fredag 21 augusti 2015

Pojkarna i Hjo

Bloggaren läser i Hjo tidning och noterar: första halvåret minskar befolkningen med 1 (en) person. Förargligt. Och detta trots ökad inflyttning och flyktingmottagande. Hur då då? Jo, Hjoborna har dött i större mängd än vad som brukligt är, barnaalstrandet hinner liksom inte med. Skärpning, båd ung som gammal!

Angående Hjoborna kan följande sägas – de förefaller vara av en helt annan art än Linnéstadens, de som Bloggaren är van vid. Åtminstone pojkarna. Bloggaren kan inte sluta förundras över pojkarna med epa-traktorerna. Det är många. Om man säger. På Linnégatan fanns ingen. Noll.

Och när pojkarna vuxit upp till män står raggarbilen i garaget. Fortfarande pojkar. Fastän de slutat leka blindbock nere på stan. Och lägrat sina kvinnor och fått barn. Förmodligen. Om vi får prata med Uffe Lundell.

Men, tänker Bloggaren. Hur är det nu? Hur ser det ut i Åmål och Hallstahammar, Säffle och Falköping? Som i Hjo, det är ingen vild gissning. Visserligen är Hjo en betydligt vackrare plats, men raggarbilarna är desamma. Och pojkarna. Överallt. Utom i Linnéstaden. Och möjligen på Södermalm i Stockholm.

Insikten sitter som ett åsknedslag. Homo sapiens har blivit Homo sapiens urbana academicus. Det är Bloggaren som är av annan art. - Kom nu Hjo-Hjo, kanske är det dags att vi köper oss en raggarbil.24 kommentarer:

 1. En röd fin som blänker vill jag ha. Men du bar ska den stå? Varmt o skönt i Sthlm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En röd fin som blänker tar vi. Men hur kom den här kommentaren till? Gick förbi mig och ser ut som om det är jag själv som skrivit den. Lustigt.

   Radera
 2. MC är vad du bör skaffa dig i stället. Jag ser de grå lockarna på pojkarna (för dem som har håret kvar) när de tar av sig hjälmen vid rastplatserna.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt hår är i det närmaste kritvitt - men hår har jag!
   Hur är det med pojkarna i Söderköping, mycket raggarbilar där också?

   Radera
  2. Jag vet inte, men jag har grannar i (över)mogen ålder som har varsin MC, så det var därför jag tänkte på det.

   Radera
 3. Ja, en cab då så Hjo-Hjo kan hoppa i och ur som han vill... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och gammal go rock n roll på högsta volym.

   Radera
 4. Hej har nu läst föregående inlägg plus Timbuktus tal på Pride-F.
  Visste inte ens att han varit talare där, mycket jag inte vet . . . .
  Nyheter bara en gång om dagen det räcker, sen uteliv i trädgården.
  denna ljuva augusti månad.
  Hoppas du haft trevligt på din (eran) semester för du var väl inte ensam. Hoppas även att du får vila ut lite lagom innan vardagen börjar för pensionären. Jag menar som du 'att vila får vi göra i graven, eller vad man väljer för plats.
  Sen, reta inte upp dig på småsaker, hmm . . . ska jag säga som flyger i taket för minsta lilla orättvisa.
  Skulle gärna vilja ha en röd Cadillac59 och vara ung på nytt, åtminstone någon vecka. Det var jobbigt att vara ung och jag hade ingen Cadillac, men jag hade vänner som hade det amerikanska bil intresset och reste dit 1965 och köpte bil. Sen blev det fler och fler bilar, till sist blev det Ingemars USA -bilar.
  Han var min klasskamrat en såkallad raggare, men absolut inte en sådan raggare en del var, han var skötsam, tuff och bra vän.
  Han har sålt bilar i alla år tills för några år sedan, då han har avvecklat firman, försöka sälja den. Vi har också nästan bott grannar här på landet. Ja bilar av olika modeller har man fått se.

  Må väl, kram till er, en extra till HjoHjo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste nog läsa, och se dem på tv - nyheterna. Och när jag slutat reta upp mig på alla dumheter blir det nog rätt trist. Jag köper mig en Cadillac snarast.

   Radera
 5. Du skulle vart med på hjulafton i Lidköping igår, då. Där fick man sitt lystmäte på att som rullade på någon slags hjul.
  Häftigt, värre och publikrekord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma pojkar där som här - och flickor, som det verkar.

   Radera
 6. Applåd från en blankputsad raggarbil . varvar stugan ni bor i spelar uffes Öppna landskap så det dånar - med sting!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte väl jag hörde Lundell här i grannskapet.

   Radera
 7. MC med sidovagn borde du skaffa dej.........................isvatten är gott! Åt du upp Anne Hall?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annie Hall är en underbar film, som dessvärre dör när Diane Keaton följer med Paul Simon till LA.

   Radera
 8. Tveka inte! Ni vill väl åka ståndsmässigt ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart man ska åka rackarpil, som finnarna sa hemma på Bruket. Rasist, rasist. Nja, det tror jag inte.

   Radera
 9. Raggarna har vi aldrig liksom förstått oss på, men å andra sidan har vi inte heller stött på några så där naturligt i våra trakter. Mest sett och hört dom på tv och i städer man passerat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Raggarna hade sin storhetstid i sent 50-tal/tidigt 60. Bilar och brudar. Nu är det nog mest bilar.

   Radera
 10. Jag tror att Hjo-Hjo skulle älska att åka i en nedcabbad raggarbil med öronen fladdrandes i vinden... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter alldeles fantastiskt! Och husses vackra vita hår.

   Radera
 11. Läcker bild. Det ska bli spännande att se vad det blir för inköp. Givetvis är Hjo vackrare än de andra städerna du rabblade upp. Lundell är alltid Lundell. Undra om jag kommer att se honom live här på Österlen någon gång. Lyssna på honom live måste jag gjort minst tjugo gånger. Ibland kunde jag texterna bättre än Mr Ulf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skulle kanske kunna klättra upp i det där tornet i Kivik. Nej, gör inte det. Endera dan kommer han nog spatserande i Ystad.

   Radera