söndag 25 oktober 2015

Ostronöppnaren på Le Lido

Så här års brukar Bloggaren tillbringa ett par veckor på sydligare nejder. Där han äter ostron och känner sig osvensk i största allmänhet. Vilket är välgörande i sig. Kan vara. Ofta. Dock inte denna höst.

Men om det är 11 grader i Hjo och 12 i Paris kan det väl kvitta. Och fagrare omgivningar än Vätterns strand och Hjoåns dalgång är knepiga att hitta. Så inte behöver man åka utomlands...

Och Hjo är nästan som Menton. Strandpromenaden är Promenade du Soleil, fast utan alla solglasögon och musslor med pommes frites. Och rosévin. Det kan Bloggaren vara utan. Och en pilsner på Bar Tati här i Hjo är inte heller fy skam. Så att.

Egentligen är det bara den mästerliga ostronöppnaren på Le Lido vid Place aux Herbes som fattas. Han är snabb och flink med kniven och Bloggaren är förlorad och förförd. Frågar: Gör det inte ont det där, i muskeln på l'huîtren? Non, säger ostronöppnaren. De är så vana vid det. Fast på franska då.

Ostronöppnaren skulle göra sig på Bryggan. Utan tvekan skulle han det. 



36 kommentarer:

  1. Husse mumlade nåt om att han hellre skulle vara i ostronlandet... Kramis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mellan raderna anas nog att även jag kan tänka mig en tids vistelse i ostronlandet.

      Radera
  2. Låter som ett hårt jobb att vara ostronöppnare!! ..................SVAR:Hmm... låter inte bra med taggig kärlek! :-)

    SvaraRadera
  3. Jaha du,inget Frankrike denna höst,då får du bara drömma om,,ostronöppnaren på Le Lido vid Place aux Herbes..
    Ja håller med Rödspätta är en god fisk..Haé Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycken god mat serveras i detta land. Men det görs det ju även här.

      Radera
  4. Det är bara låta ostronöppnaren och hans restaurang göra ett gästbesök i Hjo. Lite exotiskt för ortsbefolkningen kanske, men för dig ju vardagsmat;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han kan få bo i friggeboden. Mången berömdhet har sovit över där, senast Mads Mikkelsen under Mordkommisionen förra vintern.

      Radera
  5. Haha! Vana vid det... :-)

    Fast det ser onekligen underbart härligt ut där på bilderna! :-)

    SvaraRadera
  6. Ostron har jag ätit en gång i mitt liv och sen aldrig mer. Sniglar däremot gav mersmak. En av mitt livs största besvikelser var när jag som fjortonåring beställde fromage till efterrätt och fick in ost...Jag gör inte sådana misstag längre. Hade inte haft något emot att sitta och titta på folk på Promenade du Soleil i Menton förstås. Men det går ju inte att skippa kören varje tisdag.
    Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt. Men att sitta och titta på folk på Promenade du Soleil är ingen dum sysselsättning.

      Radera
  7. Bilderna ser ljuvliga ut! Ostronen hade jag nog tackat nej till, men att sitta där med ett glas vin och kika ut över havet hade varit desto trevligare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen till Andra året i Hjo.
      Menton är en trevlig stad, med eller utan ostron.

      Radera
  8. Hjo vid denna tidpunkt är med säkerhet väldigt vacker, så stanna hemma och njut. Våren i Paris blir bättre.
    Men de där ostronen får du behålla för dig själv, snällt eller hur ?!
    I vanliga fall är jag allätare, men tyvärr inte ostron.
    Vad dricker man till dem, champagne ? I så fall tar jag gärna ett glas eller två av det rinnande bubbliga, tack.
    Vad blir det till HjoHjo ? ! För du har väl inte glömt din bäste vän!

    Klapp och kram till er/ Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man dricker med fördel champagne till.
      Hjo-Hjo gillar varken champagne eller musslor, vilket jag tycker är bra. Han kan få några köttbullar istället.

      Radera

  9. Att vara ostronöppnare är inte fy skam. :-)
    Vi har en fantastisk höst vill inte vara någon annanstans än här just nu.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Märklig oktober, och fin, inte en droppe regn. Jo, något lite. Jag tror att ostron smakar bättre i Frankrike än här hemma. Och så är det ju också med rosévin, musslor och råbiff.

      Radera
  10. Hmmm, ja, det hade inte varit fel bara jag hade sluppit äta ostronen. Nu vet jag att Frankrikelandet erbjuder så mycket annat gott så det är helt OK. Tack och lov har vi haft en fin höst här hemma! Men vi kommer igen, eller hur?!!!!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen tycks gilla ostron, märkligt. Mes desto mer blir det över till mig.

      Radera
    2. Japp, dom får du gärna! Så kan jag behålla spindlarna, klart det kommer med lite spindlar i mossan in, men dom är ju så fina. Fast den inneboende tycker som du!

      Radera
    3. Tack! Kanske blir det populärt att käka spindlar i framtiden, köttiga, proteinrika. Vem vet.

      Radera
  11. Ärligt - 11 grader i Hjo med kamin inom räckhåll är förstås mycket bättre än 12 i Paris. Säkert blött och fuktigt där också.
    Menton - ser ju mysigt ut förstås, med platan och allt. Men Hjoska lönnar går minsann inte heller av för hackor! Tror jag. :)
    Berit E

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inte behöver man åka utrikes när det finns så mycket fint att se här hemma. Ja du...

      Radera
  12. Jag har ätit musslor och de flesta andra skaldjur men inte ostron. Får väl testa det nån gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Testa ostronen! Jag har grodlåren kvar, tar dem på nästa Frankrikeresa.

      Radera
  13. Man ska inte underskatta vårt eget land. Jag säger så här....borta bra, men hemma bäst.
    Det ser mysigt ut på bilderna..

    Ha en kanondag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så här långt har vi haft en höst nästan helt utan regn. Och idag sken solen. Såg smultronen blomma - inte illa.

      Radera
  14. Ostron är inte min favorit, men en tur till Paris hade inte varit fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ostron som är så gott. Tolv grader i Paris, men okej, dit kan man resa när som helst.

      Radera
  15. Du kan få mina Ostron oxå. Visst är det vackert även här hemmavid men......Skulle inte tacka nej till en liten resa till lite varmare breddgrader.
    Ha det gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen tycks gilla ostron, verkar vara ungefär som det var med vitlök och svenskar förr. Folk fem år äldre än jag tror inte man överlever vitlök i maten. För att inte tala om ostron.

      Radera
  16. Nej, ostron är nog inte min grej. Har provat ett par gånger, och har inte gillat. Sniglar gillar jag däremot JÄTTEMYCKET!! Men Hjo är härligt alla årstider, så jag förstår att du njuter hösten där!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fransmännen gillar grisfötter också. Det har jag svårare för.

      Radera
  17. Ostron smakar gott. Och snart blir det en tur till Paris för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror du är den enda ostronälskaren så här långt! Men det gör inget, då blir det fler över till oss.

      Radera