren istället. Ungefär.

      Radera
  9. Här ligger dimman kring fotknölarna. Den har parkerat sig där. Det är så lite sikt att jag inte ens är säker på att Danmark ligger kvar där, på andra sidan Sundet.
    svar: Tack. Jag hoppas ortopeden städade ordentligt i axeln och fick ihop senan. Fast man har ju läst om placebo-operationer...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Danskarna är inte att lita på. Man vet aldrig. Inget kul med kroppsliga skavanker, men min rygg har rätat upp sig fint.

      Radera
  10. Att kunna lapa den där vårsolen är helt fantastiskt och det betyder så mycket de gånger man får möjlighet till detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu blir det ljusare för var dag. Så hoppet om våren lever. Och sommaren.
      Trevlig helg - sommar!

      Radera
  11. Skål i bloggarens vin
    Ett njut i skrift och bild
    Du bra är på att få till :-)
    Trevlig helg på er Hjo-Hjo-iska!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra ihopakommet, vin som blogg. En gör så gött en kan. Som en känd degerförsare sa.

      Radera
  12. Tjusiga etiketter! Här framleves dagarna i grådis. Vårsol...vad är det för något? Trevlig helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma! Grått grått idag. Nu har det börjat snöa faktiskt!

      Radera
  13. WOW! Impad av ditt äppelvin! Jag testade en gång med mindre lyckat resultat. Hann inte komma till det där med etiketter innan flaskorna tog självmord genom att skjuta iväg korkarna... :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett stort tålamod är bästa vinmakaregenskapen.
      Ha det gott!

      Radera
  14. Otroligt fina etiketter - kanske en ny framtid som etikettsdesignare?
    Ingrid

    SvaraRadera
  15. Bäst att passa på när solen skiner. Här har det stormat igen idag.
    Vilka vackra etiketter på vinflaskorna!
    Och Hjo-Hjo fortsätter att imponera med sina språkkunskaper. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fina etiketter, jo - nu gäller bara att innehållet får tid att essa till sig på. Tålamod, tålamod.

      Radera