söndag 3 januari 2016

Tour de Ski, Grebbans kvarn och John le CarréBloggaren sjunker ner i tv-soffan och insuper årets upplaga av Tour de Ski. En kort kvart kanske, sedan blir det för tröttsamt att betrakta en norrman som jagar en norrman som jagar en norrman. Och oj, där kom det visst en norrman till. Spännande? Jo, i Nord-Trøndelag fylke möjligtvis men inte i Hjo.

Då är det mer rafflande att på dagens lp* bege sig till Grebbans kvarn och titta till fallet i is och kyla. För längs ån halkar Bloggaren omkring som den värsta rodelåkare: iväg på rygg och med fötterna före. Hunden styr. Vaff vaff. Inte en norrman så långt ögat kan se. Och vattenfallet skvallrar och krusar och tjusar. - Comme d'habitude, säger Hjo-Hjo förnumstigt. En frolic för franskan, tack. Secken hund!


Tinker, tailor, soldier, spy blir Mullvaden på svenska och läses av Bloggaren emedan han hade lite knepigt att hänga med i filmens svängar. Det blev en mödosam mening. le Carré däremot, han tycks skriva helt utan möda. Och bra är det också, det kan Bloggaren försäkra. Återstår att se hur bra filmen blir.

Nyårslöfte från Västergatan: vi ska äta mera ostron! Det borde gå att hålla.


*lp = långpromenad
30 kommentarer:

 1. Hej.Myspys på hög nivå ser jag att du har,ja bortsett från den norska leken följa Martin Sundby..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att norrmännen håller på att segra ihjäl både sig själva och sporten.
   God fortsättning!

   Radera
 2. Grebbans kvarn. Låter som ett utmärkt mål för en lp. God fortsättning där på Vätterstranden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grebbans kvarn är ett utmärkt hundutflyksmål. Och går man lite längre kommer man till Stampens kvarn, där man kan få sig en bit mat också.
   God fortsättning!

   Radera
 3. Ibland är det befriande att slippa norrmän! I alla fall när man befinner sig i tävlingsspåret ;-)

  Intressant löfte minst sagt! När jag var i Brasilien så erbjöd varje anständig buffé alltid ostron till lunchen. Efter att ha ätit ostgratinerade sådana avgav jag ett helt annat löfte och det har jag hållit i två år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Övermåttan intressant, på min ära. Som översten och/eller majoren sa i 91:an Karlsson i min barndom.

   Radera
 4. Tur att du inte slog dej!!......Hjo-Hjo hade nog funkat bra med Aran Frågan är väl om Aran hade funkat med Hjo-Hjo???Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aran och Hjo-Hjo, det där får vi grubbla på ett tag.

   Radera
 5. Åh... Det där såg gott ut det! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så gott att det minsann ser ut som om ostronen redan är uppätna.

   Radera
 6. Att äta mer ostron är nog ett helt okej löfte, känns inte som att det ska vara så svårt att hålla :) Betydligt trevligare än att titta på norrmän som jagar norrmän, för den underhållningen var inte så mycket att se på. Här byttes det tv-kanal snabbt.
  Nospussar och god fortsättning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är vi inne på samma linje. Imorgon spelar Sverige mot finnarna i j-vm, det kan bli spännande.

   Radera
 7. Grebbans kvarn gillar jag. En trevlig granne som vi hade i Hjo var en norrman utan skidor, men med stort musikintresse. Tuff bild med svart Hjo-Hjo, svart staket och vit markbeläggning. Vi får hoppas att Gunde gör comeback snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lustigt, förmodligen känner vi samma norrman, numera bor vi i hans gamla hus. Jag hoppas på Johan Olsson.

   Radera
 8. Kan rekommendera Icebugs (googla) för dina långpromenader på isiga vägar jag menar de (Icebugsen alltså) är en livsförsäkraing för både dig och Hjo-Hjo;-)

  Skidsport är inte riktigt min grej, men vänta till sommaren och fotbollen:-))))))

  Har läst några av John le Carrés böcker, och maken är totalt galen i såväl böckerna som filmerna.

  PS. De bästa och färskaste ostron jag någonsin ätit var faktiskt på ett långtradarhak någonstans i Florida. Jag bara älskade dom när de rörde på sig när man "dränkte dom" med färskt citron. Efter den smakupplevelsen har jag varit väldigt skeptiskt till att köpa dom på t ex Hötorget eller den lokala ICA. Pinfärska ostron är ju inte samma sak som importerade om man säger så... Å på haket i Florida slapp man t o m att öppna dom själv;-)DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har köpt ostron av Mikael fisk & skaldjur (fiskbilen utanför ICA). Ostron från Grebbestad tror jag visst att det var.
   Florida - och här ovan från Brasilien - ja, ostron är en älskad delikatess jorden runt tydligen. Ostronkniv inhandlades sist jag var i Paris. Då kör v!

   Radera
 9. Norrmän är som ostron ... de är goda och det glider..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Selvfølgelig! Flinke jenter i skidspåret. Gutter og.

   Radera
 10. Tur att man är gift med en vegetarian, annars skulle det bli dyrt. Med ostron menar jag. Ska låna le Carré nästa gång jag är på biblioteket. Har inte läst något av honom - tror jag. Upptäckte att jag redan hade läst en bok nyss när jag öppnade den - inte för att jag kom ihåg ett dugg av handlingen, men jag kom ihåg NAMNET på den första som mördades. Det stod redan på andra sidan (fast då var han ännu inte död förstås).
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar äta ostron ett par gånger om året så det behöver inte bli särskilt kostsamt. Jag har egentligen inte tid med bloggen nu eftersom jag sitter upptagen med le Carré. Ser att jag ligger före dig på Besökstoppen! Fast skral trafik idag - och igår. Måste skriva ett nytt inlägg, men inte idag.

   Radera
 11. Hahaa ja... visst är det enformigt med norrmännen :-)
  Och finnarna klarar sig inte längre i backhoppning heller - vart är världen på väg? Bra att vi ändå spelar om guldet i U20-hockey VM...
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finland ligger under med 0-1 för närvarande ser jag i appen. Jag tror de kan vända på steken. Hoppas.

   Radera
 12. Härlig bild på kvarnen och vattenfallet. God fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevlig Trettondag jul! Vilket kanske går spårlöst förbi i la France, skulle nästan tro det.

   Radera
 13. Nog gillade husse ostronbilden men nog är väl ett par köttbullar ett strå vassare... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland är köttbullar och potatis och lingonsylt ett strå vassare, Det medgives. Plus skysås.

   Radera
 14. *Skijm* igen, ha ha ha . . . .
  Vad kul att få hänga med dig och HjoHjo på era promenader, där allt kan hända . . . med en fransk talande hund, 'fniss' . . . Wholly Moses
  Det måste vara intressant att stå där vis Grebbans kvarn och titta på fallet och bruset.
  Innan rekommenderade jag dig att ta på pannlampa i mörker promenad, nu rekommenderar jag dig att ha dubbar under kängorna när du går över bron, hi hi ...

  Var aktsam om dig och HjoHjo.
  :)) Eva

  *skijm = skrattar ihjäl mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjo-Hjo är en enastående hund, om än lite dragig. Har ingen lust med dubbar men har fått förslag på icebugs. Lär vara bra.

   Radera
 15. Tour de Ski, vad säger man? Bara att konstatera att intresset för skidsporten just nu är ganska ljummen, inte minst efter dagens etapper. Förmodligen ingen spänning i klättringen på söndag heller, blä så trist

  SvaraRadera
  Svar
  1. De bästa svenskarna är inte med årets upplaga av Tour de Ski. Förmodligen hade det inte förämdrat någonting, om de hade. Det ska vara en norrman i år. Och nästa och nästa, skulle jag gissa.

   Radera