lördag 13 december 2014

Luciamorgon

Hallå, hallå! Hjo i Det Egentliga Sverige (Skaraborg) anropar övriga landet.

Luciamorgon med blötsnö, ägg och kaffe och ajvarmacka. Och Melodikrysset. -Vem är det som sjunger med Sigge Fürst? - Tja, Thoure Skougman, svarar bloggaren med munnen full av limpa. Och på skaraborgsradion rapporteras om en, ja två faktiskt, vargattacker mellan Tidaholm och Hjo. Och där i svampskogarna som Hjo-Hjo sprang lös och ledig i somras. Nu är det slut på den lilla friheten. Vargkramarna må frodas i Stockholm och Göteborg, vilket är helt naturligt, för där i storstadsenvirongerna visar sig sällan någon varg. I Fridene och Hönsa däremot.

Vad mer? Häromdagen morrade Hjo-Hjo på tiggaren utanför Systemet. Undrade kanske varför människan satt där på kalla backen. Och bloggaren anser att det är anmärkningsvärt och beklämmande. Fyra rumänska tiggare har hittat till Hjo. Hur nu det har gått till? Men det kan göra detsamma, att lotsa romer till Hjo lär knappast vara en lukrativ affärsidé. Men borde inte EU (dom där nere i Bryssel, som Löfven brukar säga) ta rumänerna i örat snart, hårt så att det känns. Jo, jättehårt.

För övrigt är julafton på en onsdag i år. Det blir många lediga dagar det. För dem som jobbar. Jaa, för oss andra också.

40 kommentarer:

 1. Det tycker jag verkligen att han borde göra! Situationen för rumänska tiggare måste så klart lösas i det egna landet för inget blir bättre av det här... Tyvärr.

  Önskar en trevlig luciadag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se om det händer något efter detta inlägg. Inflytelserik blogg - ha.
   Trevlig kväll!

   Radera
 2. Samma här,känner ingen Lucia,,men som du säger man möter ju henne minst en gång om året,,systerdottern var ortens Lucia för många år sen..Så egentligen känner jag ju en--Haé Kram.

  SvaraRadera
 3. Verkar vara mycket att nosa på hos er! Här har de flesta dofterna frusit till is nu men inte värre än att dom tinar upp när man kommer med sin jämförelsevis varma nos. Våra lokala tiggare sitter kvar, lite mer påbyltade, men husse har slutat ge dom slantar. Annars åker dosm väl aldrig hem. Fast ett par av våra är Bulgarer. Förmodligen är det lika illa hemma hos dom... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är faktiskt väldigt mycket att nosa på, nosa och dra efter trottoarerna. Som någon sorts dammsugare.
   Förmodligen ungefär samma ja.

   Radera
 4. Nu är jag faktiskt en nollåtta som försvarar vargen. Vargbeståndet ligger på 350 och 400 djur (2014) enligt WWF. Tycker det är hemskt att jaga dom. Det finns 790673 hundägare i Sverige...

  Personligen tycker jag att hundägarna ska alltid ha sina hundar kopplade (det finns få undantag). Som hundrädd är jag vettskrämd även för lösspringande mopsar eller dyl.

  Tiggarna, ja, dom har jag bloggat om för ett tag sedan, vilket blev nästan som en hatkampanj - inte mot tiggarna utan mot mig. Så jag låter bli att säga vad jag tycker. Men har en känsla av att du och jag är av ungefär samma åsikt. Å Löfven vill jag inte ens tänka på. Ogillar mardrömmar om du förstår vad jag menar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men det är ju som jag säger: vargkramarna finner man i städerna, ju större desto fler.
   Ingen hatkampanj än, vi får väl se. Men vågar man inte trampa in på detta tabubelagda ämne blir vi varken av med tiggare eller SD. Och ingen ska tro annat än att jag tycker synd om tiggarna. Men vad hjälper det.

   Radera
 5. Det har nog ryktats land och rike runt att de som bor i Hjo är ovanligt välsituerade, eller? :-)...

  Maken tycker inte att man ska ge tiggarna något, men vår Elina som har suttit utanför Willys sedan i somras och som ler så vackert om hon får den minsta slant kan man ju bara inte låta bli att ge något när man går förbi med dignande varukorg. Jag brukar smyga ner en tjuga då och då när inte maken ser det. Bara hennes leende är värt det.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är så snäll, och snäll ska man vara. Fast inte löser det några problem. Det är inte lätt.
   Ha en fortsatt fin kväll!

   Radera
 6. Vi har mer än fyra tigare här i lilla Höör. Jag ger inget för då blir vi inte av med dom. Visst det är beklämmande att sitta där och behöva tigga. Fråga dom om dom vill komma hem och räfsa i trädgården får du ett blankt nej! ..Jag arbetar väldigt hårt på att bli frisk! Blandar hej vilt :-) Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, drick kuren så... Det är inte lätt att vara tiggare i Hjo. Men beklämmande är det.

   Radera
 7. Jag bor i Storstockholm, inom pendeltågsområdet om än i utkanten. Här finns stora skogar - och två vargar! Kasper får absolut springa lös, men vore han en drivande jakthund skulle jag kanske vara försiktigare. Jag hoppas "mina" vargar inte drar iväg nånstans, där de riskerar att bli tjuvskjutna!
  Tiggarna är det svårt med. Men visst ger jag ibland, den som frivilligt sitter 10-12 timmar ute i kylan måste ha det fruktansvärt där de kommer från. Men naturligtvis tycker jag att det är ett rent elände att de inte får hjälp och utkomstmöjligheter i det egna landet.
  När man hör att svenskar som går förbi spottar på dem - då skäms jag!!!
  Berit E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nytt för mig att ha vargen in på knutarna. Får väl säga att det är inget jag strävar efter.
   I Rumänien har romerna det inte lätt, tror inte de står högt i kurs, som ohyra ungefär. Så det är inte lätt.

   Radera
 8. Ooops, det var flera känsliga (i alla fall två!) ämnen på en gång. Jag tillhör de som har varit tväremot all typ av vargjakt, men nu börjat vackla något, det visar sig ju att väldigt stor procent av hela det svenska vargbeståndet rör sig i våra hemtrakters skogar, (ja inte där jag befinner mig just nu då kanske...) och som jag förstår börjar det bli oroväckande många. Fast lite kluven är jag fortfarande, över hur mycket vi ska kunna lägga oss i naturen och styra den efter vårt gillande eller ogillande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Göteborg, för några år sedan, förirrade sig en varg in i Majorna via Änggårdsbergen - min svampplockarskog. Ödets ironi, för där bor nog stans alla vargkramare. De flesta åtminstone.

   Radera
 9. Ja, det håller jag med om, nog borde EU agera! Här har vi sluppit snö och blåsten har varit förhållandevis lugn, lite blåsigare ute vid kusten. Kramiz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något borde hända. Ett EU-land borde fungera bättre. Knepiga länder Rumänien och Bulgarien.

   Radera
 10. och varför kan vi inte göra som i Norge, förbjuda tigeriet! margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte. Förbud finns i flera länder. Men jag vet inte. Och har det någon effekt?

   Radera
 11. I Stockholm har dom visserligen inga vargar, men det sitter en tiggare i varenda gathörn... Undrar vilket som är värre...
  Ha en finfin tredje advent! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två vargar i Fridene alldeles utanför Hjo men inom kommunen. Gav sig på hästarna i hagen, jagades bort men kom tillbaka igen. Så att här har vi dem alldeles inpå knutarna.
   Och tiggarna finns överallt numer. Håll med om att det är ett märkligt fenomen.

   Radera
 12. Tiggare finns här med. Tycker landet själv ska lösa problemen.
  Morr......

  Nä nu ska jag fortsätta att njuta av söndagen. Det är på fredag jag säger hejdå till mitt jobb då jag går på nästan 3 veckors semester. Det sitter fint det. Gör knappast ont.
  Julafton på en onsdag är skönt för många då ledighetsdagarna blir fler.

  Må så gott och ha en fin tredje advent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att ha semester kvar att ta ut, och lite ny.
   Trevlig 3:e advent!

   Radera
 13. svenskar får också resa fritt inom EU och ingen tar oss i örat ♥
  Det har Bryssel bestämt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, inte menar jag att det är tiggarna som ska nypas i örat.

   Radera
 14. Två svåra saker på ett bräde bloggarn! Nu tog du i :) men det är ok. Läste en artikel för en tid sedan nånstans att dessa tiggares länder ... får eller har fått EU -pengar för att lösa problemet, men att det inte görs eller räcker till. De fria gränserna för jobb är ju en rättighet.
  Jag både ger och inte ger. Några kan jag samtala med på knagglig engelska, men svårt att få veta hur de kommer hit. En polsk handikappad man berättade att hans resa kostade 800 kronor hit till Sverige. Att få svar på var de bor här i området har jag inte lyckats med heller. Oklart var svaret om hur han hade råd till det. Men det krävs mycket för att förändra detta med EU och så vidare tycker jag som inte vet så mycket men tycker .. :) När jag ger så tänker jag på att vi faktisk har svenskar som åker utförsbacke också och tigger sig fram.
  Vargen ja och björnen är ju också en stycke problem. Jag vet inte i detta vad jag tycker .. . så att.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker nog att jag tassar fram. Åtminstone tiggeriet är ett tabubelagt ämne. Det är väl därför du tycker att jag tar i. EU har anslagit 32 miljarder svenska kronor för att ta itu med problemet, men av olika anledningar tas de inte emot fullt ut - långt ifrån, av rumänerna. Jag vidhåller att de ska nypas i örat. Inte är det att ta i? Tycker inte alla det?

   Radera
  2. Uttryckte mig klumpigt oklart med att du tar i, jag syftade på de på två svåra ämnena i inlägget, inte på var själva öronnypet var riktad. Ibland far tanken samtidigt som resonemanget pågår. Öronnypet är på sin plats :)

   Radera
  3. Förstod jag nog men var inte kristallklart.
   Vi är så oerhört tillbakadragna vi svenskar - norrmännen är inte rädda för att tycka om sitt land - konflikträdda och tycker att allt som är osvenskt är bra. Jag är likadan men tassar ändå in lite på dessa svåra ämnen. Så det så.

   Radera
 15. att behöva var rädd för varg är aldrig kul..............

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får väl se hur det utvecklar sig. Tiveden har vi ju också inpå knutarna och borde väl även vargen få plats. Om den inte redan finns där. Fanns gjorde den i vart fall, flera men tror att de utvandrade.

   Radera
 16. Usch ja, obehagligt med varg och kanske också lite obehagligt med alla dessa tiggare. Att de hittar till alla städer från norr till söder gör det lite beklämmande.
  Julledigt frågar matte, vad är det? Här jobbas det inom handeln och vi kommer inte undan de där röda dagarna som lediga, men julafton är i alla fall ledig och det hurrar vi för :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur det nu än är med dessa tiggare, nog är det märkligt ändå. Vi får se vart det tar vägen.

   Radera
 17. Tas hårt i örat? Dom ska tas hårt i båda öronen, dom där som bestämmer i Rumänien och Bulgarien. Dom måste få gult kort minst och om inte det hjälper blir kortet rött!
  Vargar har inte nära tätbebyggda områden att göra! Punkt!

  SvaraRadera
 18. Tänk att vargarna finns så nära Hjo.
  I skogarna kring Weed finns black bears och pumor. Inga djur jag vill stöta på men de har sin plats i naturen.
  Tiggarna finns överallt numera. Läste en artikel hos DN om Stockholms förändrade gatubild. I Weed och Mt Shasta ser man också tiggare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Träffar man på en björn i skogen ska man visst lägga sig ner och spela död. sägs det. Såg på tv för länge sedan ett program där det vimlade av björnar inne i en stad där de åt från soptunnor och annat avfall. Massor av björnar. Gick inte på människorna men bäst att hålla sig lite på avstånd. Kan det ha varit i Alaska? Pumor känns oerhört exotiskt.

   Radera
 19. Hönsa minns jag väl. Då var där vargfritt. Jag tycker att de ska ha hjälp i sitt eget land. Hoppas du får en stressfri vecka. M v h Bosse Lidén

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vart kommer äggen ifrån? Di kommer från Hönsa.
   Vänlig vecka!

   Radera