måndag 30 oktober 2017

På hänger löst

Öringbumlingen hoppar och slår i ån, en tvåkilosbit allraminst, och Bloggaren skjuter från höften och säger till hunden att nu. Men icket. Bara plasket fastnade. Med öringen är det som det är. Den vill inte vara med.

Du får sikta bättre, Old man, häcklar hunden, han som heter Hjo-Hjo. Hjoån är trots allt inte Ångermanälven. Medgives. Fast så mycket vatten som idag har Bloggaren inte sett i ån sedan ho vet när. Snart svämmar Vättern över. Eller inte.


Och i den arga språklådan avhandlas idag ungdomarna som inte blir lyssnade på. Eller flickorna som blir tafsade på (vad annat att vänta i dessa ytterst tider). Men. Alltså. Vi lyssnar på The Animals, men The Animals blir knappast lyssnade på. Eller hur Eric B? Ska det vara så märkvärdigt svårt att.

hänger löst. Och kallas mycket riktigt för en strandad preposition. Det borde varje journalist kunna höra i sitt förbannade språköra. Ifall de hade något.

Och Ingemar Bergman hade besvär med sina inre dämoner. Då var det synd om han. Jovisst serru. Vem håken nu denne Ingemar var?

Till sist borde kanske Bloggaren ändra spår. Och växla in på gladspåret. Solen skiner ju som i det värsta Karlstad. Ta ett kort på huset vettja, och hunden och platanen. Och en stelbent husse. Kanske det, kanske det.

Jag ska bara gå ut och döda av katten först.










26 kommentarer:

  1. Ja, i dag kan man onekligen fundera en hel del på det här med språköra. Vad som hände eller om det ens finns kvar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo. Och Ingemar Bergman är faktiskt inte gripet ur luften.

      Radera
  2. Bästa exemplet jag har är att "kärlen inte gått ur jorden". Två gånger t.o.m. i samma artikel. Fast om man påpekade det där med "lyssnad på" för Spraket.se skulle man nog få svaret att språket förändras och vi (gamla?) måste hänga med. Jag vägrar fortfarande dock att säga "grym" om någon annan än t.ex. Nero.
    Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir så glad när jag får kommentarer från dig! Minns att du skrev en gång hur man pratar i Skövde: fruken fruken, vad ska vi göra på lurdag?
      Hustrun, som är barnfödd i Sde, fattade ingenting. Men kanske skulle kommentaren också höras. Grymt, sa grisen.

      Radera
    2. Det får nog vara en liten diftong med på lurdagen om det ska bli riktigt uttal. Jag tror också att jag skrev: "Har vi laxer tills på lurdag?" Men nog borde din fru kunna uttala det på redig "vaschötska"?

      Radera
    3. Annars är det nog götamåls-ren som är mest karakteristisk för västgötskan - och östgötskan. Men på tillbakagång i Östergötland enligt Wikipedia. Frodas bland pojkar på yrkesförberedande linjer i Lidköping och Skara.
      Ska höra med hustrun hur fruken och lurdag ska låta.

      Radera
  3. För att inte tala om att "hon har inga reflexer även fast det är mörkt ute". Vad är det för fel på "trots"? Och lika illa är det med ordet lämna, som numera inte följs av vad man har lämnat. "Han lämnade av okänd anledning tidigt på fredagen." Lämnade vad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. språkpoliserna har det tjempigt nuförtiden. Ock ock ock. Hej så länge!

      Radera
  4. Men vad är det för konstiga katter ni har i Hjo?
    I mina trakter funderas antagligen mest var och hur vi ska bygga de nya 50 000 skyddsrum som krevs för att de ska stå emot t.ex. vetebomber... Vad det skulle vara för fel på den spanskaa reven räv en annan rev funderas det nog också på - eller över...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Katten slank in som ett exempel bara. Finns det fortfarande stockholmare som säger rev och reker? På tillbakagång, om du frågar mig. Göteborgska likaså. För mycket inflyttat folk. På Söder och i Majorna.

      Radera
  5. Inte lätt med språket för oss som utbildades i folkskolan! Men visst är det skrämmande med alla nyanser som tappas bort. För övrigt så blåser det. Jag tycker inte att kulingar är kul. Såg häromdagen att vattenståndet i Öresund, denna sidan bron alltså, var 88 cm över normalt. Söder om bron är det väl lågvatten. Och inte är det så många grader att skryta med, 10 här också. Tänker i alla fall ta ett dopp i morgon!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dopp! Jo, sådant händer. Inte mig, men jag mötte en herre i badrock härom kvällen, nyss uppstigen ur Vätterns svallande böljor. Gött efteråt, som han sa. Sedan hoppade hunden i, kunde inte bärga sig.

      Radera
  6. Och så har vi SVT:s rapportering om det sorgliga förhållandet att många idag dör ensamma. SVT-reportern sa dock att många dör själva. Flera gånger och jag hajade till första gången. Vem skulle annars dö åt dem?

    Fina bilder på Hjoån, mm!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så vanligt att jag gett upp. Reste du själv, frågade Miriam Bryant Sven-Bertil Taube i Så mycket bättre för något år sedan. Och han undrade också vem som annars skulle ha gjort det. Men sjunga kunde hon, Bryant.

      Radera
  7. Ja, det var ju ett tag sen att tidningarna hade tillgång till korrekturläsare. De har ju bortrationaliserats för länge sedan...

    Vet inte om jag är språkpolis och stör mig på till exempel "på". Det som retar mig mest är alla stavfel och särskrivningar samt att "talspråket" har blivit "skrivspråk". Jag menar det finns ju ett språk till det sociala mediernas språk, som tyvärr nu också är fullt "accepterat" i tidningsartiklar. Suck.
    Kanske är vi för gamla för att hänga på, jag menar med utvecklingen;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Särskrivningar bryr jag mig inte om längre, är ju särskilt vanliga på sociala medier. Man kan trampa någon på tårna. Men visst, det ser inte så kul ut och kan bli dubbelfel ibland. För det mesta.

      Radera
  8. Ja du,var ska man klassa den vitsen,,sjuk eller rå..Kul var den i vilket fall..Ha´e Bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev makaroner istället för potatis. Hö hö!

      Radera
  9. Nu förstår jag vad BP menade då hon funderade på om jag inspirerats av ditt inlägg. Jag hade ju liksom spårat in på en liknande bana om man säger så... Ja, frågan är vad man ska reta sig på eller inte när det gäller språket, frågan är om det inte helt enkelt är enklast att låta bli ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såg att du hade svårt för sär skriv ning ar. Har väl jag med men orkar inte. Syns överallt numer, även där man minst kunde ana. Tror du har rätt, man borde ägna sig åt annat än språkpoliseri.

      Radera
  10. Den där platanen ser ut att arta sig väl. Hjo-Hjo Har ju artat sig för länge sedan. Tänk att tiden går så att headern måste uppdateras igen. Rätt va de e så sitter ni där i skuggan av det stora fullvuxna trädet... Kramis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har låtit huvudpersonen ta plats i presentationsbilden. Hundens år i år.

      Radera
  11. Låter bra att Vättern har mycket vatten.
    Vi fick till och med regn i fredags! Och berget fick en del vitt.
    Det där med språk är inte alldeles lätt och är ett kapitel för sig. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vätterns artar sig nog men det kommer att ta tid. Vi hoppas på mycket snö i vinter. Eller ja, lite i alla fall.

      Radera
  12. Saknar du inte att? Alltså, alla "att" är bortrationaliserade i texter. Har du märkt det? Jag retar mig till vansinne...när man väl lagt märke till det så ser man det överallt. Det verkar ju nästan vara sommar i Hjo, hos mig är det vintriga tongångar, såna som vi gillar så här års. Slår vad om att du äter typ danska rågisar, inte finska...eller? Finskt råg byggde min kropp, men vad hände sen...ojoj

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig om att. Såklart. Men det kommer inte hjälpas.
      Sommar i Hjo, nejdu, 2 grader kallt just nu. Och vitt i gräset varje morgon - frost, inte snö.
      Dansk rågbröd, jo det stämmer. Men finskt är också gott. Måste bestämt köpa hem.

      Radera