lördag 7 november 2015

Vin och äpplen i Hjo

Idag (läs: fredag) har Bloggaren köpt sig ett par flaskor Baron de Ley Varietales Graciano, ett riojavin som smakar mumma på stubinen, men så mycket mer om det får ligga tre, fyra, fem år i garderoben – vinkällaren existerar för närvarande bara i virtuell version - och essa till sig. Fram träder toner av läder och mullig maräng! Man blir som. Till sig. Jo.

Läste förresten att Kronstam, vinskribenten, druckit en rioja från 1945, som åldrats med välbehag. Och sauternes från mitten av 1800-talet. Tveksamt om Bloggaren har tålamod att vänta så länge. Det hemkörda Hjo-sauternen kluckar så gott på övervåningen och är tänkt att läppjas i skuggan under äppelträdet i sommar. Läsade Proust, kliande Hjo-Hjo bakom örat. Nu vet man inte riktigt, det tar tid för en sauternes att mogna. Tydligen.

Apropå äpplen och vin: i Hjo är vi lyckligt lottade, här bor så många i villa att var och en har sitt egna äppelträd. Nästan. Och om vi pratar med Harry Edelman, mannen som sedan 1925 lärt ut vinberedningens ädla konst till svenska folket, ”är det hälsosammare att konsumera äpplen i form av vin än såsom must”. Bara så ni vet. Hick.

Hjo-Hjo hälsar.




52 kommentarer:

  1. Tackar,säger ett blindstyre,,nu har jag ändrat till rätt datum..
    Baron de Ley Varietales Graciano,detta vin hittar jag inte i systemets lista,,där står "Drycken lagerförs av leverantör och inte av Systembolaget."..Jag gillar Riojaviner,,så som
    Coto de Imaz..Haé Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stämmer, det är ett beställningsvin. Coto de Imaz, det får jag allt ta och pröva någon gång.

      Radera
  2. Så du har tredje året i Hjo. Ja, vad tiden ändå går. Jag har bott två år i min nya lägenhet. Sexton och ett halvt år sammanlagt i Lidköping. DET är lång tid, det.
    Vilken söt bild på Hjo-Hjo, där är han tuff, han, haha.
    Skön lördag tillönskas, läser du har lite gott att smutta på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tredje året, det går undan.
      Hjo-Hjo har tre pipbollar som favoriter, märkligt nog håller de än.

      Radera
  3. Det är med vin som med kvinnor det är bäst när de är mogna!! Hjo-Hjo ser ut att ha munnen full! .... Svar..Ja vad trodde du att de skulle vara utrustade med ??? :-) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Moget vin och mogna kvinnor, det är fint. Man får passa sig så det inte blir övermoget bara.

      Radera
  4. Här hemma blir det mest kaka eller paj av äpplena. Pipleksaker lever inte länge hos mig men dom är riktigt kul medan dom lever... Kramis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pipleksaker är riktiga hundhöjdare. Synd bara att de sällan är särskilt långlivade.

      Radera
  5. Hmm... Jag är inte säker på att du behöver vänta så länge till. Mitten av 1800-talet har mig veterligen redan varit? ;-)

    Jag provade att göra äppelvin en gång. Det slutade med en gegga i källaren när flaskorna sköt bort sina korkar... :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska bli mycket intressant att följa vinets väg till Hjo-sauternes. Behöver ju inte ta så lång tid heller, som du så riktigt påpekar.

      Radera
  6. sv: Egentligen ska man nog inte äta bäckfiskgryta med sked. Särskilt inte när det var så stora bitar... Men är det skedvecka så är det, och jag fick i mig maten. Hade jag nog lyckats med vilket verktyg som än stod till hands :-D

    SvaraRadera
  7. Här hade vi två små äppelträd som det aldrig blev några äpplen på. Men högar med löv under när hösten kom. Efter tio år högg maken ner dem och jag slipper åtminstone löven.
    Jag dricker numera bara rosévin och knappt det. Mitt vinpensum är förverkat verkar det som. Jag var ju student när motboken togs bort bevars...
    Min mamma gjorde eget vin på olika saker, maskrosor t.ex. Men det fick aldrig ligga till sig så det smakade alltid jäst.
    Ingrid som avundas alla som kan dricka mer än ett glas vin utan att få ont i huvudet dagen därpå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jästsmaken har även varit mitt problem när jag beredde vin i ungdomen, det blev aldrig bra. Men nu. Man får inte vara så het på gröten.
      Ont i huvudet är ett annat känt vinproblem.

      Radera
  8. Nu blir jag nyfiken. Gör du vin av äpplena?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det tänkt, 10 liter. Och chutney och vanligt mos. Plus äta och smacka när vinterfrukten legat till sig.

      Radera
  9. Snygg header!
    Och skvalp i garderoben......mmm....en gång, dvs innan vi utflyttade från stora storstan (Gbg) hade vi ett gammalt hus med källare och i nordöstra hörnan i den källaren var det alltid, alltså, alltid, mellan 8-12 grader och det var lugnt och stilla, gissa om vi hade en fin vinkällare där! Men så en gång fick vi (jag) liksom för oss att där kunde ju inte flaskorna ligga. Låt mig säga som så att vi (jag) drack upp vinkällaren. Den var god! Så det kan bli......
    Ja, åka till Halmstad och Danmark är en bra kombo!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aj, aj. Men samtidigt kan ju vinet inte ligga i källaren och självdö.

      Radera
  10. Bra, då vet jag det! Lever väldigt hälsosamt i så fall;-)
    Älskar fotbollen i Hjo-Hjos mun! Hur läcker bild som helst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har även gjort äppelchutney, också hälsosamt med ingefära i. Tuff hund.

      Radera
  11. Jag minns med fasa den tid då det blev poppis att ha sin egen damejeanne (eller hur det stavas) och bjuda på hemkörd vin. Man skulle le och smacka och låtsas att sörjan var god...smakade alltid jäst och möglig källare....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske skickar jag dig en flaska med posten. Flaskpost.

      Radera
  12. Man kanske borde ha en vinkällare...i garderoben....så slipper man alla trappor ;)

    SvaraRadera
  13. En vinkannare har 'talat', jag laser och njuter av de vackra namnen pa viner du namner, de later goda.
    Man borde halsa, hi hi... nej helsa pa hos dig till sommaren,
    klia HjoHjo bakom orat och smutta pa hemmabryggt vin, mmm....
    Ha en trevlig Farsdag, och krama gulliga vovven
    Eva

    SvaraRadera
  14. Svar
    1. En labbe vill alltid ha något att bära på, gärna skor och strumpor.

      Radera
  15. Lite gott i garderoben är väl inte fel det heller! Här har vi en pärla som ligger ovanpå köksskåpen...

    Trevlig söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är bra. Har man ingen vinkällare får man använda sin fantasi.

      Radera
  16. Fascinerande det där med vinsmaker. Smak av läder - aah!!! Och av mullig maräng - åh, himla tur att det inte smakar som en mager marängrackare... Hehe, tror jag skulle föredragit vinet INNAN den fleråriga lagringen...
    Så där ja - nu kom jag ut med mitt förhållande till kvalitetsvin...
    Berit E

    SvaraRadera
    Svar
    1. Knepigt med vin - om man smakar med förbundna ögon sägs det at det kan vara svårt att tom skilja på rött och vitt.

      Radera
  17. Trevlig sysselsättning det där... att höra en damejeanne eller två stå och klucka... sämre kan man ha det. En vinkällare står högt på önskelistan. Det får bli i nästa liv...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man nu ska ha en tror jag man får passa på i detta liv.

      Radera
  18. Njuter sättet du skriver på - mer säger jag inte :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Nu är du lika korthuggen som jag.

      Radera
  19. Har aldrig sett finessen med att köpa vin och låta flaskan ligga
    för fäfot, istället för att bli okorkad och tömd i glada vänners lag.

    Men du skriver himla roligt. Omöjligt att inte dra upp mungiporna, när jag läser dina kommentare och, i synnerhet,
    svarne.
    Var du kåsör innan du flyttade till Hjo?

    Ruth i Virginia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Kul att kunna roa folk ända borta i Amerikat.

      Radera
  20. Kan man göra själv oxå: Äppelglögg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äppelglögg okej. Fast glöggen har ingen åtgång i vårt hushåll, glöggen vi köpte till förra julen står fortfarande oöppnad.

      Radera
  21. Vin hittar vi på systemet, äpplen i garaget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, visst. Vinet på Systemet är helt okej.

      Radera
  22. Då har du nåt att se fram emot.......Dessutom att det är nyttigt. Strunta i att äta äpplen med risk för att tappa nån gadd...drick upp dem istället. Hmmm. ....inte så dumt.
    Ha en fin början på veckan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man måste ha tålamod här i livet. Vill äta ett äpple om dagen men det vill sig inte.

      Radera
  23. Vänta länge på ett vin lät jobbigt. Men det är klart....smakar det, så kostar det. Tålamod säger jag.

    Verkar trevligt där i Hjo.
    Trevlig kväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt som är trevligt här i livet får man vänta på. Lottovinster till exempel.

      Radera
  24. Matte kan inte så mycket annat om vin än att det är gott att dricka ett glas då och då ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl ungefär vad man behöver veta.
      Trevlig kväll!

      Radera
  25. Grattis till ett tredje år i Hjo! Trevligt med vin som har fått ligga till sig i källarskrubben, eller där det finns plats. Vi har ett par flaskor som vi köpte för 4 - 5 år sedan... Vi hoppas de blir perfekta en snöig och jävlig dag i vinter.
    Annars lär det äldsta vinet var ett Alsacevin från 1472. Senaste gången någon smakade på vinet var när Alsace befriades i slutet av andra världskriget.
    Man ligger i lä - när man har sparat ett vin fem år...
    /Roland

    SvaraRadera
    Svar
    1. 4-5 år är inte illa. Ni får läppja försiktigt och kasta in en pinne i brasan. Det nog fint det.

      Radera
  26. Tre år låter bra...är inne på tredje yrkesmässigt på detta ställe.
    Tiden går fort när man trivs.

    Ha en skön avslutning på veckan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra om du trivs i skolan, det verkar vara lite si och så annars. Med trivseln.

      Radera