söndag 13 november 2016

Platan i snö


Nu har Simsjöeken och vårt Falska franska (fikonträd, eg vildpäron) begåvats med en kompis från sydligare nejder. Platanen är på plats! I snön! I Hjo! Nu funderar Bloggaren på hur länge det kan dröja innan den får samma omfång och rondör som kusinerna i Aix. Och om det inte vore läge för en äkta kvitten till våren. Så vi kan sitta på altanen och beskåda vårt exotiska arboretum. Om sommaren, i arla frukoststund. Och Hjo-Hjo lufsar runt så klart, konstbevattnar växtligheten i tur och oordning.

För övrigt är Hjo ett helt annat Hjo när solen skiner. Eller om det är Bloggaren. Man vet inte. Men Dylan sjunger Sinatra och hustrun lagar oxbringa. Med rotmos. Det är som hemtrevligt. Och i Stadsparken står Villorna och ser bra ut. Alltjämt.

Slutligen en fråga till Di lärde i Hjo: varför flyttar Omberg på sig, norrut, när man går sin hundpromenad längs Vätterns strand? Från Strandpromenaden till Stadsparken? Borde det inte vara tvärtom?

32 kommentarer:

 1. Bilderna från Hjo inger ett lugn. Det kan väl inte vara falskt? Även om Omberg flyttar på sig.
  Sol och blå himmel, det är kalas, det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget svar ännu på varför Omberg flyttar sig. Trodde att någon i Hjo-gruppen på Fb skulle ge svaret.

   Radera
 2. Oj, så stor den är. Jag kommer alltid att vara avundsjuk, särskilt om den blir som kusinerna i Aix. I vilket fall som helst så kommer den ju alltid att vara högre än de frön vi ska plantera till våren. Men, har ni ingen tjäle däruppe nu? Det må vara hur det vill med den saken, det jag vill säga nu är ett varmt lycka till med detta roliga träd. Snart kommer din trädgård att bli ett utflyktsmål för oss som är trädgårdsintresserade....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen tjäle och då ska det gå bra. Men det visar sig först i vår. Mina (dina) frön ligger i skafferiet och väntar på bättre tider.

   Radera
 3. Så lite snö som Platan har ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Imorgon lär snön smälta bort. Kyla kommer först i februari - hoppas jag.

   Radera
 4. Hej på er och HjoHjo viftar på svansen när han ser mig, hi hi . . . .
  Så vackert i parken med de gamla husen och rosorna som fortfarande blommar, de är väl djupfrysta nu.
  Är det dagen blåa himmel så grattar jag er i Hjo,
  för här har hela veckan givit dis, dimma och gråtrist
  väder, men vackert ändock med rimfrosten.
  Ni får beskåda Platanen en längre tid i lagom höjd,
  sitta bredvid den kan ni alltid göra.
  Må väl/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vackert väder ett par dagar nu. Vi hoppas kunna sitta under platanens skugga och dricka elva-fika hela sommaren.

   Radera
 5. Oj, såååååå lite snö ni har fått. Det kan du verkligen vara tacksam för!
  Hoppas att Platanen inte får en sköldchock i Hjo, för då behöver du nog inte fundera längre på om den kommer upp i sina kusiners höjder i Aix;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tidig vår är knepigast tydligen. När saven stiger på dagen och det kan bli minus på natten. Vi håller tummar och tassar i Hjo.

   Radera
 6. Vilka härliga bilder med vit snö och blå himmel! Ja, åsså en svart hund såklart :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svart hund, vit snö, blå himmel och grön platan. Vad kan man mer begära?

   Radera
 7. Det kanske snart är dags med agave? Eller varför inte en liten palm. Håller tummarna för att platanen vänjer sig vid kylan.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Goda möjligheter för överlevnad. I Skövde står en platan och stortrivs nämligen. Här vid Vättern bör förutsättningarna vara som vid Comosjön. Ungefär.

   Radera
 8. Önskar platanen ett gott liv i Hjo. Och inte alltför kallt om varken rötter eller krona. Platanens planterare med hund önskas detsamma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är mest rädd när nordosten drar in från Vättern. Och vårsolen med kalla nätter. Eller att den ränner iväg och blir 20 meter hög. Mycket att tänka på.

   Radera
 9. Det ser ut som ett fint exemplar. Endast det bästa åt Hjo-Hjo förstås... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varje morgon springer Hjo-Hjo ut och skvätter lite på Hjalmars bigarråer. Platanen är inte riktigt inpinkad än. Vaff vaff!

   Radera
 10. Visst är det konstigt att många platser verkar förändras då solen skiner...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nog lika i Hjo som i Svalöv. Uddevalla eller Sörböle. Fast på sina ställen vill man hellre ha regn.

   Radera
 11. Den upptäckten har jag med gjort att allt verkar så annorlunda i solen. Här kanske det stämmer med att det sitter i betraktarens öga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är gott i solen! Nu dröjer värmen ett tag.

   Radera
 12. Se har ni också fått snö, så härligt. Det som kommit i enorma mängder här håller nu på att smälta bort, mindre roligt med allt slask dock.
  Nospussar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Regn idag och snön smälter bort. Och regn ska det visst bli flera dagar i rad. Man blir som blöt om magen. Säger Hjo-Hjo.

   Radera
 13. Det där med att plantera träd i snö ,det är första gången jag ser det .Här är det dömt att misslyckas för du skulle inte få ner spaden mera ,fruset ,Nette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan inte gräva upp trädet innan viloperioden börjat. Har jag fått förklarat. Och så länge jorden är utan tjäle lär det gå bra.

   Radera
 14. Det var en hejans platan! Det kan bli en väldigt spännande exotisk dunge på tomten, om du fortsätter så här. :) Och väderguden är dig nådig.
  Ännu en sevärdhet i Hjo. _)
  Berit E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas på medelhavsklimat till våren. Och att höststormarna håller sig borta. Vi håller tummar och tassar.

   Radera
 15. En platan! Exotiskt minsann och med den nitiske Hjo-Hjo går det säkert vägen att få upp trädet till 40 meter. Fast just det ville ni visst inte... I Aix solskydd, i Hjo ... regnskydd? ;

  SvaraRadera
  Svar
  1. Regnskydd är troligast. Fast man vet inte, sommaren och hösten har varit så torr att Vättern vattennivå måste vara lägre än på mången Hjo-höst. Här är nog ett blåshål men utan göteborgsväder.

   Radera
 16. Vilken vacker promenad ni fick, i det fina höstvädret. Det är vackert med snö en solig dag.
  Må väl! Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fast idag regnar det. Och ingen förklaring varför Omberg flyttar på sig. Någon i Hjo borde sitta inne med svaret.

   Radera