fredag 27 januari 2017

Hjoån sinar


Nere vid hamnen. Så här års. Kan Bloggaren nästan få för sig att längta efter dragspelsstämman och ångbåtsjazzen på S/S Trafik. Eller sädesärlorna, körsbärsblommen och turistbussarna från Göttingen och Hedemora. För att inte tala om allt båtfolk med mössorna så käckt på svaj. Och älsklingarna som heter Maj.

Vintern i Hjo är inte som sommaren. Fast det är den inte i Menton heller. Så att.

Men till sommaren hoppas vi på regn, mycket regn. Eller helst tidigare än så. I annat fall orkar inte harren längre än till Gula paviljongen i maj. När det ska lekas tafatt i ån. Och öringen tvingas ställa in safaridagarna i höst. Hjoån sinar. Hemska tanke, Hansson. Någon som vet hur en regndans går till?

Och efter ån står Vargen och tiger. - Han är som tystlåten, säger Hjo-Hjo. Inte kan man tro att han härstammar från hunden. Grrr.  

36 kommentarer:

 1. Vintern är kolossalt osomrig hos oss också. Nästan lite tryggt att åtminstone nåt är sig likt.
  Eja vore vi närmare Maj!!
  Vargen ser ut att vädja till högre makter, kanske han också längtar efter Maj. När regndroppar inte förvandlas till nåt vitt och platt.
  Kasper

  SvaraRadera
  Svar
  1. Somrarna är inte som de har varit. Åtminstone för oss som bott i Göteborg. Här regnar det inte. Fast det är visst ovanligt torrt, alla årstider de senaste åren. Hur det ska bli vet man inte.

   Radera
 2. Här håller jag tassarna för att ni ska få riktigt mycket regn i Hjo så att det forsar och har sig hela sommaren! Hjo-Hjo måste ju ha nåt att plaska i. Och dricka förstås... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se, vi får se. Någon liten solstråle kan väl inte skada heller.
   Ha det!

   Radera
 3. Vår lillhåla är charmant på sommaren men på vintern blir den allt lite ödslig trots närheten till hav och allt annat som finns. Men snart så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är sant. Två månader, knappt det, och vintern är slut. Töff-töfftåg och glass i hamnen. Det känns genast lättare om hjärtat.

   Radera
 4. Det här inlägget kändes som en liten novell, eller rättare sagt kåseri, kanske.
  Välmående eller omående, i denna gråa tid, ty solen synes ej härvid. Ger vargen och Hjo-Hjo ett leende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har så här i efterhand förstått att Vargen kallas Sandvargen i tidigare inlägg/noveller/kåserier. Och det är faktiskt så han heter. Det är bara att läsa på skylten: Sandvargen.

   Radera
 5. Hej du..Ja det ska bli kul att lyssna på tjejerna i Fröken Elvis i kväll,,har ju hört dom på tuben,tycker dom är ruktigt bra.Haé Bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo. Och kul med tjejer som sjunger Elvis också.

   Radera
 6. Hjo-Hjo kommer bra överens med vargen.Den i alla fall!
  Jag har tagit det extra lugnt idag! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Björn har synts vid Karlsborg och varg finns väl i Tiveden - tror jag. Och Hjo-Hjo i Hjo.
   Ha det!

   Radera
 7. Årstiderna är sig inte lika längre. De går in i varandra så man blir alldeles konfys. trevlig helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag var barn var det varmt om somrarna, 50-talet, rena torrperioden, tre år i sträck sägs det. Så det finns hopp.

   Radera
 8. Vintern är inte som sommaren här heller. Få ställen som har det så, och det skulle kanske bli ganska trist och enahanda trots allt? :-)

  Ha en fin fredagskväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte så mycket emot vintern. Om det bara inte vore så mycket kläder som måste till. Hunden blir alldeles stissig av att vänta.
   Ha en fin lördag!

   Radera
 9. Hjoån sinar, hemska tanke! Har faktiskt en bekant som är i regndansbranschen. Får fundera på att ringa in honom....
  Hansson

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag tänker rätt på saken har vi en regndansstav i vårt före detta hönshus. Inköpt på Alternativ handel i Göteborg för trettio år sedan. Om man vänder på staven låter det som om.
   Den ska jag söka rätt på imorgon.

   Radera
 10. Vintern i Stockholm är inte heller som sommaren - inte i Piteå heller antar jag. Men jag vill inte testa irl;-)
  Om ån sinar så har ni ju alltid Vättern att ta till. En regnig sommar vill jag personligen inte ha här, men om du insisterar så hoppas jag att din önskan uppfylls och att du behåller regnet för dig själv;-)

  PS. Vädret i hela världen är ju upp och ner. 2016 var det varmaste året sedan mätningarna började för ett antal hundra år sedan. Global warming kallas det visst. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vättern är kall som bara den. Men varmare än brukligt, sägs det. Rödingen börjar vantrivas. Upp och ner. Men på 50-talet regnade det nästan inget på tre år, sägs det också. Man kan ju hoppas.

   Radera
 11. Det är ruggigt lågt vattenstånd på många håll och kanter, så det vore kanske bra med mycket regn i sommar, fast det vill vi ju inte ha...eller...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lagom, eller lite mer. Annars törstar vår avenbokhäck.

   Radera
 12. Ni skulle vara i Kalifornien där floder, vägar osv svämmat över pga allt regn och all snö.
  Du hör nog till en liten klick i Sverige som vill ha mycket regn under sommaren. :)
  Regndans går nog bra att dansa hur man vill. Jag gjorde det en gång som liten flicka och det ösregnade 1 timme efter dansen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar som Hjo och Vättern drabbats av torrperiod. Men det är nog att föredra framför skyfall.

   Radera
 13. Det är inte mysigt med regn, men vi skulle verkligen behöva mycket regn. Dikena som brukar ha vatten är torrlagda även här i Linneryd.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte mysigt men nödvändigt. Gud, så präktig jag låter.

   Radera
 14. Efter en av dessa sällsynt soliga dagarna längtar jag då rakt inte efter något regn så jag tänker inte hjälpa dig!
  svar: Visst lever mannen! Han vaktar en staty av Ching Kaishek i Taiwans huvudstad, Taipei. Såna uppdrag måste tas på allvar!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart!
   Någon måste bekymra sig för grundvattnet. Vet inte varför det alltif måste vara jag.

   Radera
 15. Jag kan kanske göra en regndans för er, vore trevligt om det slutade komma nederbörd här. Eller om jag blåser tillräckligt hårt, vänder vindarna kanske? Så regnet kommer till er. Min å hemma sinar nästan aldrig.
  Tassklappar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen snö och inget regn. Regndans från Laila kan göra skillnad! Hjo-Hjo håller tassarna.

   Radera
 16. Vi som har skidlopp i kommunen varje år är alltid bekymrade över vädret.Vintern blir allt varmare. Förra året ställdes Engelbrektsloppet in, i år blir det delvis på konstsnö. Lånar gärna Hjo-Hjo för lite snödans här i början av februari.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Besvärligt, man står handfallen. Vätter blir varmare - tro det eller ej. Rödingen trivs inte som förr. Med konstsnö blir längdskidåkningen nästan lite konstruerad. Men ser fram mot VM i feb-mars. Heja Stina Nilsson!

   Radera
 17. Jag vet hur en regndans går till - det finns 3 varianter: För att det ska börja regna. Lyckas sällan.
  När det regnar - lyckas alltid!
  För att regnet ska sluta - lyckas då och då :-)
  Hälsa Hjo-Hjon och bloggaren får ha det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen! Här har det visst nederbörden slutat helt. Varken snö eller regn, vinter eller sommar. Dansa, dansa!

   Radera
 18. Hi hi ... jag fnissar mig alltid igenom dina inlägg,
  tack för det din lustigkurre, det behövs.
  Oj då så lite vatten i år, jag tror mer på att det blir snö än regn denna månad. Vintervädret i våra trakter har varit väldigt knepigt, barmarken har dominerat.
  Fick mms av kusin i Polen, den bilden visade en vacker snöig vinterträdgård. Så nere i Europa har de haft snö, ska man avundas dem eller vad ?
  HjoHjo har väl snart hälsat på 'vargen' ett tusentals gånger, många andra vovvar har säkert gjort detsamma.

  Ni får ha de så bra/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Februari lus halva mars återstår av vintern. Så snö kan det naturligtvis bli, och kallt. Även om det inte låter så kul är det väl så det ska vara. Om vintern. Vi får se.

   Radera