torsdag 3 mars 2016

Snart kosläpp

Snön faller. Vintern ger sig inte. För Bloggaren är detta helt i sin ordning, vi är bara i mars och såvitt känt är heter denna månad också Vinter. Även om optimistkonsulterna börjar tjata om vår redan i februari. I sin ordning men inte särskilt vidare värst. Kul.

Men den 27 april är det kosläpp på Almnäs Bruk! Det du Hjo-Hjo, det får vi inte missa. Och kanske får vi klappa kalvarna också, om vi sköter oss, det vill säga du. 27 april på kylskåpsdörren således. Tillsammans med Springsteenbiljetterna. Ifall Bloggaren hade haft några. Born in the USA / I was...

Tills vidare sitter vi framför kaminen och inväntar söndagens Vasalopp. Där det lär gå hett till. Morsomt & greit med norskt i topp. Och blir det inte så lovar Bloggaren att äta upp sin cowboyhatt. Med HP-sås och svart vin från Cahors.

För övrigt har katterna börjat skrika utanför sovrumsfönstret på nätterna. Det är så lagom upphetsande om man inte är katt. Kanske läge att inhandla den där kattstudsaren nu. Eller förse sig med en spann vatten. Två. Iskallt. Åtminstone.

Snart hundsläpp!

36 kommentarer:

 1. Kosläpp - det måste jag be min matte att också leta efter! Kossor som skuttar som hundvalpar - det vill jag se!!
  Katter som låter - det är ägarnas fel!! Katter som inte går i kontrollerad avel ska vara steriliserade och kastrerade! Mina katter låter bara när de jamar ynkligt för att de vill att matte ska gosa lite med dem. Eller att jag ska tvätta deras öron!
  Kasper

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte sådana beskedliga katter som låter utanför vårt fönster. Stackars kastrerade katter förresten. Oj, vilket ben ska man stå på?

   Radera
 2. Kosläpp,det har jag bevistat några gånger i Uppsalatrakten,en riktig folkfest,,första gången så blev jag lite överraskad,trodde inte att kor kunde bli så galna,men kul har det varit..Haé Bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Missade förra våren, men ska det bli av.

   Radera
 3. Kosläpp är en kul upplevelse!!!........SVAR: Caffelatte är gott!

  SvaraRadera
 4. Kosläpp !!!!
  Då blir det tjolittamajken i backarna.
  Enjoy!

  Ruth i Virginia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gullros, Krona och Lilja får fart på klövarna.

   Radera
  2. Hahaha - Mormor hade både Gullros
   och Hjärtros. :)

   Ruth i Virginia

   Radera
  3. Bra namn. Men mjölkbönderna har det tungt här i landet. Arla vill inte betala för mjölken. Sägs det.

   Radera
 5. Det är lite segt nu med vårsol ena dagen och snöblask nästa.
  svar: Ingen dum idé det där med att ömsa skinn. Bättre än att vända kappan efter vinden, tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tidigare har jag föreslagit att gå i ide. Och nu ömsa skinn. Börjar få nog av vintern nu.

   Radera
 6. Kosläpp är ett evenemang som jag aldrig deltagit i. Men jag har sett bilder på TV så jag vet hur det brukar gå till. Bra ibland att höra lite illa - man slipper kattskrik bland annat.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste se till att komma iväg, nu när vi bor med kossor så nära inpå. För jag har inte heller sett ett släpp annat än på tv.

   Radera
 7. Hundsläpp låter roligare än kosläpp! Nog skulle väl Hjo-Hjo kunna få tyst på marskatterna!? Husse har också laddat upp för Vasaloppet på söndag. Frukost i soffan framför teven som övergår i lunch innan det äntligen blir en ordentlig promenad. Tur att man kan gå ut och pinka på mattes buskar... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frukost framför teven låter finemang. Ska väl kunna gå att ordna även här. Och buskar finns ju utanför knuten.

   Radera
 8. Och jag som trodde att mars,april,maj var våra vårmånader. Där ser man.Här blir det också kosläpp framöver, vid Wernergårdens lilla mejeri, där man kan köpa ost och ta en fika med goda mackor. Men ingen norrman ska vinna Vasaloppet, ska komma ihåg det där med cowboyhatten och HP-såsen.:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blev jag tvungen att googla. Och, jo, många verkar räkna in mars bland vårmånaderna. Dock inte jag med mitt västmanländska ursprung. I Norberg bör det definitivt vara vinter ännu. Läs: http://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/varombudsmannen-ge-er-till-tals-mars-ar-en-vintermanad
   Då blir det spännande på söndag.

   Radera
 9. Det är inte utan att jag nu önskar att Norge INTE vinner på söndag... :-D

  SvaraRadera
 10. Förstår att Hjo-Hjo väntar på både kosläpp och hundsläpp!
  Katter, ja. Det är egna varelser, jag vet. Och är väl mest en kattmänniska. Alltså egen. Kan man tro.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Katterna är knepiga att förstå sig på. Och många. Åtminstone i Hjo.

   Radera
 11. Ja, det vore bra trevligt om mars ville vara en vårmånad för någon mer vinter vill vi inte veta av. Dock svänger vädret helt otroligt och det både snöar och regnar var och varannan dag. Någon dag skiner solen och då får man ju njuta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu svänger det. Häromdagen svinkallt och snö, och idag sex grader plus. Mer snö och/eller regn att vänta. Man får tänka sig en månad framåt. Då.

   Radera
 12. Oh, kosläpp verkar roligt! Jag har alltid varit för sent ute och fått läsa om det i tidningen efteråt....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi skulle förra våren, men icke. I år får vi ställa väckarklockan.

   Radera
 13. Inga biljetter till Brucan fick vi, men snikens kulle är inte dum heller. Det har vi prövat förut! Riktigt bra! Jag har inte varit med om kosläpp sedan jag var barn och då var det ingen big deal för andra än korna! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brusse Sprängsten från Snikens kulle. Kanske det. Jag vet faktiskt inte riktigt var det ligger. Mer än i Lunden någonstans. Han kanske dyker upp här i Hjo till Hamnfesten. Vi börjar få ett fint startfält.

   Radera
 14. Mars kan verkligen bjuda på en del vinterväder - i Sverige i alla fall.
  Kosläpp låter spännande. Kanske vi får se bilder?
  Just det ja, det är Vasalopp igen. Finns det chans att någon svensk vinner tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag vaknade vi med ett par decimeters snötäcke. Så nog är det vinter. Hundpuls i snön på morgonkissen.
   Jo, nog kan någon svensk vinna, dock ej Johan Ohlsson, som tydligen inte klarar långloppsträningen. Jo, det blir väl en svensk förstås, långlopp är nu en helt annan sak än vanlig norsk åkning.

   Radera
 15. Spring - vår - kosläpp - steen
  - svart vin
  Snö som faller på redan vit mark
  ingen anledning till Noas Ark
  Trevlig helg till er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästan idag. Jisses så mycket snö. Om det är dåligt med snö i Dalarna kan Vasaloppet med fördel flyttas till Hjo. Avstånd Hjo-Askersund 85 km, det får i så fall räcka 2016.

   Radera
 16. Vi tar blåsippor namn först! Föreslår 2 hinkar kallt vatten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då försöker jag med två hinkar.
   Trevlig helg!

   Radera
 17. Kosläpp är alltid kul att se på, så överlyckliga kräk att äntligen få släppa loss . . . .
  Vi kan bara gå till närmsta granne och se på när korna blir fria och det är gratis.
  Wapnö lantgård är det inträde på för att få se kosläppet m.m.
  Våran Sixten har väl jagat iväg alla grann-katter och även utsocknes, för här är tyst och stilla inget jamande. Det är annars verkligen ett hemskt oljud,
  även katter hatar oljud. Vi har haft katter i alla tider och själva varit förb.... på dem, men när vi började kastrera hanen blev det ingen trafik längre.
  Då kunde vi slänga en liten 'kinapuff' på friarna och de kom aldrig tillbaka, nu finns väl inga kinapuffar att köpa. Sixten är livrädd för smällare så vi får hålla för öronen vid nyår och påsk.
  Fast vi skjuter inte själva längre.
  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. På Almnäs är kosläppet fritt. Och en mycket populärt tillställning. Kinapuffar lär inte bli aktuella, då får vi väl en skotträdd Hjo-Hjo på köpet. Förresten har inte hört några katter på ett tag nu. Så det ger sig.
   Ha det!

   Radera