torsdag 1 september 2016

Strindberg, Håkan och en vilsen storskarv i hamnen


Hallå, hallå, undrar de goda vännerna från Gbg, hur får ni dagarna att gå i Hjo? Som är så fagert men magert. Hur? Non, mes amis, säger Bloggaren, ingen tid över till att glassa omkring på Avenyn direkt. Ifall vi haft någon. Vi klipper gräsmattan från morgon till kväll och hinner däremellan ut i svampskogen någon timme. Åtminstone skogen, för elva liter svamp fandes det alltså icke. Men vad gör det när Lilla Spännefalla finns på lagom avstånd med vildsvinskorv och curryketchup. Eller hur du Hjo-Hjo, kan du säga vildsvinskorv?

Hjo-Hjo: Menar du Bullens pilsnerkorv, farsan?

Och sedan blir det hundpromenad. Till hamnen. Där det sitter en storskarv på södra piren och ser vilsen ut. För här finns inte en enda ö i sikte. Att skita på, eller ner.

Hemma väntar Strindberg, som upplever en revival sedan kokboken fyndinhandlades på loppis. Ostron, ångbåtsbiff och navarin aux pommes kan med fördel växelbrukas med Bland franska bönder och Giftas. Och så ska Håkan Hellströms nya hinnas med. På Spotify. Där Bloggaren ställer sig något undrande till stuveriarbetaren Rune Stellan Karlsson. Men åker dit så det stänker för Öppen genom hela natten.

Ja, sedan kommer Hjo-Hjo med bollen och... Så inte sitter vi på Linnégatan och tar igen oss inte. Och blir det samma fart på morgondagen vete hundan om vi hinner med den alls.36 kommentarer:

 1. Oki,tänk på att,arbetet får inte inkräkta för mycket på fritiden..Kommer en ny bild i morgon med mindre blått..Haé Bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är riktigt. Ska försöka bättra mig.

   Radera
 2. Har ni gott om vildsvin hos er? Här finns det en och annan. De har väl minskat lite.
  Må väl! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det. Mycket vilt på 195:an, älg, rådjur och hjort. Och förra veckan hade ett lodjur blivit överkört!

   Radera
 3. Skarven på span det hade jag också i mitt förra inlägg en ensam .Vi hoppas innerligen att vi inte får flera för då kan det bli civil olydnad i vår fina natur .Vi har debatt på debatt om dom där inkräktarna här dom förökar sig som löss och förstör lika mycket .Hör att gräset växer hos dig också här klipps fyra gårdsplaner i veckan så inte mycket fritid över för sonen som står för den delen i sommar ,ha det gött ,nette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skarven är ett problem, helt klart. Men här omkring Hjo har Vättern ingen ö alls. Men längre norrut trivs den bättre.

   Radera
 4. Inga problem med att få tiden att gå hos er i alla fall! Trots avsaknaden av en aveny...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då saknar jag Linnégatan mer, i så fall. Men en dag i Gbg och jag vill hem igen. Och nu är det Hjo som är hemma. Det är väl som det ska. Men märkligt ändå.
   Nu blev jag lite nostalgisk på kvällskvisten.

   Radera
 5. Ni ser ut att ha det bra där på bänken!
  ......SV..Då har du två bra saker kvar att göra! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Lund måste vi besöka. Och bra äppelpaus på bänken. Fast Hjo-Hjo vill hellre ha ostmacka. Eller köttbulledito.

   Radera
 6. Man kan ju fråga sig hur du hann jobba en gång i tiden. Det frågar jag mig själv också ibland. Livet som panschis är härligt oavsett var man bor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan man fråga sig. Men man fick lägga alla viktiga saker åt sidan och pallra sig iväg till jobbet. Panchis jovisst. Men ingen gammal pensionär. Såg förresten i lokaltidningen att pensionärerna fick åka raggarbil i Tidan. Jag bara väntar på erbjudande. Man kan ju undra om inte raggarna själva är pensionärer vid det här laget. Kan berätta att i Hjo finns det raggarbilar, hur många som helst. I Gbg spärrade man upp ögonen var gång man såg en. Inte här.

   Radera
 7. Det ser onekligen rätt skönt ut på bänken när gräsklipparen äntligen har tystnat... Kramis!

  SvaraRadera
 8. Visst är det underligt hur snabbt dagarna går förbi trots att man inte gör nånting alls, eller kanske man gör allting? Men långsamt, det är det inte :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer. Är man långsam i sig själv, som panchis, blir det aldrig långsamt. Om du förstår...

   Radera
 9. Storskarv, undrar om det är vad skåningarna kallar ålakråkor, ska uttalas på skånska ;). För ett par år sedanen var vi på Styrsö en sväng och där klagades det högt över hur mycket skarvarna förstörde. Men de inte bara skitar ner, någon naturförening har räknat ut att de svenska skarvarna tar 10.000 ton fisk årligen. Tydligen blev de fridlysta i samband med att vi gick med i EU och det krävs en lagändring för att vi ska kunna minska deras antal. Man kan nog anta att "din" ensamma fågel snart få kompisar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ålakråkan är samma fågel. Inte omtyckt alls. Man ser några enstaka häromkring. Fler norröver där det finns öar att skita ner.

   Radera
 10. Det händer således en hel del i Hjo. Och Göteborg är väl inte långt borta om ni längtar efter storstadspuls.
  Har sett Håkan Hellström live en gång och det var häftigt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Livet står inte still, om man säger...
   Angående Håkan H tycker jag att han ska ge sig ut på en landsomfattande turné istället för att fylla Ullevi.

   Radera
 11. Första bildens motiv lämnar jag därhän. Jag skarvar om jag kommenterar det uppskattande. Däremot tycker jag att motiv två och tre ser väldigt mysiga ut. Guppande båtar under blå himmel och en stilla stund med hund under korkeken, det är mycket okej.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Under korkäppelträdet har man det fint! Men getingarna är som galna i fallfrukten. Man får plocka varje dag.
   Trevlig helg!

   Radera
 12. I skärgården utanför min plats på jorden finns hur många ålekråkor som helst! Det finns faktiskt vita klippor efter deras besök!
  Håkan ja - pojken antingen eller!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ålakråkor nej. Men Håkanpojken ja. Som jag ser det.

   Radera
 13. Dagar har en tendens att gå alldeles av sig själva, tycker jag. Liksom utan att invänta. En del dagar är särskilt samarbetsovilliga, andra tar lite mer hänsyn. Antar att Hjoska dagar också är ungefär så, alla är dom väl släkt? :)
  Berit E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, de är självgående även här. Och än så länge hänger man med, dom Nacks S sjöng en gång. Något sånär.

   Radera
 14. Ja här börjar gräsmattorna bli riktigt gröna och de har fått klippas några gånger. Annat var det för några veckor sedan, då var gräset torrt som fnöske och alldeles gult.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Och ändå har sommaren varit så regnig att resorna till solen tagit slut. En normal svensk sommar, tycker jag. Kanske torrare tom.

   Radera
 15. Det är en fröjd att ni flyttade till Hjo - och började blogga! Smickrande men sant!
  Hälsa Hjo-Hjon det :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så hemskt...
   Hjo-Hjo tycker också det var en fröjd att vi flyttade till Hjo. Annars hade han kanske hamnat i Tierp eller någon annan håla. Mölndal t ex.

   Radera
 16. Det är fart och fläng på dig min herre och jycken hänger på dig så gott han kan, hi hi . . .
  Kul att komma till 'Götet' men Hjo är nog bäst för er, men lite ombyte förnöjer . . .
  Men hemmets lugna vrå . . . och att njuta under
  äppelträdet när solen gassar - äta Astrakan äpple eller vad hette äppelsorten nu ?
  Mår HjoHjo bra i Hjo, eller han mår bäst där husse är

  Men inte har väl sommaren varit så regnig, inte här i varje fall, vissa veckor alldeles för hett enligt mig
  Men det svenska vädret har hoppat lite över hela landet, hi hi . . .
  Sköt om er/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oranie heter äpplet.
   Nu har vädret varit perfekt i flera dagar. September är toppen, nästan bäst, när solen skiner och luften är klar. Vi trivs nog bäst i Hjo båda två nuförtiden.
   Ha det bra!

   Radera
 17. Så nu får vi se, vad framtiden bjuder -
  Blir det Hjalmar och Ingeborg eller
  Hjalmar och Hulda?

  Gud, vilka sköna dagar du och HjoHjo har där i Hjo!
  Än så länge iaf.

  Ruth i Virginia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är onaturligt varmt för att vara i september, närmare 25 grader. Man får passa på att vara ute, snart nog kommer kylan.

   Radera
 18. Att skarven ser vilsen ut, beror säkert på dess ungdom. Utseendet skvallrar om att det är en juvenil skarv. Har kanske inte funnit sig tillrätta i skarvarnas rike. Har gjort uppror mot de äggande föräldrarna. Kanske inte sympatiserar med de skitvanor de har. Sorgligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skarvarna dyker upp här då och då. Enstaka fåglar brukar sitta på en sten hundra meter ut i sjön. Sedan är de plötsligt borta. Den här satt på piren och var annorlunda.

   Radera