söndag 18 januari 2015

Långrandig årstid

Det var ett tag sedan bloggaren klagade på vädret, det är annars lätt hänt när man har levat sina dagar i Göteborg. Klimatet är något behagligare i Hjo men särskilt upplyftande är inte vintern någonstans i detta vårt avlånga land. Det skulle vara detta med skidåkning i så fall, den på tvären, eller längden snarare. Alltså den som förekommer i televisionen. Tro inget annat.

Så vad ta sig till denna långrandiga årstid? Tja, bloggaren har långt om länge förstått att det inte är lönt att klaga, inte ens i Göteborg. Angående vädret är det som det är. Så man får gå ut med hunden, betrakta Vättern och bida sin tid. Och varje eftermiddag mata in ett nytt avsnitt av Matador i spelaren. Idag Episode 17, De voksnes rækker (1941-1942). Hjo-Hjo bänkar sig först av alla, bästa plats i soffan, cowboybänken som vi sa på Folkets Husbion hemmavid. - Undskyld, tycker bloggaren bestämt att han säger, hunden. To frikadeller og en bajer. Mange tak! 

Kanske är det dags att ransonera tv-tittandet för lillkillen. Åtminstone det danska.68 kommentarer:

 1. Hej du..Nä man får inte "Ge" sig,,det kommer fler klurigheter framöver,så ge inte tappt..
  Jasså du tror Hjo-Hjo har blivit TV-beroende,så du måste begränsa hans tittande,,eller är det för att han lagt beslag på
  "cowboybänken"..Haé Kram.

  SvaraRadera
 2. I filmen Matador har de en hund som har samma ras som jag är uppfödare av Dansk/Svensk gårdshund.........Det var inte pressgurka det var slanggurka :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fina hundar. Dottern funderar på att skaffa en dansk-svensk.

   Radera
 3. Matador tror jag inte ens att en fyrbent kan få för mycket av! Tror jag ska klicka hem boxen i dag :-)

  Trevlig söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket sevärd, allrahelst som jag inte sett den tidigare.

   Radera
 4. Härlig gräsmatta! Vår? Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår - nja, det är isfläckar i den. Och nu skulle det väl bli kallt också.

   Radera
 5. Matador: Ett mästerverk.

  SvaraRadera
 6. Om jag hade en dvd-box skulle jag raskt införskaffa Matador, jisses så bra den är!
  Visst har jag tänkt behålla mitt finska medborgarskap, tror det numera ska vara möjligt med dubbelt dito. Förr i tiden kunde man bara ha dubbelt om man fixade det redan vid födseln, men det är ju lite sent påtänkt...Javisst är mina hundar i sängen, där i lilla bingen ligger alla pälsklingar och jag i en enda salig röra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ho-Hjo hoppar ner när husse kommer. Sedan ligger han där på morgonen i alla fall. Men det är tillåtet att hoppa upp när vi har somnat.

   Radera
 7. Har också sett Matador flera gånger .Men att klaga på vädret löns ju inte men idag klagar jag på vården ,Nette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vädret är som det är. Såg att du tillbringat natten på Akuten. Inte kul.

   Radera
 8. Klaga på! Vad ska man annars ha denna årstid till, om inte till att klaga på vädret. Om någon klagar på sommarvädret däremot, då händer det att jag påminner lite försiktigt om blötsnö i december eller isande vindar i januari.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vädret är ett bekymmer för oss svenskar. Om det är kallt en vecka i april i Frankrike så är det ingen som bryr sig. De vet ju att det blir varmt och gott i alla fall. Det vet inte vi.

   Radera
 9. Vintern är inte så långrandig i år tycker jag! ;) Hör och häpna, jag har inte sett ett enda avsnitt av Matador. Jag har hört talas om serien i alla fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju så satans korta dagar, blir kväll direkt. Det är liksom värre när man är dagledig.
   Matador-boxen var länge slut. Finns nu på Ginza för 399:-. Eller CDON. Spring iväg och köp!

   Radera
 10. Haha, ja, Gbgväder är oslagbart i trishet. Och man borde vara van, men hoppet är det sista som sviker......den här vintern minns jag med fasa en av vintrarna på gymnasiet då vi inte såg blå himmel från början av oktober till slutet av april - det var inte kul. Det skolkades mycket och fikades väääldigt mycket. Någon (inte jag) gjorde det inte så smart, skolkade alltså, så hon var tvungen att stjäla klassboken och sen eldade vi upp den i öppna spisen under festliga former. Stor skandal på skolan. Det var aulan, rektor talade, manade till erkännande osv. Alla visste men alla teg. Men det gav lite krydda åt den vintern i alla fall!
  Hej svejs i dimman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förslagna tjejer må man säga. Önskar jag varit lika tuff.
   Trevlig söndagskväll!

   Radera
 11. Det är väl alldeles utmärkt att få koppla av med några avsnitt av Matador. Den bästa av bra serier!
  Ha en skön ny vecka!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir ett avsnitt till ikväll - inget på TV.

   Radera
 12. Jag gjorde mig av med den långrandiga årstiden på ett ganska effektivt sätt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är bra. Men inget för mig, jag skulle längta hem.

   Radera
 13. Promenader är bra, men skidåkning är överskattat. Böcker hjälper mot allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skidåkning är överskattat, men bra på TV.

   Radera
 14. Det ser inte så vintrigt ut precis. Här uppe i norr är det annat. Här är det mycket snö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är fram och tillbaka med vintern. Snö ena dagen och barmark nästa. Nu ska det visst bli kallt, brr. Men inte som uppe i norr hoppas jag.

   Radera
 15. Jo..en tradig tillvaro vädermässigt denna årstiden...ingen ide att klaga..jag vet...och jag undviker det.
  Men ändå....

  Trevlig afton på dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just precis.
   Detsamma önskas från Hjo!

   Radera
 16. Jo, visst är det ett bra trist väder även om vi mött på både snö, regn, halka och barmark på bara några dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det blir faktiskt ljusare nu. Hoppet lever.

   Radera
 17. Idag har vi haft strålande solsken här på Ostkusten! Januarivädret vi haft nere i Skåne, ska jag inte orda om, men det kan bara bli bättre…
  Angående Matador så tycker jag danskarna gör förträffliga serier!
  Den är väl värd att se om flera gånger!
  kram M.E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ostkusten är mycket bättre än väst, åtminstone vädermässigt. Vi tar ett eller två avsnitt per dag av Matador. Förträfflig TV-serie.
   God natt!

   Radera
 18. Åh så länge sedan jag såg Matador, älskade det och minns att jag satt bänkad varje em för en sådär 16 år sedan när jag passade på att mata den då lilla babyn :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen till Andra året...!
   Har missat Matador, som måste ha vistats i flera omgångar på TV. Men nu så, nu tar vi ett avsnitt om dagen, minst.

   Radera
 19. Jag bara älskar danska naturnära filmer. Matador är en av mina favoriter.
  Håller med dig om vintern som jag åxo tycker är långrandig. Trösten ÄR ju att vi snart är inne i februari.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, man börjar faktiskt märka att eftermiddagarna blir något längre. Och morgnarna tidigare - fast då sover jag.

   Radera
 20. Jag klagar aldrig på vädret. Jag bara tittar ut genom sovrumsfönstret när jag kliver upp ur sängen på morgonen, ser hur det ser ut och agerar efter situationen. Antingen tar jag byxor, skjorta och jacka på mig eller kostym och överrock. Men jag knäpper aldrig jackan eller överrocken. Jag är så varm i mig så då svettas jag och får spader. Tror det är något jag fick eftersom jag hade giftstruma i tidiga tonåren. Då var jag het och svettades alltid som en gris, hungrig var jag ständigt också, åt hela tiden och det är antagligen därför min mage är förstörd. Men det är inget jag gillar och vill säga något mer om.
  Vädret här i Göteborg är skumt. Vintern är ingen vinter, det regnar mest. Ibland kommer det lite snö men den smälter snabbt bort. Det som finns här är isgator. Många gånger fryser det till ordentligt under januari till mars. Då halkar folk omkull och bryter benen lite här och var i kropparna.
  Jag minns när jag var ung och bodde i Hallsberg, där snöade det något enormt. Två vintrar kom det en massa snö. Då byggde jag och min pappa en kamel ute på gården där vi bodde. Grannarna tittade konstigt på oss och ruskade på sina huvuden. Min farfar och farmor bodde i Hammerdal och Strömsund när jag var ung. Vi var ofta dit och där var det härligt skön vinter hela tiden. Pappa var född i Jokkmokk och var inte alls rädd för snö.
  En gång när jag var i Strömsund blev det -42 grader. När jag skulle åka hem så vägrade bilen att starta. Jag hade en Mercedes kombi diesel och bränslet frös, vi fick putta in bilen i en lada och koppla in motorvärmaren. Efter några timmar startade bilen och jag åkte iväg. På resan hemåt slutade fönsterhissen i förardörren att fungera, när fönstret var öppet... Men jag höjde bara värmen och körde vidare. Att stanna och tanka var inga problem, när jag tankar på vintrarna låter jag alltid motorn var igång. Jag har kört lastbil och turistbuss förr så jag kan sånt där.
  Fast jag är lite besviken, att bo i Göteborg är väldigt trist på vintrarna. Det bara regnar! När det kommer snö blir folk förvånade och fattar inget. Måste man ploga? är en kommentar jag ofta har fått höra.
  Jag saknar riktiga vintrar med mycket snö och kyla, de är härliga. Så kan man även köra bil på ett riktigt avancerat sätt. Då är det skoj att trycka ordentligt på gaspedalen... Fast det kanske är mina norrländska gener som gör detta. Från min farmors sida har jag ju sameblod i mig.

  SvaraRadera
 21. Vädret är ett kärt samtalsämne - framför allt för svenskar tror jag.
  Tänk att Hjo-Hjo kan danska. Han börjar bli ett fenomen nästan med allt han kan. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi börjar bli påverkade av danskan lite till mans i familjen. Hans-Christian tænk på børnene.

   Radera
 22. Ha, redan har vi hunnit en dag närmare våren! Och i morgon ännu en...
  Berit E

  SvaraRadera
 23. Fördelen med dålig väder är att det kan bara bli bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En optimist till - jo, det stämmer ju.

   Radera
 24. Nej, det hjälper föga att klaga på vädret, men att klaga ligger ändå i människans natur så lite emellanåt så får vi allt klaga och...vänta på bättre tider. kramiz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste lufta sitt missnöje ibland. Så känns det lite bättre sen. Kanske.

   Radera
 25. Ja, vad vore vi utan vädret? Detta samtalsämne.
  Vanligtvis är jag ute varje dag oavsett väder. Så det har varit lite konstigt den tiden som var, nu när jag var sjuk.
  Igår var vi ute och gick en del vid Vänern. Det var behagligt i luften och kändes riktigt bra, annars kan det allt blåsa på. Lidköping är rätt så blåsig stad, men oftast solig.
  Ha en bra måndag nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här travas det på hunden i ur och skur. Och vid Vätternhavet kan det blåsa på något alldeles...

   Radera
 26. Visst är den här årstiden grå och tråkig! Och speciellt här nere i Skåne. Här blåser och regnar det för det mesta :(
  Så ibland måste man få klaga lite på vädret, fast det inte hjälper :)
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har det snöat hela dagen. Mycket vitt och fint, vi får se hur länge den får ligga.

   Radera
 27. Jag bor strax utanför Göteborg och jag klagar på vädret varje dag, fast jag vet att det inte hjälper ett dugg. Långrandigt var rätta ordet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och nu har vi bara ett par avsnitt kvar av Matador, Det blir en prövning.

   Radera
 28. Fin och mycket vacker hund. :) Får nog bli att vi får införskaffa en ny hund snart. Fantastiskt trevligt sällskap dom där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är svart som skam, men nu när det har snöat syns han bra i mörkret.

   Radera
 29. Ibland får man bli lite engelsk och prata väder och känna sig långrandig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, där ute i havet har de också behov av att prata väder.

   Radera
 30. Jag bryr mig inte om vädret - jag har mitt rika inre liv...
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhå, ja jag får väl ta och skriva ett blogginlägg om någon liten by i Frankrike igen. Har också ett inre liv - smårikt.

   Radera
 31. Sa just idag till mina kollegor nere på badis att det är väldigt ovanligt att folk inte pratar väder utan klagar mest på halkan. Vi har isgator över hela stan och inte många sandkorn så jag måste ju hålla med dem. Konstig vinter detta år. Men bara gilla läget.
  Ha en fin kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en konstig vinter. Nu har det snöat hela dagen. Vitt, vitt - och i morgon är det väl borta.

   Radera
 32. Här uppe i norr har vi finfina vintern med härlig snö att rulla sig i om man är hund.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här också, idag. Det har snöat hela dagen, vi får se hur det ser ut i morgon. Då kan det vara borta. Så håller det på.

   Radera
 33. Å jo jag har då vinter med snö som jag gillar ... skidorna kan hamna på tvären även om jag tar de på längden! Be bare ikke om undskyldning ... och Matador är fantastisk!! Såg bloggaren måhända Badehotellet som gick på tv4? Cowboybänk ... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, vi såg. Fast missade tyvärr något avsnitt. Helt okej men inte i Matador-klass.

   Radera
 34. nog är det en långrandig årstid... huvva... vill bara gå i ide och invänta varmare tider...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ligger lågt och väntar. Det dröjer innan det börjar knoppas.

   Radera