onsdag 18 juni 2014

Moules frites

Idag har vi inte så där himla mycket att berätta från Hjo. Gräsmattan är klippt och det är bra med det. Då får man hitta på något annat. Hur man äter blåmusslor i la France kanske, och hur man lär sig att älska det.

Hade förvisso sett de där musselkastrullerna serveras någon gång i Paris, och visst hade det sett rätt läckert ut. Men. Det verkade nästan lite väl. Så mycket musslor, med skalet kvar. Och hur gjorde man. Nej, man kunde klara sig utan.

Det var i Nice på en liten trevlig bistro långt upp på Avenue Jean Medecin bloggaren förstod att det kunde man inte alls. Och det berodde på den lille tjocke killen, han som åt med sådan passion, vid bordet intill. Han beställde in sina Moules frites en gång, två gånger och tre gånger. Smackade och åt. Man kunde inte ta miste: detta var gott, riktigt gott. Och så var det. Så Moules marinières brukar vara det första bloggaren äter vid sina besök där nere vid det där havet.

Om han inte väljer omelett istället, det brukar vara en alldeles förträfflig lunch, och serveras vanligtvis med frites den med. Et une bière SVP.

16 kommentarer:

 1. Musslor är inte till för mig att äta. Det får andra göra! Jag såg på kajerna i Villefranche att nästan samtliga tallrikar dignade under massor av musslor. Vackert, men som sagt inte för mig! Tur att smaken är olika! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är tur, och det är tillåtet att hellre äta något annat, t ex ostron.

   Radera
 2. Musslor är inget för mig men däremot har jag ätit annat på andra restauranger på den gatan! Minns en ljuvlig pasta med tomatsås...

  SvaraRadera
  Svar
  1. På den gatan kan nog alla få så de blir nöjda.

   Radera
 3. Åh! Moules frites är bara helt underbart! Vi brukar laga det här hemma, men då kallar vi det "Mejellones con patatas fritas". Det är ju viktigt att dom förstår...
  :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har också gjort hemma men blir inte lika gott som på Promenade du Soleil i Menton. Till exempel.

   Radera
 4. Inget jag provat men det kan säkert vara väldigt gott.
  Du ser ut att njuta i alla fall. :)
  Omelett är också gott!
  Nu blev jag riktigt hungrig - dock inte dags för lunch ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott betyg - att du blir hungrig. Nu får jag sätta mig och kolla slutet på Holland-Australien.

   Radera
 5. Mums för moules! Vi har köpt musselkastruller på franskt loppis för 3 euro/st. Var sin, kul att använda på tu man hand.... men hemma blir utan frites, vi har ett gott bröd att bryta till istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter väldigt trevligt! Sådana skulle även vi vilja ha, svårt att ta med sig hem till Sverige bara.

   Radera
 6. Que j'ai trés envie de la douce France, particulière Menton...
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mais oui! Menton est la perle de la France, n'est-ce pas.

   Radera
 7. Moules frites, det är gott det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gôtt! Varannan för och varannan emot.

   Radera
 8. Nja, omelett får det allt bli här...en med många goda grönsaker till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har en kompis som vägrar äta skaldjur. Han talar om inlandsmänniskans skräck för skaldjur. Någon sådan skräck har jag aldrig hört talas om. Men han kanske har rätt...

   Radera