tisdag 1 september 2015

Trevligt sällskap i Hjo och Cahors

Första september kom hösten till Hjo och turisterna har tagit husbilen hem till Gräsmark och Surahammar, Göttingen och Lyon. Bloggaren är kvar men befinner sig i Cahors.

Ty han plockar ner Jan Myrdal från bokhyllan och får trevligt sällskap några timmar. Om Jan Myrdal kan man ha åsikter, så också Bloggaren. Men vi tar dem en annan gång. Emellertid, han kan skriva, både begripligt och underhållande. Om vin är särskilt trevlig. För plötsligt befinner sig Bloggaren alltså i Cahors. På en trivsam restaurang på Rue Georges Clemenceau, läppjar på det svarta vinet från trakten och äter confiterad anka som sig bör. Det är så förtvivlat trevligt att Bloggaren går omkring och visar sina vita tänder i flera minuter. Tänker att han borde tipsa Känsla här i stan: Confit de Canard och vin från Cahors, det vore något. Men ok då då, Känslas menu ser rätt hyfsad ut ändå. Så att.

En varning. Det svarta vinet från Cahors är tjockt som. Passar alldeles utmärkt till fet anka, men kommer alls inte till sin rätt på balkongen.

Sådär, då gjorde vi tre flugor på smällen: bok, vin och mat.

Hjo-Hjo hälsar, tittar som hastigast upp ur Lagercrantz fjärde del av milleniumtrilogin. Bättre än Hundarna i Riga! Han har inga litterära moraliska betänkligheter, Bloggarens hund.

Den litterärt bevandrade hunden är också en utmärkt groddräpare


38 kommentarer:

 1. den där boken om vin har jag, ska läsa...

  SvaraRadera
 2. Första september kom hösten till Skottland också :) och det gillas! Höst är bra saker det tycker vi här!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte så mycket emot hösten heller. Men hoppas att månaden inte blir lika ruggig.

   Radera
 3. Matte håller sig också hellre till vin och gärna en anka, medan jag gör som Hjo-Hjo och hellre dräper grodor, kanske till och med riktiga. De är spännande men jag har aldrig fått komma nära när jag hittat en. I vissa länder äter man ju grodor så då borde jag ju egentligen få pröva. Matte kanske skulle gilla det tillsammans med vin ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att hundarna ska hålla sig borta från grodor och paddor. Det kan ta en ände med förskräckelse, pälsen krullar sig och öronlapparna sväller. Allt enligt vår veterinär.

   Radera

 4. Ser att det inte går någon nöd på er, puss på nosen till Hjo-Hjo! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen större nöd. Groddräparen tackar för pussen.

   Radera
 5. Ha ha ha ja det gäller att hänga med i svängarna när bloggaren Pettersson och hans hund skriver inlägg.
  Som jag nämnt innan, du får med mycket läsligt med lite skrift,
  denna gång om hund, mat vin och bok. Som tur är alltid HjoHjo med på svängen, jasså han käkar grodor. Jag har många grodor i min trädgård, men ej levande, (några paddor brukar jag se)
  Fransoserna gillar ju vällagade grodlår, jag har testat dessa och även sniglar i vitlöksmarinad, men föredrar nog mina egna grodor,
  *fniss*
  Det vinet till fet anka, tackar jag inte nej till.
  Ha det så bra/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sniglar i vitlökssmör är gott. Grodlåren har jag kvar. Hjo-Hjos groda pep i kanske 15 minuter. Sedan blev det tyst.

   Radera
 6. Har faktiskt varit nära Cahors - i Villefranche. Men jag har då inte testat det svart-röda vinet. Tur att jag inte tål rött vin, så mina täner förblir vita;-)

  Å Millenium del 4 är slutsåld här i Täby. Ska jaga ifatt den i stan imorgon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Villefranche ligger så fantastiskt vackert. Vi ser det från bussen på väg till Menton. Men nu var det några år sedan.

   Radera
 7. Jag föredrar nog anka framför grodor, men piper dom så är dom helt okej... Kramis!

  SvaraRadera
 8. Litterär hund ...jag tackar jag ... mjuk grön anka är nog bättre *voff*
  Bra att du läser och myser, äter och smuttar på gott vin och njuter av fru och hund/ kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. När hösten kommer kan man lägga ifrån sig villaarbetshandskarna och mysa till det i soffhörnet. Hösten har sina fördelar.

   Radera
 9. Var den läsvärd Lagercrantz fjärde del av milleniumtriologin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte läst boken och gör det knappast heller. Men vägrar att stämma in i klagosången. Förmodligen är Lagercrantz en bättre författare än Stieg Larsson, vilket kanske inte har med saken att göra, men ändå. Maj Sjöwall och Henning Mankell anser att det är förskräckligt att karaktärerna hanteras av Lagercrantz. Vad tänker de med? Hur mycket har de kramat ut ur Beck och Wallander? Ja ja...

   Radera
 10. Jag antar att den fjärde milleniumboken så småningom kommer att finnas hos mig också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har inte köpt boken. Allt är inte sant som läser i sociala media. Jag provoceras bara av att vissa kollegor till Lagercrantz anser att han tagit steget ut ur författarkallet. Säger bara Martin Beck och Kurt Wallander.

   Radera
 11. Härligt med boktips och utspelar det sig i Frankrike är det extra trevligt. Confiterad anka är gott, kan fixas på hemmaplan också, men kanske får höra till semestermaten liksom sniglarna. Grodlår spar jag till andra. Pipande leksaker kan vara ett otyg, bra att Hjo-Hjo satte stopp för pipandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pipande leksaker är ett otyg så länge de piper, vilket sällan är längre än en kvart. Så vi överlever.
   Det finns trevliga ankkonserver att köpa med sig hem från la France. Finns även i välsorterade här hemma, ICA Focus i Gbg har allt.

   Radera
 12. Nu till hösten är det bra att slippa trädgård och bara ägna sig åt läsning mat och vin!! Mina "töser " gillar inte sådana grodor det ska vara levande tycker dom.... SVAR:Ja... det är gott med massage! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Levande grodor ska hundar passa sig noga för, allt enligt vår förträfflige veterinär.

   Radera
 13. Pussa grodor...jo, jag tackar jag...prinsessa på gång?

  SvaraRadera
 14. Har varit i Cahors och druckit några flaskor vin där. Annorlunda, men gott! Till allt, alltid, hi,hi!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett bra vin för vinkällaren - ifall man hade någon.

   Radera
 15. Kan väl inte vara helt fel,att förströ sig med en Myrdal,om mat o vin,även öm vinet låter lite tjockt...Tror att även Hjo-Hjo njuter av tillvaron..Ja Justus är väl inget namn man drömmer om att ha..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett Cahorsvin är aldrig fel till riktig god mat en kulen höst- eller vinterdag.

   Radera
 16. Åh... Anka är sååå himla gott! Grodlår är inte så dumt det heller :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grodlår har jag faktiskt kvar att avsmaka. Säkert gott, bara man har den rätta inställningen till måltiden.

   Radera
 17. Det svarta vinet på Malbec är väldigt trevligt, men kräver som sagt lite kraftigare mat.

  SvaraRadera
 18. Kul. Jan Myrdal om vin! Jag har aldrig läst boken,men jag får nog skaffa den.
  En del annat av annat av honom har jag läst och gillat. Medan andra böcker varit ogenomträngliga som pansar, kanske som vinet från Cahor.
  //Roland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror boken är lite knepig att få tag på, till och med via bibliotek. Jag har köpt den antikvariskt. Myrdal har många intressanta vintips.

   Radera
 19. Såg på Babel, intervjun med Lagerkrantz...kommer nog inte att läsa boken. Men, den blir säkert filmatiserad förr eller senare, jag väntar tills dess. Läser istället om Kamtjatka, ett praktverk om upptäcktsresanden Sten Bergman som på 20-talet tillbringade tre år med sin fru på resa i vildmarken. Vilka äventyr, jag vill upptäcka världen, vilken värld, den är redan upptäckt, o till rymden vill jag inte...det får bli min egen inre värld

  SvaraRadera
  Svar
  1. På hundsläde genom Kamtchatka, det är grejer det.

   Radera