tisdag 16 juni 2015

Sparris från Hjo

Läser i Hjo tidning att det visst har varit prinsbröllop i Stockholm och i teve. Bloggaren är inte intresserad, inte ett kungligt skvatten. Dock har han noterat att Carl Philip bjudit gästerna på vit sparris från Hjo. Underbart att hovet lärt sig uppskatta denna vätterndelikatess. Själva börjar vi nästan lessna. Sådär omkring tolvochtrettiofem brukar det höras en samfälld suck från lunchborden i Hjo: Ånej, inte vätternsparris nu igen.

Vid nästa bröllop, som lär dröja, tycker bloggaren att hovet kan bjuda på grynkorv, gärna med rotmos till, en svårslagen skaraborgsdelikatess.

Vi saxar vidare i Hjo tidning och finner att Hjo hamnat på plats 164 i bäst-att-bo-listan. Fast bloggaren undrar, för före ligger både Falköping och Tibro. Och att det inte kan stämma begriper varje normalbegåvad skaraborgare.

Men har det inte hänt något viktigt i Hjo sedan sist? Jodå, Hjo-Hjo har lärt sig att Rulla runt. Voff voff, kan man få ett hundkex. Ett sånt där stort ett.

52 kommentarer:

 1. Heja Hjo-Hjo rullan går! Vad gäller kungligt bröllop i fortsättningen kan det gott bli grynkorv och rotmos med med mera - nu flyger de av folket in i de nordiska kungahusen så det blir blandat blod och därefter kosten ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utspätt blod, och avkommorna blir därefter. Vad ska då folket se upp till?

   Radera
 2. Eftersom jag ser att du är uppe i över 200 (?) kommentarer med de senaste inläggen ska jag inte öka på denna summa. Har dock läst dessa med stort intresse trots att jag inte är hundägare. Vill bara tala om att jag heller inte sett något prinsbröllop på teve eftersom barnbarnens farfar fyllde 70 och fjärde äldsta barnbarnet 18 under hela sändningen. Först på kalas för den ene och sen för den andre. Annars kunde det ju varit kul att se vad alla damerna hade på sig möjligen...
  Ingrid som varit utan (egen) dator i nästan en vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 200 kommentarer - nej du, så populär är jag inte. 53 på Vätternrundan och då är ju hälften mina svar. Så.
   Det är nog mest kvinnor som intresserar sig för prins(ess)bröllop, och så Mark Levengood förstås. Med egna kalas är det lätt att välja. Och dator klarar man sig inte utan. Faktiskt.

   Radera
  2. Dina egna kommentarer är ju också kommentarer, så de kan man ju räkna med. MÅNGA är det i alla fall. Är imponerad över att du tar dig tid att svara alla så trevligt och personligt!

   Jag blir alltid lika förvånad när folk (=pensionärer) säger: "Nej usch, dator vill jag aldrig skaffa mig." Vad gör de hela dagarna?
   Ingrid

   Radera
  3. Jag tycker om att få kommentarer på inläggen. Och fick kritik från dotter, i början av bloggkarriären, att jag inte svarade på kommentarerna, sedan dess gör jag det.
   Datorn är en fantastisk uppfinning, nästan bättre än vattenklosetten.

   Radera
 3. Härligt med vit sparris. Odlar ni själva också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, ingen sparris. Men väl lök, purjo, rödbetor jordärtskockor och lite potatis.Persilja och dill.

   Radera
 4. Vilka konster han kan Hjo-Hjo. :)
  Jag tittade faktiskt via SvT Play på den kungliga vigseln och kortegen. Stockholm är vackert att se på sommaren och man såg en hel del av innerstan.
  Grynkorv har jag aldrig ätit men däremot rotmos. Man tycks vilja "krångla till" maträtterna verkar det som inom hovet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu dröjer det till nästa kungliga bröllop. Då kanske grynkorv har kommit i ropet. Fast jag tror grynkorven är på väg ut. Tilltalar inte den unga generationen.

   Radera
 5. Har faktiskt aldrig ätit sparris från Hjo, visste inte ens att orten är känd för sin vita sparris. Tänk vad man lär sig!
  Kollade inte heller bröllopet - alldeles för träligt för min smak.
  Å grattis till rullningen - till Hjo-Hjo alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den odlas här strax utanför stan, men kallas i rättvisans namn vätternsparris. Hjo-Hjo tackar. Vi övade Rulla runt för ett par månader sedan och det gick väl sådär. Och nu fixar han det direkt.

   Radera
 6. Vilken dålig plats för Hjo. Den slår Tibro och Falköping med sparrislängder. Det var därför vi valde att pendla till Tibro Bibliotek.
  Hur ska det sluta för HjoHjo? Han kanske blir en Vårdhund med tiden. Men det är bara 20 % som klarar nålsögat av de som går Vårdhundsskolan.
  Grynkorv. Nej tack! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mölndal placerar sig som nummer fyra. Så att. Det vet alla göteborgare.
   Hjo-Hjo ska bli en bra kompis. Men då får han sluta jaga katter på andra sidan gatan. Skärpning!

   Radera
 7. Man lär sig så länge man lever och att Hjo är känd för sin sparris hade jag ingen aning om. Men nu vet jag.... :)
  Likadant för vovsingen, lär sig också så länge dom lever. Härligt med hundar !

  Önskar en GLAD MIDSOMMAR !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vätternsparris! Det är gott det.
   Han lär sig en massa nyttigheter, Hjo-Hjo-gubben. Vi får se vad vi ska gå vidare med.
   Glad midsommar!

   Radera
 8. Jag som inte ens visste att det fanns Vätternsparris. Måste omedelbart be min mycket lokala hovleverantör på Götgatan undersöka denna möjlighet. För den direktimporterade tyska är visserligen god, men prohibitivt dyr.

  Tibro före Hjo?! Anar man en mutskandal här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sanningen att säga är inte den hjoska sparrisen billig heller. Tror inte den är så vanlig på hjobornas lunchtallrik. Försök med Götgatans hovleverantör. Götgatan, det är la på Söder det.

   Radera
 9. Husse här är lika ointresserad av kungliga bröllop men god sparris njuts det gärna av. Var sak har sin tid :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sparris är gott, men den ska vara från Hjo! Ibland.

   Radera
 10. Grynkorv och rotmos???? Fläskkorv, ja, eller fläsklägg. Men grynkorv???

  SvaraRadera
 11. Jag tittade inte heller på bröllopet, men råkade se något klipp kvällen efter - och då ville jag se ett till och ett till...
  Gospeluttåget ur kyrkan med alla de handklappande och nästan smådansande bröllopsgästerna i kyrkbänkarna, och bröllopstårtan!! Wow!! . :)
  Och Hjo, jag såg maten också. Snyggare sparris får man leta efter! :D
  I övrigt engagerar jag mig inte i kungligheterna. Men för mig får de gärna vara kvar eftersom jag heller inte ställer mig på barrikaderna och ropar "Republik!!!"

  Duktig Hjo-Hjo, förresten. :)
  Berit E

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är tandlösa, så de får gärna vara kvar för mig med.

   Radera
 12. Grynkorv och rotmos är bra mat!! Så det duger nog åt de "kungliga" också.........................................................Det är ägaren som har ordnat så att killarna kommer Själv är hon med och hjälper till med allt möjligt! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra mat, och god dessutom.
   Godnatt!

   Radera
 13. Jag skulle nog vilja ha grynkorv, men husse och matte föredrar absolut sparris. Snygga rullningar Hjo-Hjo har lärt sig! Väl värt varenda kex... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rullningen har mognat under övningsvila. Och så älskar han hundkex, kan också vara en anledning.

   Radera
 14. Vad gör man inte för ett hundkex? Duktig Hjo-Hjo! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De verkar vara hemskt goda de där hundkexen.

   Radera
 15. Tror inte jag har varit i Hjo, det var ju lite dåligt kanske.

  Fin och duktig vovve. :) Vår egna lilla hund är lättlärd, så länge hon får godis så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Godis kan göra underverk. Även hundar går bra att muta.

   Radera
 16. Jag tycker definitivt att Hjo borde ha hamnat högre. Visst är vit sparris gott men jag föredrar nog den gröna. Den har vi ätit mycket av senaste veckorna.
  Trevlig midsommar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjo borde ha hamnat högre upp, men tyvärr delas inga stilpoäng ut i undersökningen.

   Radera
 17. Glömde säga att Karlstads 20:e plats är välförtjänt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alldeles säkert även om Boltic försvunnit från bandyeliten och Färjestad har dålig fart under grillorna. Men Färjestad kommer väl igen.

   Radera
 18. Det där med sparrisen visste jag inte ,har ni varmt ,jag menar shorts? Ja vi ska fira midsommar i regn men trevlig midsommar ,nette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Shorts har vi men knappast varmt. Det regnar idag och jag eldar i kaminen. Lär inte bli bättre i midsommar.
   Ha en trevlig midsommar ändå!

   Radera
 19. Nej, några bröllop bekymrar vi oss inte om här i stugan heller. Eller...jo, bekymrar gör vi, men vi vill inte se på´t. Däremot vit sparris....matten dreglar och tänker på alla underbara Spargel-måltider hon intagit om vårarna i Hamburg. PS. Jo, jag kan rulla runt också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att du kan Rulla runt. Om det blir för långtråkigt kan man alltid roa sig själv, och kanske få ett hundkex som bonus.

   Radera
 20. Visste inte ens att det fanns Vätternsparris, bäst att testa den, bara för att... (hundrullning kan vara nog så viktig som ett prinsbröllop!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många nyttigheter man kan lära sin hund. Nästa blir; Pang, du är död.

   Radera
 21. Hejsan, hemkommen från Polen och det första jag gör är att kolla vad HjoHjo hittar på i Hjo. Jag har aldrig ätit sparris från Hjo,
  så därför blir det en lång suck från mig, suuuuuck !
  Något bröllop i Polens Tv kanaler visades inte, skulle inte heller förstöra mina korta dagar där med att glo på det. Annars är bröllop
  trevliga händelser.
  Jag tror nog att både du och HjoHjo rullade runt där på gräsmattan och hade snurrigt kul, hi hi hi . . .
  Jag har lekt med en hund (Kajsa) i Polen, kusin Theresa har en bland ras, men Kajsa gick inte ett steg ifrån henne, hon inväntade på lov först. Hunden var svårflörtad hon tyckte väl jag pratade en konstig polska (givetvis bryter jag som en utlänning) *fniss*
  I Polen var det minsann en riktig sommar, folk badade i sjöar och det var 30 gr. kvällar och nätter var bäst för man var inte van vid sådan hetta. Väl hemkommen åkte vinterjackan och mössan på igen (i trädgården), det är ju för trist detta kyliga väder, men ni fick några dar med värme, inte illa . . . .
  Att det är midsommar nu är svårt att fatta.
  Önskar er trevlig glad midsommar, klapp och kram/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi fick några fina sommardagar, men i midsommar får vi nog elda i kaminen igen. Bedrövelse. Att bada i Vättern i sommar kan vi bara glömma, kan aldrig tänka mig att det hinner bli badvänlig temperatur innan hösten. Vi får väl se.
   Du får ha en trevlig midsommar i regnet!

   Radera
 22. Aha, var sparrisen från Hjo!
  Jodå, jag tittar gärna på vad de kungliga har för sig, men jag såg inte bröllopet förrän i efterhand. Jag är ingen rojalist överhuvudtaget men intresserad av vad som egentligen försiggår där, bland det vi liksom inte får veta så mycket om. En totalt förlegad institution som jag inte kan förstå att vi har kvar. Men jag har ingen teknisk lösning på något annat sätt. jag tänker, statsminister som statschef, njaaa....äsch, nu gav jag mig in i en egen debatt här, det var inte meningen. Glöm det!!!!!
  Haha, kon HjoHjo rulla runt nu! Det kunde vår första hund göra så fint, men dom andra har vi nog inte övat på det! Men vår första Golden, Kalle, han gjorde precis vad som helst för en korvbit!
  Åsså vill jag önska en riktigt trevlig midsommar!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korruptionen är utbredd i detta land - mest bland hundarna och det är ju bra.
   Trevlig midsommar!

   Radera
 23. Duktig Hjo-Hjo som kan rulla runt på beställning. Här kör vi också gräsrull, men bara när vi själva vill. Glad Midsommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rulla runt har mognat i Hjo-Hjos undermedvetna under försommaren. Ett språng i utvecklingen. Eller.

   Radera
 24. Hoppas ni har lager med kex till Hjo-Hjo nu när han, som du säger, lärt sig rulla runt - eller som han antagligen tänker; har lärt er ge honom kex! ;)
  Önskar er en fin midsommarhelg - avsett väder :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köper hundkex som lösgodis på Granngården. Vi lever i den bästa av (hund)världar.

   Radera
 25. Tyskland är ju sparrisens högborg har jag läst...fast det kanske stod Hjo...hade inte läsglasögonen på mig just då ;)

  Sparris är gott...tyvärr kan jag inget om skillnaden mellan vart de odlats...men jag lär mig kanske nån gång.

  Trevlig midsommar på dig och fyrbeningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lätt, de godaste kommer från Hjo.
   Trevlig midsommar!

   Radera