måndag 8 augusti 2016

På Västergatan odlas gräslök och rabarber


Bloggaren har förstått att göteborgarna är förtjusta i stadsnära odlingar. På Skansberget till exempel, i trägseln bland a-lagare och hundrastare. Som ofta är ute i samma ärende. Så vän av ordning, Bloggaren alltså, kan ha sina funderingar: Varför inte flytta ut på landet, där det finns gott om plats för morötterna?

Det blir så långt till Gyllene Prag då. Jo, det så klart, tänkte inte på det.

På Västergatan i Hjo odlas gräslök och rabarber. Och tidaholmspotatis, åtminstone så det räcker till ett par, tre kok. Men just inget mer. Söttbären och äpplena sköter sig själva. Vilket är en himla tur eftersom Bloggaren har fullt upp med att fundera på grinden. Den som för tillfället inte finns i sinnevärlden men likväl måste upp mot Västergatan. Omgående. Men vi tar allt och kantklipper gräsmattan under tiden. Och pillar lite på avenbokshäcken. Och spökar ut Hjo-Hjo med fluga på finpromenaden. Söndagen till ära.

I Vättern 16 grader. Det går att bada i, om man vill. Eller inte.
38 kommentarer:

 1. Här funderas också på en grind för den gamla måste bytas ut. Mycket med det jordiska... 16 grader känns lite för kallt för mig så det hade fått vara. Vi har i alla fall 18!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är ett himla grunnande för att få allt på plats.
   Ha det!

   Radera
 2. Bada, ja. Jag är nog färdigbadad för den här sommaren. Det skedde på Öland.
  Hjo-Hjo vill också va me o kantklippa! Vilka vackra bedjande ögon!
  Ha en fin start på veckan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vättern brukar inte bli badvänlig nog förrän i augusti. Så osvuret är bäst.

   Radera
 3. Oki,gräslök o rabarber räcker ju en bit,klart rotmos blir det ju inte,men rotmos kan det få bli en annan gång..Här i Uppsala ser det regnsjukt ut just nu..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rotmos är gott till grynkorven i höst. Men kålroten får proffsen odla.
   Heppådej

   Radera

 4. Wow vilken härlig bild på Hjo-Hjo där i vattnet. :D)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han hoppar upp och ner. Eller i och upp. Simmar aldrig iväg mot Hästholmen på östgötasidan. Blir väl för långt i Vätterns kalla vatten.

   Radera
 5. Gräslöken tog sig inte i år men rabarbern växer snällt utan min förskyllan. Första året i mitt liv som jag odlar potatis. Det har slagit väl ut. Den enda potatis som jag satte i en av blomurnorna räckte till ett helt kok och de åtta potatisar som jag planterade på baksidan av huset där gräslöken skulle ha växt ser ut att ha fröat (?) av sig bra. Det blir snart upptagning. Vilket kommer att dokumenteras.
  Tack för kommentaren på min blogg om HS. Jag har uppdaterat.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Potatisen i tunnan blev till några kok, men knappast värt besväret. All odling utanför tunnan har bleknat bort i torkan. Sandjord, det lilla regn som fallit sjunker undan i en suck. Som tur är finns många proffs i Skaraborg. I Falköping lär det lukta kossa mitt i stan.

   Radera
 6. Flugor och getingar aktar jag mig noga för. Däremot får man ju ställa upp när det gäller trädgårdsarbete. Du ser ut att gilla vatten. Själv går jag bara så långt som behövs för att kunna dricka lite... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men visst har vi sett Ludde bada med flytväst? Det har både husse och hund sett.

   Radera
 7. Här odlas det också en himla massa saker. Jag köper dom i affären... ;-)

  Ser ut som rena rama golfstilen där :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oftas en bra affär att överlåta till proffsen att odla. Golf tar för mycket tid, har jag förstått.

   Radera
 8. Håller med dej att kärlek och hundar är bra grejer!
  Hoppas att ni har haft en bra början på veckan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättebra! Och nu ska jag titta på Björn Borg (inspelat).

   Radera
 9. Att grunna på grindar kan vara gräsligt betungande. Tur att Hjo-Hjo är där och sympatigrunnar. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han funderar och funderar, hur ägorna ska blir hundsäkrade fullt ut.

   Radera
 10. sånt botten har vi med, ingen sandstrand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sand och sten. Bättre strand finns på andra ställen. Men vattnet lika kallt där.

   Radera
 11. Odla rabarber, gräslök, morötter m.m är finfint.. Men jag har ingenstans att vara och har nog bestämt mig för att jag inte ska fixa någon plats heller...

  SvaraRadera
  Svar
  1. En odlingslott i Jönköping vore väl något? Men tar mycket tid i anspråk. Knepigt också om man jobbar i Norge titt som tätt.

   Radera
 12. Hahaha! Ditt inlägg påminner om odlingarna här på Söder i Stockholm - Högalidsparken. Ungefär samma miljö som hos dig i Göteborg.
  Tycker du håller dina odlingar på en oerhört sympatisk och inte tidskrävande nivå;-) Mina "odlingar" finns hos den lokala ICA...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte helt sanningsenlig, vi har några fler rutor med grönt. Men inget vill sig denna torra, i Hjo, sommar. Jo, dillen blev fin och ligger i frysen.

   Radera
 13. 16 grader - då badar man inte. Det gäller i alla fall mig!
  Jag äter gärna hemodlat, men det låter sig inte göras på min tomt. Butikerna ska leva dom också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste erkänna att jag inte badat alls denna sommar. Och nu blir det nog inte av. Kul med odling men i mindre skala.

   Radera
 14. Det är så gott med det egenodlade. Gräslöken växer som ogräs, vi har både morötter, rädisor och potatis ute i landet. Hade jag orkat så hade vi haft ännu mera.
  Har ni fortfarande rabarber? Våra är för gamla nu, de har blivit träiga.
  Må väl! //Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, rabarberna är slut för säsongen. Morötter och rödbetor finns kvar att skörda. Men ser inte mycket ut för världen. Det har varit torrt i Hjo.

   Radera
 15. Väldigt fin bild den med Hjo-Hjo i vattnet.
  Vackert. Det är ju nåt visst med vatten...och med hundar också för den delen. Har nyligen haft besök i stugan på ön av en liten valp som heter Nisse. Blandras. Söt och mycket frimodig. Lärde sig raskt åka motorbåt och hoppade runt i roddbåten också. Vi hann inte låta honom testa kajaken, det får bli nästa gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och bra med hundar - de behöver inte gå i simskola! Men en hundvalp i kajaken, jag undrar jag.

   Radera
 16. Intressant att din mening om ryssar i söndagens inlägg har fått så många kommentarer. Även jag har "läsare" i hundratal fast de kommer i skov. Undrar om det är en maskin som står och tuggar... men man skulle vilja veta varför. Inte en dag att jag tror att de läser bloggen, det finns någon annan oklar anledning. Jag undrar om någon an de som fått besök har kontaktat Blogger? Det kan inte vara rätt att man på ett par timmar får många hundra "läsare".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man undrar vad som kan vara intressant för ryssarna. I början av min bloggkarriär hade jag, i rättvisans namn, samma typ av besök från amerikanska knäppgökar. Rikligare och med konstiga trafikkällor. De ryska lämnar inga källor alls. Och nu tycks de ha upphört, åtminstone temporärt.

   Radera
 17. Men alltså .... Om du "går och funderar på grinden", så finns den väl just där i sinnevärlden. Eller har jag i hela mitt liv gått och trott fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror du gått och trott fel. Möjligen förväxlar du sinnevärld med tankevärld. Hos mig existerar den där grinden bara i idévärlden.

   Radera
 18. Bilden på Hjo-Hjo i vattnet är underbart - odling förnöjer ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men inget bad idag, 12 grader för kallt även för Hjo-Hjo.

   Radera
 19. Så stilig och vacker han är Hjo-Hjo. i sin fina fluga. :)
  Ni ser för övrigt ut att ha ett intressant samtal medan du hyfsar kanten, ger hunden möjligen husse goda råd?
  16 grader - aldrig i livet!
  Berit E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är egentligen rätt ointresserad av gräsklippningen, har en förmåga att alltid lägga sig tillrätta där klipparen ska fram. Här är han beordrad att delta.
   Igår var det 12 grader.

   Radera