fredag 30 september 2016

Rapport från Hjo


Vad roar sig Bloggaren med i blåsigt Hjo? Jo, han lagar äppelkräm med socker och kanel. Och väntar på att få sätta 10 liter nyäppelvin i damejeannen. Betoningen ska ligga på väntar, ty förra vinsättningen resulterade i en bananflugeinvasion värre än. Egyptens alla gräshoppor. Kanske. Bloggaren avvaktar hösten. Äppel päppel.

Under tiden kastar han favoritbollen till Hjo-Hjo-Jehu. - Grrr, släpper inte, bollen är min (om man inte får en mini-frolic för besväret förstås). Och inväntar Sven-Bertil, som bör anlända med dagens post. Åtminstone Hommage vol. 2. Själv var han förhindrad att komma. För när allt kommer omkring är Strandpromenaden ingen Londonpromenad. Ja, så sa han, Sven-Bertil. Och det kan han ju ha rätt i. Fast han vet inte vad han går miste om.

Och så ryktas det om att öringen är på gång i ån. Kärlekskrank och galen. Om du släpper bollen, Hjo-Hjo, så går vi och kollar att de hittar rätt bland kobbar och skär. - Grrr grrr...23 kommentarer:

 1. Jag letar också efter saker man kan göra med alla äpplen. I helgen blir det små äppelpajer med hasselnötter och ljus choklad. Men jag har också gjort äppelgelé. Första gången gick det helt åt helvete. Alltså, smaken var god men gelén var så hård att vi fick använda den som äppelkola...
  Äpplevin har jag aldrig försökt mig på - men bananflugorna har hittat hit ändå.
  //Roland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och alldeles nyss gräddade jag äppelpannkakor! Man får vara påhittig.
   Trevlig helg!

   Radera
 2. De e la himla gôtt å ha egna äpplen! Jag är uppväxt med stor frukt- och bärträdgård.
  Min middag idag ska bestå av lax, på tal om öring, för det är ju nåt ditåt.
  Slänger en boll till Hjo-Hjo och hälsar gott veckoslut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öring är också en lax, japp. Och Hjo-Hjo fångar bollen och hälsar tillbaks!

   Radera
 3. Mmm... Låter gott med äppelvin. Hoppas att ni slipper fluginvasionen i alla fall. Den klarar man sig gärna utan för envisare flygfän får man leta efter!

  Trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hopplösa små flygfän. Men nu verkar de vara på tillbakagång. Spm sommaren.

   Radera
 4. Du får lära Hjo-Hjo om apportering .Då hämtar han bollen och släpper den fint vid husses fötter.
  S..Det var rejält drag i Memorys!
  :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet! Är nog inte tillräckligt enveten eller angelägen. Han är fin och duktih ändå!

   Radera
 5. Visste inte att du var sååååå huslig av dig;-)
  Äppelvin är väl samma sak som cider eller har jag fel?! Hoppas du lyckas stå emot frestelsen att dricka det innan det har mognat eller vad man kallar det när det är klart alltså;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är jättehuslig - när det passar.
   Non, till äppelcider används enbart äpplets egna saft/must.
   Hoppla och hick - vad sa du om att motstå frestelser? Hick igen. Lite jästsmak har ingen dött av.

   Radera
  2. Fel svar angående cider, tror jag. Godnatt!

   Radera
 6. Hundar och ungar och hembryggt äppelvin och jag konstaterar att Sven Bertil inte all är representerad bland mina CD'n vilket är en fixatillgrej milde jesus du som sagde så det kan kan och tydligen går det utan särskilda svårigheter som är till för att övervinnas så då var det sagt och du får själv utröna om du vill ha några teckenn här och var Trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen Sven-Bertil - då bör du införskaffa Hommage! Bara som ett litet tips.

   Radera
 7. Det låter gott med äppelvin, funderar på om jag ska leta upp något recept och testa, jag har ju en damejeanne ståendes uppe i bokrummet.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du ger dig på att göra vin kan jag säga dig vilket bästa redskapet är. Ett stort tålamod! För det blir inte klart i brådrasket.

   Radera
 8. Min mamma brukade göra vin på alla möjliga saker, bl.a. maskrosor. Vinet fick dock aldrig jäsa tillräckligt länge så det smakade ve och fasa. Tyckte jag åtminstone. Så något hembryggt (?) vin har det aldrig blivit för min del. Lycka till med ditt i alla fall!
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tappade om förra årets vin för ca en månad sedan. Eftersom det inte kluckade längre. Dags för klarning. Men se då började det jäsa igen. Tålamod tålamod, och vinet blir så gott. Till slut. Under tiden kan man dricka proffsvin från Frankrike och Italien.

   Radera
 9. Håller med Hjo-Hjo! Har man väl fångat den bortkastade bollen så är det ens egen! Ska minsann inte ges tillbaks utan rejäl hittelön... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där svarta bollen med vita prickar är den enda leksak han inte bitit ihjäl. Ja, och så den gröna men den bryr han sig inte om. Märkligt. En boll med pip dessutom.

   Radera
 10. Smart hund! Har man en gång fått en sak så behåller man den så klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast han tycker det är jättekul att springa efter den också. Vilket blir svårt om man ska ha den i gapet hela tiden. Han vet inte sitt eget bästa. Inte alltid.

   Radera
 11. HÄrlig med skördetid! Lycka till med vinet!
  Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, äpplen är gott, nyttigt och en väldigt svensk frukt. Användbar på våra nordliga breddgrader.
   Detsamma!

   Radera