söndag 5 juli 2015

Vättern

Nu bubblar hettan till i skallen. På både husse och hund. Hjo-Hjo går in i badrummet och svalkar sig, medan bloggaren, som inte har ett lika fredligt sinnelag, funderar på att bränna några bilar för att få ordning på sin frustration. Eller doppa huvudet i Vättern. Vilket får anses som ett vettigare alternativ. Så så får det bli. 18 grader igår, nu hoppas bloggaren på 20.

Icket - 16 grader.

Ny människa, ny hund. Inget går upp mot ett dopp i Vätterns friska vatten! Och åker man på en kallsup så gör det inget, en halv miljon människor dricker vätternvatten dagligen utan att klaga. Snart tillkommer Örebro, Stockholm, Köpenhamn och Hamburg. Kanske. Man kan undra hur mycket vatten det blir kvar att bada i. Då blir det synd om oss i Hjo. Som hjobo badar man i Vättern nämligen, något annat är knappast tänkbart. Simsjön på Billingen är ett alternativ, kall och klar som Vättern, is fram till midsommar, men ack så liten. Det skulle bli trångt om saligheten när värmeböljan slår till sådär vart femte år. 50 kommentarer:

 1. Badat i Vättern har jag aldrig gjort. Det kanske man skulle testa. Skönaste badet någonsin var i norska sjön Mjösa. Man kunde tro att någon hällt Comfort i sjön .., så mjukt var vattnet .., det var knappt att man kände vattnet när man simmade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mjösa låg ivägen när vi kom med buss norrifrån en gång på 80-talet. Fick ta färjan över en vik tror jag. På väg till Trondheim tror jag också.

   Radera
 2. Skära Guld med smörkniv - om Sverige skulle sälja Vätternvatten till Hamburg - där är driksvatten dyrt - men ännu inte lika dyrt som champange

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vätternvattnet borde bli en dyr affär för tyskarna. Man undrar bara till hur många det räcker. Vi är lyckligt lottade på många sätt.

   Radera
 3. På min mans tid badade jag både i Vättern och i Simsjön.
  Numera inte alls. Badvägrar ;) Inte av rädsla utan för att jag tappat lusten. Det finns dusch i badrummet ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Simsjön - det var kul. Trodde inte att någon skulle känna till Simsjön.

   Radera
 4. Grattis till premiären! Här hade temperaturen stigit till 21 behagliga grader. I Vättern har jag bara doppat fötterna :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 21 även här idag, och nytt dopp. Hjo-Hjo simmar som en utter. Labbarna har uttersvans, sägs det.

   Radera
 5. Badat i Vättern har jag gjort många gånger, men inte efter en sådan här kort värmebölja. Vet inte hur fort strandvattnet värms upp i Hjo, i Brandstorp-trakten eller i Habo eller för all del i Jönköping har jag badat, men då har vattnet varit varmare. En gång har jag badat i riktigt kallt vatten, inget jag längtar efter. Förresten, badat är för mycket att säga... doppade mig i det kalla Vättern-vattnet är mer nära sanningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 21 grader idag och nytt dopp. Kanske sommarens två enda dopp för nu följer vanlig svensk sommar.

   Radera
 6. Wow! Vilka tuffingar ni är! Undrar just vad badtemperaturen ligger på här nu? Borde kanske kolla det nån dag... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag 21. Hjo-Hjo riktigt konfunderad när husse badar. Men han köper det och simmar 25 meter ut till mig i det långgrunda vattnet. Långgrund för mig.

   Radera
 7. Härligt ! Kul att få se er i 'spadet', både du och HjoHjo har fått en snygg solbränna, hi hi hi . . . .
  Jag har badat i Vättern på andra sidan (mpnga år sen) då var den sommaren riktig varm och doppet blev i augusti, ändå var det kallt i vattnet, brrr . . . . men Vättern är djup och mycket som ska bli 'uppvärmt' , , , , , fniss.
  Vättern vattnet är eftertraktat !
  Det var tur du tog doppet i stället för det 1:a allternativet, ha ha ha
  Vi har svettats i över 30 gr i skuggan, inte kul precis, jordkällaren fick besök några gånger av oss, hi hi hi . . . där ? 8 gr, perfekt en liten stund. Att man aldrig blir nöjd, jag är sur på mig själv, varför klaga men men . . . . .
  Sköt om er / Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man borde inte klaga men nu har det varit några tuffa dagar. Man blir lite tjock i huvudet. För varmt att sova och tårna tycks svälla. Men redan imorgon mer normalt.

   Radera
 8. Jo, nog är ett dopp bättre alltid, men attsingen att det skulle vara kallare i vattnet än innan. Vi ska väl bli fråntagna denna värme och bjudas på regn och kallare väder tydligen. Jo, så säger matte men det vill jag inte tro på. Jag vill också bada och ta fler dopp i vattnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omslag i väderleken nu på kvällen. Bad idag igen och kanske var det inte sista gången. Men regn på gång.

   Radera
 9. Visst nu har det sannerligen varit skönt med ett dopp !!! gisses så varmt ! Min lilla vovve har knappt velat äta och inte är hon någon badare heller som din är. Hon har fått en dusch istället då och då :) Gillades, kan jag säga. Skönt att ha Vättern och vattnet på nära håll sådana här dagar. ....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag var det 21 i sjön så både hund och husse simmade som uttrar. Nåja.

   Radera
 10. 16 grader det är nog snudd på 60 år sen som hela min kropp var nere i så kallt vatten..
  Ja båda bilderna var ju ganska läckra,men originalet var nog bäst ändå,,för så såg det ju ut i verkligheten..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag 21, mycket bättre. Har inte brytt mig om att köpa skrivare på flera år. Alltid var det något som krånglade. Och färgen tog så snabbt slut.

   Radera
 11. Vättenvatten ?? Hmm.....kanske du kan börja att sälja ditt eget vatten på flaska?
  Kanske vattnet blir en storsäljare.
  Det känns som om det är ett riktigt toppenvatten.

  Ha en trevlig ny vecka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, vi både dricker och badar i samma vatten. Nog skulle det gå att kränga några flaskor till hugade turister.

   Radera

 12. Så härligt att badbyxorna kom väl tillpass... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, Men Hjo-Hjo ville inte använda sina.

   Radera
 13. 16 grader - usch, nej aldrig i livet! Men modigt av dig.
  De flesta bloggare kan det där med (bad-)vädret har jag förstått. Jag hoppar, men kan vidarebefordra att bloggvärlden - undantag jag själv - förkunnar att det blir svalare imorgon. Herregud, vi har haft 4 1/2 dag med värme i år. Suck!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag längtar efter värmen men är tydligen inte skapt till att älska den i längden. Eller korten, 4 1/2 dag.

   Radera
 14. Det skulle ha blivit många bilbränningar här i Weed den senaste tiden. ;) Fortfarande ligger temperaturen över +30 och igår kom ett åskoväder men då blev det väldigt fuktigt och kvalmigt efteråt.
  Vilket fantastiskt vatten ni har där i Hjo. Ser skönt ut i vattnet både för hund och husse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror jag blivit sämre med året att klara av värmen. Ligga i solen som man kunde göra förr är det inte tal om. I natt eller i morgon kommer regnet in. Snabbt väderomslag. 22 grader vore idealet. Storvattnet är en fantastisk tillgång.

   Radera
 15. Ser härligt ut, men alldeles för kallt! Annat var det förr, i ungdomens glada dagar... då badade man glatt vid betydligt lägre vattentemperatur. Aldrig att man led av värmen heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte led man av värmen. Men kallt att bada var det alltid för en mager grabb som jag. Sommaren jag gick i simskolan måste ha varit kallare än vanligt. Och i vattnet än värre.

   Radera
 16. Ser ruggigt ut det där.... 16 grader - brrr.
  Minst 25 ska det vara för att jag ska fundera på ett dopp.
  Ännu har vi inte känt av sommarvärmen där jag är.
  Konstig sommar detta.
  Hoppas hösten blir lång, varm och svamprik :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att sensommaren kan bli fin, ända in i september. Hur jag kan tro det? Tja, min optimistiska läggning kanske. Och september är en fin månad.

   Radera
 17. Jisses, som de säger här på Gotland, va kallt ni har det i era trakter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jisses, säger jag också. Vädret i Hjo är bättre än det jag är van vid från Göteborg. Där det regnar eller blåser för jämnan. Men badvattnet är kallt i Hjo, det stämmer.

   Radera
 18. Burr vad kallt. Men det är väl bland annat det Vättern är känd för: kallt vatten. Men vadå, ska andra länder ta vatten därifrån? Det låter ju helt absurt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, vi får vara rädda om Vättern. Lite vill vi ha kvar att doppa fötterna i.

   Radera
 19. Under många år i min barn- och ungdom badade jag dagligen i Vättern sommartid, på andra sidan, i Motala. Vi var ganska vana vid att det ofta var kylslaget, inget som störde mig i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inbillat mig att det är här på västkusten sjön alltid är kall. Vindarna är ju västliga för det mesta. Frånlandsvind.

   Radera
 20. 16 grader - aldrig i livet! Gäller alltså matte, inte hund som badar i nästintill 0 grader.
  Nu är det ju inte aktuellt längre. Den här sommarens ordning tycks återställd. Suck.
  Berit E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har doppat mig två gånger och kanske är det tur för mer lär det inte bli. Jodå.

   Radera
 21. Oj, så kallt vatten klarar jag inte av, det måste i alla fall vara 24-25...Lagom värme är också bra! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sällan det är varmt nog att bada här hemma, föredrar Medelhavet. Men ett dopp i Vättern ska man inte missa.

   Radera
 22. Igår skulle jag kunna tänka mig ett dopp i Vättern. När vi bodde i Hjo åkte vi alltid upp till Karlsborg och badade istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vättern är fin vid Karlsborg - och tvärtom. Vi badar vid Strandpromenaden på hemmaplan.

   Radera
 23. 16 grader är inte en vettig badtemperatur! Minst 18, helst 20! Men under fjällvandringar har jag badat och tvättat håret i betydligt kallare vatten,så kallt att svålen liksom drog ihop sig och krympte. Frågan är om jag någonsin blev densamma igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barndomens bad i Kolbäcksån minns jag som kalla och grumliga. Speciellt den sommar jag skulle lära mig simma. Har alltid varit en badkruka och trivs nog bäst i det varma Medelhavet. Näst Vättern förstås.

   Radera
 24. 16 är för kallt! ... Fröna är Mespilas från Cypern! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad mespilas är har jag ingen aning om. Men såklart den är från Cypern, det kunde jag ha räknat ut.

   Radera
 25. Värmen har försvunnit från oss och det blåser lite svala vindar. Ganska skönt att kunna hämta andan ett tag, sen får det gärna bli varmt igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill också hämta andan ett slag. Men nästa värmebölja kan dröja fem år. Inte omöjligt. Vi är tålmodiga i Norden.

   Radera