onsdag 18 januari 2017

Tomt arbete och meningslösa jobb

Sociologen Roland Paulsen talade om tomt arbete och meningslösa jobb på tv i veckan. Vi borde inte jobba så mycket, sa han. Produktiviteten har mer än fördubblats sedan 70-talet. Så nog borde vi kunna ägna oss åt vettigare saker. Än att jobba. Gott, en arbetstidsförkortning skulle sitta fint. Säger Bloggaren, som går hemma och skrotar för jämnan. Meningslösa jobb är inget att sträva efter. Bort, bort.

Gå upp-gå till jobbet-jobba-jobba-äta lunch / samma sak händer imorgon / jobba-åka trick-hem å sätta sig å glo / det är inget liv / det är slaveri.

Ett problem bara. Vem ska bedöma vilka jobb som är meningslösa? Kapitalet kommer aldrig att bry sig om en sådan oväsentlig fråga. Går det att göra pengar på Heja Blåvitt eller Kyss mig därbak-dekaler så gör det. Så vi får nog avskaffa kapitalismen. Om det ska bli någon ordning på torpet. Och införa De Nyttigas Centralkommitté istället. Med Lars Ohly, Mikael Wiehe och Åsa Linderborg i spetsen.

Och liberalismen då? Vad göra med den? Frihet, jämlikhet, broderskap. Avskaffas. Självfallet. Det ena följer av det andra. Individuella fri- och rättigheter, vad ska vi med dem till? Vi har ju Centralkommittén.

Hur blir det med onödiga hundar, undrar Hjo-Hjo sådär lagom bekymrat från sitt lata soffhörn.

Och tomt arbete, måste betyda att man ska Rulla runt for nothing. Ett o-ben alltså. 


34 kommentarer:

 1. Så du är i arbetsfilosofiska tankar du .. fångar tråden och nystar vidare :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska kapitalismen avskaffas måste något annat till. Något anti-kapitalister borde fundera över.

   Radera
 2. Onödiga jobb?,finns dom eller är det ett spöke..Hilda och Hildur är namn som jag bara träffat på i min släktforskning,har funnit några födda på 1800 talet..Haé Bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkiga jobb finns förstås. Men meningslösa, svårt att avgöra.

   Radera
 3. Det här var intressant. Men nog tycker jag arbetstiden borde kortas av lite......skulle ju sitta fint å få leva lite åxo. Jag menar.......pengar är ju bara nästan allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inget emot kortare arbetstid. Mitt problem är alla anti-kapitalister, som inte förstår att tar man bort det ena tar man också med sig det andra.

   Radera
 4. Min kropp har inget behov av arbete... ;-)

  Idag har vi minsann snö här i Torrevieja också! :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snö. Ok, ett tag hade ni en skidåkare på längden också. Johann Mühlegg. Eg. dopad tysk. Hans kropp jobbade mer än den visste om.
   Ha det gött i snön!

   Radera
  2. Jodå, Johan Mügel kommer jag så väl ihåg. Finns en del äkt-spanska skidåkare också men inte här i vår stad. Snön som kom var den första på 91 år. Nu är den borta igen - inget drömställe för en skidåkare :-D

   Radera
  3. Hjo är nog inget drömställe heller. Borta här också! Vårsol idag och 6 grader varmt. Som i Cotignac i Provence.

   Radera
 5. Vem vill rulla runt för o-ben?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tomt arbete är t ex rökpausar och internetsurfande. Bra uttryck! Hunden har missuppfattat det hela.

   Radera
 6. Det som många av oss (kanske med akademiska examina av någon sort) tycker är "meningslösa" jobb är det inte för dem som har dessa. Har många gånger talat med personer som jag själv ansett ha sådana jobb som berättar att den sociala miljön på jobbet betyder väldigt mycket för dem. För att inte tala om lönen.

  Och vad är inte mer meningslöst egentligen än hushållsarbete? Samma sak dag ut och dag in.
  Jag tycker det är både pretentiöst och oförskämt att komma med sådana utfall i media. Det visar egentligen bara vilken insnöad människa han själv är, Paulsen. Men han kanske inte trivs på jobbet? Vet han inte att det enda arbete som är och var meningslöst var Sisyfos? Dessutom har människan alltid mått bra av att jobba tror
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men han var intressant Paulsen. Min poäng är att många anti-kapitalister inte tycks begripa att avskaffas kapitalismen försvinner även demokratin. Åtminstone finns inget annat exempel att peka på. Såvitt jag vet.

   Radera
 7. Jag såg inte programmet, därför skriver jag ur en annan synvinkel. Kan man fortsätta som nu? Tror inte det, arbetsmarknaden måste förändras på något sätt, det går inte att männniskor ska bli mer och mer effektiva under så många timmar. Om det gäller alla yrken vet jag inte, men alltför många blir sjukskrivna idag pga utmattning. Hinner folk inte ta raster eller gå på toaletten, då är arbetsbördan för hög, anser jag... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte bra förstås. Men min poäng är att kapitalismen och liberalismen går hand i hand. Gör man sig av med det ena får man avstå även det andra. Jag handlar hellre en onödig grunka av herr Kapitalist. Och avstår herr Ohly som smakdomare.

   Radera
 8. Om kapitalismen avskaffas måste något annat till eller?

  Barn som man lär teckenspråk tillsammans med sitt hemspråk får större ordförråd.
  Så fortsätt teckna för bebisen!:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Och där finns inget som lockar, om du frågar mig.
   Teckenspråk är bra!

   Radera
 9. Det är onekligen en intressant bara att avgöra vilka arbeten som är meningslösa. Mitt lär vara meningsfullt men ibland känns det som om otack är världens lön. Hundar är aldrig onödiga i alla fall. i dubbel bemärkelse ska kanske tilläggas...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många meningsfulla arbeten också. Alla som inte är meningslösa nämligen. Vilka nu de är.

   Radera
 10. Det är väl en helt subjektiv bedömning vilka jobb som är onödiga? Hundar däremot är mycket nödvändiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. nyttiga ja, Hjo-Hjo är ju en jaktlabbe. Fast jagar gör han inte mycket. Aldrig. Meningsfull är han ändå. Tycker jag.

   Radera
 11. Nu har jag funderat ett tag för att komma på vad ett meningslöst arbete kunde vara. Det enda jag kommit på är alla EU-byråkrater som skyfflar papper från vänster till höger - eller tvärtom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. EU-byråkrater finns det gott om. En del gör väl någon nytta också, får man hoppas. Om jag inte är någon varm EU-anhängare, är jag ändå enljummen sådan.

   Radera
 12. Tror inte alla lägger exakt samma innebörd och verklighet i och bakom ord som t.ex. liberalism och kapitalism. Och det där med ”frihet, jämlikhet och broderskap”. Frihet – vad betyder det? Fri när, var och hur? Tänka fritt kan väl ingen hindra en från, och jeansmärke får man förstås också välja. Liksom bostad, terapi och till och med skola, kan jag tycka. Men köra bil hur och var man vill? Inför lagen ska vi behandlas lika = jämlikhet. Lika straff för lika brott. Broderskap – tänk en sorts kapitalism som inte i första hand strävar efter att maximera vinster. Och konsumenter som inte bara ska köpa billigast utan även ser till inverkan på miljö, utnyttjande av de fattigaste fattiga osv. Wow – vilket samhälle.
  Nästan så att jag känner för att ta upp även min andra blogg igen… Inser förresten att jag nog drog ivg lie här, en bit bort från vad du egentligen ville ha sagt. :)
  Berit E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske drar du iväg lite. Ville bara saluföra tanken att kapitalismen avskaffas inte utan biverkningar.

   Radera
 13. Här i USA verkar folk alltid jobba. Många har mer än ett jobb för att ha inkomster som räcker.
  Det känns som om det måste gå att ha en bra tillvaro utan så mycket jobb.
  Hjo-Hjo kan väl aldrig bli en onödig hund får vi hoppas. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här pratas det om lägre ingångslöner för att få ungdom och invandrare i jobb. Alliansen men inte regeringen. För inrikes födda snurrar hjulen på bra.

   Radera
 14. Jag tror att varje arbetsuppgift är viktig för någon. Själv så är jag ju "statsanställd", jag jobbar med mig själv på 200%, mina arbetsuppgifter går ut på att vårda mig själv och göra vad jag kan och vad jag orkar. Fast det är ju inte så roligt att vid min ålder vara sjukpensionär.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så kul förstås. Men som du säger: a hand om dig och gör vad du kan och orkar!
   Du får ha det!

   Radera
 15. Hm? O-ben, hemska tanke! Tur att man har en mycket liten hjärna och inte behöver grunna för mycket på sånt där. Så länge någon vill betala så är nog inte arbetet onödigt... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liten hjärna, grubblar Hjo-Hjo. Vad menar han med det?

   Radera