fredag 11 maj 2018

I Hjo sitter Bloggaren och latar sigI Hjo sitter Bloggaren och latar sig i körsbärsblommen. Hundarna badar alltjämt hela dagarna och det är som gott att leva. På en sommardag. Det enda som skulle kunna få Bloggaren ur balans är humlorna. Eller avsaknaden av, snarare. Och bina. Nu när sommaren har anlänt redan i maj. Och äppelträden snart ska till att blomma. Hur ska det då bli med det mångomsjungna Hjoska äppelvinet?

Frös de ihjäl under köldknäppen i april? Humlorna?

Jo, säger Hjo-Hjo, så är det nock. Och Gårdon: Kan man eta humlor? Stockholmare vet la du, som är trött på neon och betong. Säg är det konstigt att man längtar bort nån gång?

Vi tar ett kort på S/S Trafik och önskar lycka till med sommarens ångbåtsjazz. Till sjöss i år, tack. Aj aj, kapten! Bara nu inte båtjäveln går på ett skär.

Hemåt längs dalgångens regnskog. Där silkesaporna tjattrar från trädtopparna och kastar ruttna äpplen på Bloggaren och hans hundar. Är vi i Afrika eller, undrar Gårdon. Hur grönt får det bli? Egentligen?

26 kommentarer:

 1. Vi får väl hoppas på att det blir frukt och bär i år. Förra året fick vi inga äpplen, men mycket biggaråer.
  Så skönt med sol och värme, fast idag har vi lite regn, varmt och kvavt.
  Önskar er en trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Humlorna och bina repar sig nog. Det finns faktiskt inga flugor heller. Just. Hoppas p en fin sommar. Ha det!

   Radera
 2. Ja det må du tro,tre gubar med ett åldersspann på kanske 15 år,helt olika individer,men passar så förbaskat bra ihop,kul gubbgäng..Haé Bra.

  SvaraRadera
 3. Ja, se den sommarn, som kom och gick och nog kommer igen. Har njutit i flera dagar, fast idag halvnjöt jag. Inte så varmt, blåste för mycket.
  Bilderna andas frid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen vår men tidig sommar. Du gör rätt i att njuta, bäst att passa på.

   Radera
 4. Så skönt för hundarna att kunna svalka av sig!
  S..Jag tror att ni båda väljer kakor och semlor!
  :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Påtaglig skillad på temperaturen nere vid Vättern. Skiljer nog ca 5 grader mot här hemma på gräsmattan. Så hindarna avstod bad idag. Faktiskt.

   Radera
 5. Ejenkligen heter det ju numera. Man måste hänga med!
  Håller med om att det ser djungellikt ut på er promenad. Såg faktiskt en (1) fluga i går och myrorna på matbordet är ganska fåtaliga om man jämför med tidigare år. så det kanske stämmer det där med köldknäppen.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försöker att inte hänga upp mig så mycket längre. Så ejenkligen lämnar jag därhän för denna gång.
   Myrorna håller sig borta från vårt matbord, flugorna också, än så länge. Men snart så. Flugorna är sommarens elände i Hjo. I Göteborg fanns inga, inte där vi bodde i vart fall. Tror och hoppas humlorna återkommer.

   Radera
 6. jag sitter under korkeken och luktar

  SvaraRadera
 7. Det var lika tvära kast i Hjo som i 08 ser jag. På bara några dagar har vi hoppat över allt vad vår heter och har fått sommarvärme. Snacka om "global warming". Fast konstigt nog är det fortfarande kallt på kvällarna. Men det kanske ter sig så småningom;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sommaren är här! Men bäst att inte bli förskräckt över bakslag. Kommer lika säkert som ett brev med Posten. Vilket inte är så säkert längre. Så vi får väl se.

   Radera
 8. Hoppas att humlorna och bina vaknar till liv snart dom också - dom har faktiskt ett viktigt jobb att utföra! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om de latar sig halva sommaren kanske de inte hinner med.

   Radera
 9. Det är nog hos mig dom är, humlorna, både i stan och här på landet. I stan hade jag satt ut några konstgjorda blommor i väntan på the real thing och humlorna kom tydligen ditlockade av de glade färgerna. När dom upptäckte hur lurade dom var tittade dom så förebrående på mig att jag sprang ner till Medborgarplatsen och köpte lite äkta vara.

  Här på landet är det fullt med godsaker åt dom, men ingen äppelblom ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bönderna odlar fel och moderna villaägare odlar inte alls. Humlornas bästa vänner bor i Linnéstaden och på Sthlms söder, där det odlas mellan neon och betong. Underliga dagar och ordningar.

   Radera
 10. Här är det gott om humlor redan, men inga bin. Däremot getingar, vilket inte är lika roligt.Har köpt ett insektshotell till balkongen och ska försöka dra mitt lilla strå till..eh..binas fortlevnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Insektshotell, aldrig hört talas om. Googlade och fick svaret. Tror bestämt jag tar och införskaffar ett. Ska kolla i vår lokala handelsträdgård.

   Radera
 11. Förhoppningsvis så blir det bär och frukter ändå! Vi behövde klippa bort en del på vårt körsbärsträd även om det var helt fel säsong. Risken är väl att det blir färre bär i år. Själv har jag sett ett par humlor men inga bin än så länge...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dåligt med pollinerare så här långt. Men såg att krusbären utvecklas bra ändå. Så några bin eller humlor har allt varit farten utan min vetskap.

   Radera
 12. Men, har du skaffat en jycke till`? Det kan vara upplyftande, jag har oftast haft ett par hundar åt gången, utom nu då jag känner att krafterna och orken inte är densamma. Jag läste ganska nyligen romanen Binas historia, o sedan dess är jag verkligen orolig över deras överlevnad. För dör dom så dör vi också, i förlängningen. I boken blir det till sist människor som får klättra i träd och med penslar pollinera träden, det scenariot vill jag icke se! Ha de gott i Hjo...jo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den lilla är dotterns hund. Gillar titeln på boken, jag får kanske ta och läsa den. En och annan humla tycker jag har dykt upp, men knappast flera bin.

   Radera
 13. Ni ser ut att ha det bra, både hundar och människor.
  Nu är den finaste tiden i Sverige tycker jag med försommargrönskan.
  Hundarna ser ut att trivas i vattnet. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera