tisdag 29 mars 2016

Ostron i påsk

Kan man äta ostron i dessa lamm- och äggatider? Jovars, med en godkänd ostronöppnare från Danska vägen (bild bifogas) har Bloggaren äntligen börjat leverera. På sitt nyårslöfte: Ät mera ostron! Med ostronöppnare från Göteborg och vass kniv från Paris kan inget gå fel. Och Youtube på paddan. Annars blir det hammare och spik. Som med den Povel Ramelska kokosnöten.

Jodå, Bloggaren lever trots att uppehållet på bloggen talat ett annat språk. Har inte ätit ihjäl sig heller fast det allt var bra nära. På ostron, lax och torskrygg. Lammstek och sik, bubbel och bourgogne. Och entrecôte och bratwurst från Lilla Spännefalla. Man blir som.

Och Hjo-Hjo visar lilla Gårdon hur gott det är att vara hund i Hjo. Bland påskrester och morgondopp i Vätternhavet. Stockholm är visserligen Stockholm. Hjo är en helt annan del av Sverige. Här känner man sig nästan som folk säger husse, säger Hjo-Hjo. Hängde du med där Lille-Gårdon?

Och Bloggaren läser i morgonbladet om senaste mätningen. Att Jonas Sjöstedt är kvinnornas nummer ett och gullponke. Och Åkesson männens. Hur har det blivit så? Det är inte möjligt. Fast tydligen. Man undrar hur folk tänker. Och hur det ska gå. I söcken och i säng. 





55 kommentarer:


  1. Smaken är som baken, delad! :D))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och väl är väl det.
      Ha en fin vecka!

      Radera
  2. Ostron är det enda du inte frestar mig med, men alt det andra goda du räknade upp tackar man inte nej till.
    Jag ser på Tv:n att folket ofta håller på att öppna ostron och sedan slörper i sig 'härligheten'
    (den får ni har för er själva, *fniss*)

    De där gulleponkar är inget för mig, de som räknas som gulleponkar för mig är alla vovvarna.
    HjoHjo tillhör en av dem, varför måste det vara tvåbenta gulleponkar ? !
    Så ser jag tungan rätt i mun på HjoHjo när han jagar Gårdon, fy vad kul de har . . . .

    Ha en skön vecka/ Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ostron är en delikatess och så var inget mer med det. Gullponkar är i allmänhet någonting helt annat innanför masken. Fridolin håller just nu på att kränga av sig sin.

      Radera
  3. Har hostat upp en hel del i natt
    och svalt en massa ostron. :(

    Ruth i Virginia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej du. Tänk så enkelt livet vore om alla var fransmän. Som jag. Nästan.

      Radera
  4. Och i Hjo har man vältrat sig vällustigt läser jag, det är OK när det blir så! God mat och god dryck sätter krydda på det mesta! Man blir som nöjd!
    Var har du läst om Sjöstedt, honom hade jag liksom glömt bort och Åkesson, tja, han var nånstans i gråzonen och alla dom andra där har jag för tillfället förträngt. Påsk, här har vi firat påsk i stället med huset fullt av små barn och jag och den inneboende är idag slagna i dank.....
    Hej svejs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Proppnöjd!
      Jag är något sorts politiskt djur - kan inte låta bli. Tycker mycket som händer är märkligt och jag borde kanske bli politisk kommentator någonstans.
      Ha det fint i Snäckskalsdalen!

      Radera
  5. Jag har lärt mig att ostron är den ultimata dagen efter maten. Men jag förstår att bloggaren uppskattar dem när som helst. Själv har jag ätit ostron en gång, efter det aldrig. Håller mig till sniglar i så fall...
    Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dagen efter, jaså jaha. Jo, kanske det, och sedan en rejäl biff med pommes. Vet inte om jag sett sniglar på menyn i Menton, men ostron däremot. De ultimata sniglarna har jag ätit i Cotignac, men där finns inga ostron. Borde man beställa en resa kanske. Omgående.

      Radera
    2. Menton eller Cotignac, eller båda. Eller Paris kanske. Eller rent av Amsterdam.

      Radera
  6. Den där menyn går inte av för hackor om man säger så! Jag kan i och för sig utesluta ostronen, att mata mig med sådana delikatesser är lite som att kasta pärlor för svin, men jag tränar, för det ska ju vara gott...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smakar friskt som havet självt. Dessa var från la France och svåröppnade. Har köpt svenska från Grebbestad tidigare med fiskbilen. De öppnade jag utan hjälp av ostronöppnare från Göteborg.

      Radera
  7. Ostron är inget för mig! Varken vanliga eller gratinerade. På nästan varje buffé i Brasilien fanns de med men jag gav upp. Men det finns så mycket annat att välja på :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste nog beställa resa till Brasilien. Dessvärre har de en massa besvärliga myggor, så vi får se.

      Radera
  8. Tänk, ostron har jag aldrig smakat, annars har jag vågat pröva mycket. Fågelbosoppa är nog det mest exotiska.

    Men...än är det väl inte för sent att pröva? Den som lever får ostron, eller hur det heter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fågelbosoppa, där fick du mig på fall. Dä sulle jag aldri smaka. Än minre äta.

      Radera
  9. Ostron tycker jag inte om.Ser att Hjo-Hjo jagar Dansk/Svensk gårdshund! Är han bra på att jaga möss och råttor också???

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med ostron är det som med sniglar. Ingångsvärdet, som Löfven pratar, måste vara positivt. Annars funkar det inte. Hjo-Hjo jagar säkert både möss och råttor - om det fundes några.

      Radera
  10. Har inte smakat ostron och är inte särskilt lockad. Dock. Jag gillar musslorna som serverades i Bryssel med pompa till. Annars fiskälskare. Som sagt.

    Röstar aldrig på gulleponkar ;)

    Tycker dina/era vovvar på sista kortet var helt suveränt dokumenterade. Pangbild!!!
    Ha det gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Musslorna med pommes i Bryssel är nog snarlika de i Frankrike. Gott! Åtminstone är det lite fart i bilden.
      Ha det gott själv!

      Radera
  11. Ostron, denna afrodisiaka, passar inte alls till en "enastående" tant...tänk om hon blir alldeles höpsig i hasorna...vem ska hon då ragga upp här på skogen?
    Ostron har jag faktiskt inte ätit sedan sjuttiotalets glada dagar, då på ett slott på Sardinien under en fest som hette duga. Det var tider det...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jisses! Och på Sardinien dessutom. Så ostron kan ställa till det.

      Radera
  12. Vilken påsk med så mycket god mat. Och ostron därtill. Fast det är ju också mat. Förstås.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mat blir bara godare med åren. Som barn åt jag knappast alls. Men så bjöds det aldrig på ostron heller.

      Radera
  13. Ät ostron du...en ska väl unna sig av livets goda.
    För övrigt så skriver du underhållande. Jag skrattar mig genom dina inlägg...."oftast" haha.

    Må så gott i Hjo hjo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar! Alltid kul att kunna underhålla. Det är därför jag bloggar, tror jag.

      Radera
  14. Kväller..Har aldrig ätit ett ostron,däremot musslor och sniglar..Det var full rulle på Gårdon och Hjo Hjo.Haé Bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bilden blev lite suddig, men med rätt bra liv i.
      Ha det gött!

      Radera
  15. Påskostron skulle inte ha suttit fel... :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett eller fler ostra varje påsk. Som spanjoren Ama skulle ha sagt.

      Radera
  16. Vilket rejs det blev i trädgården då! Sånt piggar upp. Själv har jag mest ätit rester under påsken. Jansson, lax, köttbullar och gubbröra. Några musslor har jag inte smakat men husse älskar alla sorts skaldjur. Han har till och med två burkar konserverad aligator i källaren, men jag vet inte om de räknas till skaldjuren... Kramis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gubbröra hade vi visst också en dag. Men Jansson får vi ta i efterskott. Gött hundtafatt i trädgården!

      Radera
    2. Och aligator i källaren låter lockande!

      Radera
  17. Ostron - kunde aldrig förmå mig att smaa på den konsistensen! Och numera uppenbarar sig inte ens möjligheten. :D Bra!
    Tydligen håller sig män och kvinnor ytterst på varsin flank - tur att vi i det här fallet inte håller oss på samma! För då tippade väl Sverige totalt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Märkligt med kvinnor och män på varsin flank. Och varför så långt ut? Nog undrar man.

      Radera
  18. Ostron - aldrig! Musslor och sniglar - icke! Jag ryser t.o.m. vid blotta tanken.
    Nej, det ska vara Kalixlöjrom, Kallaxsurströmming med mandelpotatis, Pitepalt och åkerbärsparfait. Dock inte nödvändigtvis samtidigt. Här snackar vi delikatesser! Just sådana som bjuds vid Nobel- och kungamiddagar. Ja, inte surströmmingen och Pitepalten - än så länge ... ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket lokalt. Inte fel men inte alltid bara det enda. Surströmming på nobelfesten vore en syn att minnas. Kalixröjrom är nästan lika gott som ostron.
      Ha det!

      Radera
  19. Duktigt att hantera ostron alldeles själv! Skulle nog anställa en expert här. Har ätit ostron i USA och Frankrike (såklart) och bara älskar dom. Maken däremot tyckte att de såg ut som snor...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, det gick inget vidare på egen hand. Inte ens med hammare och spik. Ostronöppnare = svärsonen från Göteborg/Umeå. Och säg till maken att inte.

      Radera
  20. Har aldrig provat ostron men det verkar litet "slipprigt". Musslor kan jag äta.
    Man kan väl äta vad man vill antar jag till påsk. Bara man tycker om det. :)
    Trevligt att Gårdon och Hjo-Hjo fått umgås litet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Musslor är också gott, det kan vi ta nästa påsk. Gårdon och Hjo-Hjo umgicks flitigt ett par dagar, sedan blev det lugnare.

      Radera
  21. Gårdon ser ut som om han springer för livet...kul bild! Ostron är en favorit men numera är jag överkänslig och kan inte längre äta dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gårdon är en retsticka. Hjo-Hjo är som en filbunke jämfört med. Angående ostron och överkänslighet: man klarar sig faktiskt utan dem också. Utom kanske ett par gånger per år. Och tillbringar man mycket av sin tid i Frankrike blir det svårare förstås.

      Radera
  22. Hur ska det gå - det är mindre bekymmersamt att ostronfylla påsken bland allt annat gott .. skål ..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då struntar vi i allt bekymmersamt, åtminstone för nu.

      Radera
  23. Verkar ha varit en behaglig påsk!
    Lycka till med forsärlan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såg forsärlan idag. Nu ska jag jaga den sommaren lång - med kameran.

      Radera
  24. Av allt du rabblade upp äter matten bara äggen, jo kokosnöten också :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. En sträng diet skulle jag vilja påstå. Fast ägg är gott.

      Radera
  25. Med all sådan god mat förstår vi att det var bra nära att ni åt ihjäl er :) Morgondopp, brrr. Jag har bara plaskat igenom diverse pölar på ängar, men inga djupa dopp här inte.
    Nospussar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här badar vi hela dagarna, eller vadar. Se Åwalk.
      Trevlig helg!

      Radera
  26. ätit ett ostron i Skottland, annorlunda upplevelse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snålt tilltaget? Jag menar med tanke på Skottland och vad man säger om dem.

      Radera