onsdag 2 december 2015

Kallt

Går längs Hjoån med storkängorna på. Det är kallt och badförbud råder, vilket inte ställer världen uppochner för husse. Inte för Hjo-Hjo heller, egentligen: plums, plums – lite kallt om pungen bara, istappar och begynnande öfsadröp. Stackars hund, väl hemma kanske det är läge för en äggtoddy framför brasan. Grrr, säger hunden. Vilket lär betyda att det har vi inte sett än.

Apropå kängor. Dagens Meindl är bra. Barndomens pjäxor var obra. Med dubbla raggsockor och tidningspapper om fötterna frös man likt förbannat. På månskensrinken hemma i Sura. - Sätt den i krysset, Stisse! Hela Bruket väntar på mål! Och kallt om somrarna var det också. Särskilt det året Bloggaren skulle lära sig simma. Kallt i Sura, sa Bill. Surkallt var ordet, sa Bull.

Om vi fortsätta med kylan - inte blev det bättre i Göteborg. Fy tusan vad Bloggaren har frusit i den staden. Men töserna var käcka, så när allt kom omkring var den inte så tetig. Fast ruggig som Marseilles, om man får tro Karl Gerhard. Och Bloggaren lärde sig att säga röva och rundstycke.

Och i Hjo drar det kallt från Vättern. Jo, men Bloggaren har önskat sig ett par rejäla långkalsonger till jul. Så då ska det allt bli ordning påt.

Och Hjo-Hjo har visst bänkat sig framför brasan.Jo, Bloggaren vet. Bilden är inte tagen idag.24 kommentarer:

 1. Min husse börjar också fundera på att använda sommarbilder för nu är det bara kallt och grått. Jag hoppas på nån inomhusbild istället men då är det tydligen för mörkt... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tog en bild på Hjo-Hjo i badet men den blev suddig. Kan det också bero på den tråkiga årstiden?

   Radera
 2. Jag föredrar ändå att vintern är kall framför en kall sommar. Men om jag fått välja, så hade det alltid varit runt 20 grader året om. Ha det gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En kall sommar är ett elände. Som maj och juni i år. Juli också kanske, kommer inte ihåg. Men august blev bra.

   Radera
 3. Ditt inlägg påminner mig om att jag aldrig någonsin frusit lika mycket som i Lund. Råkallt och blåsigt. Bättre här uppe i norr där man vet att man måste ta på sig vinterkläder när det är den årstiden. Håller med om att det alltid var kallt om fötterna med pjäxor för att inte tala om hur man frös i åtsmitande konståkningsskridskor när det begav sig.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är en frusen sort, pjäxor, skridskor och simbassänger. Och Göteborg är en vädermässig katastrof. Men om man bortser från vädret är Gbg favvostaden förstås.

   Radera
 4. Jag har inget att säg . . . jag bara skrattar, ha ha ha . . . .
  Jag förstår att HjoHjo trivs med dig (frun kanske oxå) för du är en 'jätte kultyp', hi hi hi . . . .
  Men varmt och gott har du (ni) i stugan, men det viktigaste är att du har ett varmt hjärta hans.

  Varm kram till er/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt Eva, du har alltid varma kommentarer. Vilket gillas i Hjo.

   Radera
 5. Jag känner hur kallt det är i vattnet. Brrr.
  Stockholm kan också vara kallt och rått pga allt vatten. Käck och tetig var ord som jag hörde ibland från min pappa :) - han kom från Göteborg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyken, knö och möla är andra göteborgska uttryck. Och träd istället för krukväxt. Tetigt.

   Radera
 6. Håller med! Gamla tiders pjäxor var rejält kalla så trots tredubbla lager av strumpor var man iskall om fötterna när man kom in. Nästan i alla fall... I dag har vi 11 grader. I luften ska kanske tilläggas ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helga drar fram över Västsverige, ända till Hjo ser vi på tv-vädret. Men vi klarar oss undan med vanligt svenskt gråväder. Är nämligen i Sthlm idag.

   Radera
 7. Förstår jag det att han sitter framför brasan när det är så räligt väder som det är just nu. Idag bjuds vi på enorma kastvindar och regn som får vägarna att svämmas över, tåg som ställts in. Brrr och huh...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hundväder är inget för våran hund. Och inte för husse heller. Är i Sthlm så vi har klarat oss undan det värsta av Helga.

   Radera
 8. Eftersom du har frusit rejält i början på veckan (vi med i 08) så har du vid det här laget säkert tinat upp. Jag menar 10 grader är ju rena drömscenariet vid den här årstiden:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Befinner mig i Kista över helgen, tråkigt väder men ingen Helga. Och god sushi på food courten. Ett par kallgrader och snö vore att föredra.

   Radera
  2. Kista:-) Älskar Kista Centrum Food Court. Önskade jag hade en Food Court i Täby, men iccke .-( Å snö - NEJ TACK för min del!

   Radera
  3. Greken på food courten får man vara nöjd med, mer än så. Och sushin som sagt. Libanesen var kanske inte riktigt på topp, ahh jodå, det gick ner det också. Nu är vi hemma vid svennematen igen, vilket inte är så dumt det heller.

   Radera
 9. Bättre om det är lite kallt nu när det ska föreställa vinter. Här är det 7 plusgrader och regn, regn regn. Försöker tänka mig in i vad "öfsadröp" är för något.Har det med förkylning i de nedre regionerna att göra? ;-)

  SvaraRadera
 10. Onaturligt milt för årstiden men ruggigt nog ändå för en fryslort som jag.
  Öfsadröp betyder takdropp här i Skaraborg. Språket lever sitt eget liv häromkring. Kul.

  SvaraRadera
 11. Jag säger bara öfsadröp ... droppen dripp droppar -- eller ja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öfsadröpen så där omkring början av mars är en omtyckt dröp. Men dit dröjer det ett tag.

   Radera
 12. Vilken läcker header du har Jag ser att du blivit Tredje året i Hjo. Hjo tiden rusar iväg. Fortare och fortare ju äldre man blir känns det som. Jag minns både snålblåsten från Vättern och pjäxorna som jag hade. Saknar sparken. Måste ha varit mer snö i Halmstad på den sextiotalet. Snart vänder det och går mot ljusare tider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vintern är hemskt trist nuförtiden, men snart kommer väl både snön och tomten. Och som du så mycket riktigt påpekar - snart vänder det.

   Radera