onsdag 6 januari 2016

Vättern ryker


På morgonen visar termometern -10,9 utanför sovrumsfönstret, -17 på väderappen och -8 vid köksfönstret, det är bara att välja. I vilket fall blir det långkalsong på och hund ut. Det är liksom inget att resonera om. Vättern ryker - det sägs att sjön ska ryka tre gånger innan isen lägger sig - och i kylan är öronen som gjorda av porslin, åtminstone på Hjo-Hjo som utan mössa är. Plonk plonk, oj, vart tog öronlapparna vägen? Stackars hund.

Bloggaren har ingen aning om hur många gånger Vättern har rykt, men vid Guldkroksbadet ligger isen som ett knöligt snötäcke på vattnet. Så om en liten vecka borde det gå att ta isjakten över till Hästholmen. Sol och blankis, kaffe på termos. Kanske.

Så ska här berättas att Bloggaren köpt sig nya fräcka glasögon. Med röda skalmar. Damerna är störtförtjusta medan herrarna grymtar: Aldrig hört talas om en karl med röda glasögon. Ingen riktig karl i alla fall. You know what I mean? Tja. Men Bloggaren är ense med damerna. Han är störtförtjust. Och ser bra gör han också. Zebra var ordet, sa Bull. 
46 kommentarer:

 1. Jaha så nu har ni också vinter ,här ryker det ur både näsa ock mun idag - 26 så jag stannade inne Selma var ute 2 minuter.Snygga glasögon och då kan herrarna säga vad dom vill ,Nette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har vargavinter faktiskt men Hjo-Hjo trivs, kylan tycks inte bekomma honom.
   Tack för glasögonkommentaren!

   Radera
 2. Hu ja,kallt så det räcker,-12 just nu och ute dalar flingor mot marken,har nog kommit 12-15cm till nu..F-n det är ju fräsigt med röda skalmar till svarta bågar..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har snö men inte så mycket - men Hjo-Hjo gillar den. Tydligen doftar lukterna mer i nysnö. -8,8 nu, rena norrlandsvintern.
   Tack för glasögonkommentaren!

   Radera
 3. Här har isen bara hunnit lägga sig lite inne vid men nog gäller det att klä sig ordentligt när det är dags för långrundan. Den vassa vinden och det öppna landskapet gör det inte bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det kallt så det räcker, men vindstilla, vilket är en sabla tur för hundöronlapparna.

   Radera
 4. Alltså jag väljer -8 om jag nu måste. Det är ju lite svårt om man ska välja mellan pest och kolera om man säger så;-)
  Vi har samma temperatur här och det räcker inte med långkallingar - termobyxorna på bara. Totat´lt bonnigt och osexigt, men jag vägrar att frysa.

  Dina nya glasögon är riktigt coola, gillas skarpt. Detta sagt av en tjej faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med långkalsonger känner man sig från landet, så är det bara. Det får man leva med i kylan. Förresten bor jag på landet nu. Så att, som jag brukar säga.
   Tack tjejen för glasögonkommentaren!

   Radera
 5. Vår son Ola har läsglasögon med röda skalmar Så... du är i gott sällskap........SV:. Jag är mycket nöjd med Verisure! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättebra! Hälsa Ola att han har god smak!

   Radera

 6. Fräcka glasögon å de klär dig. :)

  SvaraRadera
 7. Fräcka husse! Vilka skalmar eller bågar eller vad det heter! Jodå, jag har då sett röda tidigare, har inte matlagare Mannerström det understundom?! Men du är så klart fräckare! Förstår att Hjo's alla damer är förtjusta! Jag har också nya, dom satt så skönt så det blev 3 par (vanliga progressiva, terminal och sol), sköldpaddsmönster, känner mig ungefär som min mormors gamla sköldpaddskammar!
  Så Vättern ska ryka.....! Det ser ju så ut när det är kallt, som om det ryker så det är säkert så!
  Ha det, och långkallingar är bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sköldpaddsmönstrade, det tänkte jag aldrig på. Skulle har varit något förstås. Fast det är förstås inget för en riktig karl.
   Det ryker när sjön är varmare än luften. Sant. Men Vättern är särskilt speciell, så det beror nog på annat.

   Radera
 8. Jättefina glasögon - varför en man inte skulle kunna ha röda skalmar på glasögonen förstår jag inte. Inte heller varför han inte kan klä sig i rosa. Det är bara gammaldags fördomar. Ungdomarna nu för tiden har inga sådana färgfördomar som väl är. Hälsa grabbarna det!
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska fråga efter rosa skjorta nästa gång. Eller jeans kanske. Fördomar har jag inga.

   Radera
 9. Det ser då bra kallt ut vid Vättern!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis vad det är det. Och blåser det på från östgötasidan är sjön inte att leka med.

   Radera
 10. Hej och tack för din kommentar!
  Förstår av ditt inlägg att det kanske är dags att kolla lite vid sjökanten. Kan bli häftiga bilder. Men, det blir nog till att vänta lite. 10 minus och mer är tufft för fingrar och tår numera...
  Ha det fortsatt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Isen lägger sig endera dan om kylan håller i sig. Lite häftigt med sjöfåglarna som guppar längs is/snökanten vid badet.
   Ha det gott!

   Radera
 11. Lita på damerna, Hjo-Hjo-husse, de där herrarna är nog bara smått avundsjuka... ;) På ditt visade mot och din uppenbarligen goda smak.
  Hos mig har temperaturen sjunkit ytterligare - nu nästan minus 18!!! Thermobrallorna har letats fram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mod och god smak, yes mam!
   Minus 18, jisses. 8,8 här, men det räcker.

   Radera
 12. Du ser bra ut i de glasögon, passar fint och inte alls så mkt röda. Så Zebran vägledde dig rätt eller vem var smakråd ? Nähä du försök inte med HjoHjo, hi hi . . .
  Ja nu är det kallt, att få komma ut tar lite tid,
  sen ser man ut som en 'Michelingubbe', fniss . . .
  Nu visar det -17 gr, fy 17 inte kul, men uppe i norr är det typ -35 gr, kan man bli van vid kyla ? !
  Vid Vättern blir det alltid kallt och bitande vindar,
  kanske en halsduk till HjoHjo i denna kylan . . . .
  Sköt om er/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Eva!
   Hjo-Hjo har en sportjacka som han använder då och då, mest när det regnar. Kylan tycks inte bekomma honom, inga besvär med tassarna heller. Det har kommit mer snö i natt och kylan består.

   Radera
 13. Ni har ju rena blidvädret söderut! Jag kan just nu drämma till med att här är det -29! Smaka på det! ;)
  Kul med män som vågar med bågar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minus 6 just nu. Det räcker men känns faktiskt mildare än i går. Fast milt är kanske fel ord i sammanhanget. Jo, det känns kul med ett par fräcka glasögon.

   Radera
 14. Mössor för hundar kanske är en ny marknad.
  Det tycks ha blivit ordentligt kallt i Sverige. Kan isen bli så tjock på Vättern att det går att åka skridskor och skidor?
  Verkligen häftiga glasögon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Is på Vättern? Jodå, absolut. Men någon is att tala om har det inte blivit under våra tre vintrar här. Första vintern frös det till ett par hundra meter ut i sjön, så skridskois var det inte tal om. Förra vintern minns jag inte hur det var. 2011 såg det ut så här https://www.youtube.com/watch?v=3XaBNzDD6ms

   Radera
 15. Sträck på dig! Det är bara riktiga män som tar på sig det de tycker är snyggt, de som är osäkra i sin mansroll vågar inte!
  Även ute vid kusten där jag kommer ifrån så blev det mycket sjörök när värmen skulle ur vattnet, på våren blir det likadant men då är det kylan som ska ur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med damerna, som sagt. Vi får se om Vättern hinner frysa till innan blidvädret.

   Radera
 16. Det viktigaste med glasögon är ju att man ser bra ut:)Är övertygad om att bloggaren är skitsnygg i dem oxå.
  God fortsättning och ha det så skönt i stugvärmen.

  SvaraRadera
 17. Min is har också gott och lagt sig för här är det lika mycket minus. Husse säger att det bara är riktiga karlar som vågar ha färgglada glasögon. Alla andra är mesar... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En knagglig is bôrjar lägga sig, om den hinner innan blidvädret anländer. Riktiga karlar har glasögon med färg - rätt talat!

   Radera
 18. Vilken lyx att kunna välja hur kallt det är ute. Jag hade hållit mig på den "varma" sidan. Varm kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu snöar det på andra dygnet och vintern är verkligen här. Rätt gott bara det inte blåser.

   Radera
 19. Riktigt snygga glasögon, tycker jag. Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Snön vräker ner här. Det är den så kallade Vättersnön som drar in över sjöns västra strand. Som en snömistral.
   Trevlig helg!

   Radera
 20. Snyggt! Här är damen som ska hämta ut nya glasögon på torsdag. Ganska diskreta, men jag ska också hämta ut läsglasögon med blå bågar... Vad tror du herrarna säger om sådant!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att herrarna sväljer rätt mycket färg när det gäller damer. Kul med glasögon nu i vuxen ålder, som tur var behövde jag inga som barn. Det var inget plus på den tiden.

   Radera
 21. Coola brillor, gillas!
  Fast det viktigaste är ju att SE bra ut, istf att se BRA it.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se bra ut är bra, om man kan. Glasögon var inte poppis när jag var barn, så jag är glad att jag inga behövde då. Mycket är lättare i vuxen ålder.

   Radera
 22. Snygg ögonfröjd - markerar destinkten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snygga, men börjar klämma en aning bakom öronen. Man får ta sig en tur till optikern för upprätning.

   Radera