tisdag 23 september 2014

Inte över hövan hävligt


En frankofil som bloggaren snappar även på hemmaplan upp Météo Menton och ser att det för tillfället inte är sådär över hövan hävligt där heller. Trösterikt? Nja, inte riktigt, i la France vet man nämligen att hösten blir hyfsad ändå vad det lider, här vet vi att den snarare blir ohyfsad.

Vi stannar en stund i Frankrike. Läste nämligen Staffan Heimerssons kolumn i Aftonbladet häromdagen. President François Hollande, skriver Heimersson, är den mest misslyckade politiker av någon kulör som något västeuropeiskt land sett sedan andra världskrigets slut. Han hatar de rika och föraktar de fattiga. Och 62 procent av fransoserna anser att han bör avgå bums. Ord och inga visor.

Det finns således brister även i paradiset. Man får hoppas att Stefan Löfven inte får det lika hett om öronen, han spelar ju på samma planhalva som Monsieur Normal.

Hävligt, vad fanken betyder det? Så pratar vi i Västmanland skulle bloggaren vilja påstå, och betyder att det inte var så vidare värst.


39 kommentarer:

 1. Hahaha! Vettiga synpunkter från alla håll och kanter här idag.
  Nu är politik inte något av mina intressen, så jag struntar för det mesta i politik och religion när jag åker på semester.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast Monsieur Normal kan man inte undgå att förundras lite över.

   Radera
 2. Finns nog risk för Löfven får det ganska så hett om öronen. En del skulle gärna se ett nyval nu men det tror jag inte att det blir. Är nog för riskabelt för vissa partier...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och folk är nog lite trötta på både politik och val vid det här laget.

   Radera
 3. Hävligt, intressant ord! Över hövan är också intressant, ett intressant uttryck alltså. Och Hollande, ja, han är som han är och fransoserna må protestera vilt, jag gillar deras temperament. Här gnäller vi bara lite stillsamt. Ja, inte jag då, jag hade nog passat i nåt latinskt land!
  Du är från Västmanland men har bott i Gbg och flyttat till Hjo?!
  Och älskar Frankrike! Nu har jag ringat in dig!
  Agneta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt. Inringad var ordet... Kul med lite dialektala ord, har åtminstone inte hört hävligt sedan jag flyttade "hemifrån".

   Radera
 4. Kväller..Jag har flugigt (heter det så) väldigt mycket,,men jag får fortfarande en olustkänsla i magtrakten precis när planet släpper markkontakt vid start,,sen går det bra..Haé Bra.

  SvaraRadera
 5. Den där Staffan brukar få till det med orden ,ja för vi tittar ju på Svensk TV (nog för att det var i tidningen nu ) om du undrar .Vi är ju halvsvenskar vi känner ju till mera om Sverige än vårt eget land.Hösten kom med stormsteg idag ,Nette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att vi i Sverige är dåliga att följa vad som händer i övriga Skandinavien.

   Radera
 6. Solen måste ha sina fläckar om man ska kunna uppskatta den fullt ut! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hollande är allt en stor fläck. Sedan har de ju också FN att bry sina arma huvuden med.

   Radera
 7. Haha....man får alltid lära sig nya saker här i bloggvärlden .
  Hövan och Hävligt var nya ord. Ord är roligt och dessa två ord gillas skarpt.

  Av: Bosse lever fortfarande. Han har ju blivet en familjemedlem trots han är läskig. Man kan liksom inte slå hjäl han nu. Men vi bär ut honom med skyffeln då och då haha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra, man ska vara snäll mot djur.
   Det är kul med ord tycker vi även i Hjo.

   Radera
 8. Hävligt, är det inte en eufemism?
  Jag tycker politiken är ganska spännande nu, ser fram emot fredagen då Löfvén ska presentera sin regering! Här i lilla Söderköping funderar M och S på att gå ihop. De har lika många mandat var och mer gemensamt än vad alliansen har. Lite kul! Personkemin i alliansen stämmer inte alltid,,,
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eufemism, nej det tror jag inte. Hävligt är hävligt helt enkelt.
   På lokalnivå kan det förstås fungera med M och S ihop. Men inte på riksnivå. Då kan man fundera om det är så nödvändigt att över huvud taget rösta. Tycker att valresultatet är besvärande. Löfven är varken attraherad av V eller SD, dessvärre måste han nog kasta åt dem varsitt köttben, eller fler.

   Radera
  2. Det där blev nog lite för klurigt för mig... Kramis!

   Radera
  3. Ludde, du ska också få ett köttben.

   Radera
  4. Musikanta: Alltså så här - Var Blåvitt bra idag? Nej, de var inte så hävliga. Är pojken din duktig i skolan? Nej, han är inte så hävlig. Vilket exempel, så skulle ju jag aldrig ha sagt, men ändå.

   Radera
 9. Över hävan kände jag till men inte hävligt.
  Bra med intressanta ord som inte är omgjorda från engelskan.
  De där svamparna är troligen inte ätliga som du visar. Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dialektalt och lite gammaldags kanske. Men kul, tycker jag.
   Svamparna kan vara blekgul slöjskivling och i så fall är de helt ok, ingen delikatess kanske men en bra matsvamp. Men jag är inte säker och tänker inte lägga dem i stekpannan. Växer på en äppelträdstubbe här på tomteb.

   Radera
 10. Hävligt visste jag inte vad det betydde förrän du förklarade. Kul med dialekter, tycker jag. De ska vi bevara och inte bara plocka in engelska eller mest amerikanska uttryck. Vilken svampsamling!!! Tänk om de var ätliga också...så bekvämt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stubbsvampen får stå kvar och vara snygg. Tror att dialektala uttryck försvinner mer och mer. Fast så här ute i bygderna är gamla dialekter sega att ta kål på.

   Radera
 11. Vi har många dialektor här nere i Skåne!..... Ättika går bra till andra sår också Så du behöver inte prova att gå på spik för att testa .*L*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, jag ska trampa på spik så jag får ta lite ättika på tån. I Skåne pratar man skånska, ett av de konstigaste språken, som jag hörde någon på spårvagnen säga. Finns inga spårvagnar i Hjo. Nej, det är sant.

   Radera
 12. Ja, den franske presidenten har det hett om öronen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nästan så att man tycker synd om honom.

   Radera
 13. Kul inlägg, fast Monsieu le President de la Republique, kanske inte skulle tycka det var så kul! Hävligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han verkar inte vara så hävlig Monsieur Normal.

   Radera
 14. Över hövan hävligt - det är noterad i ämnet nya brukbara bra ord som jag inte kan .. tack du!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra, då ser vi fram emot flera hävliga inlägg framöver.

   Radera
 15. Hävligt är väl B+ ungefär, enligt någon antik betydsskala. Inte alls lysande men godkänt. Och i trakter där man inte slösar med beröm (läs: norr om Dalälven) betyder det till och lite mer än godkänt. Så på sätt och vis har Musikanta rätt i att det är en slags eufemism, eller i alla fall används så på sina håll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I trakterna jag kommer ifrån betyder inte över hövan hävligt precis det jag skrev i inlägget: inte vidare värst.
   Det blev ju rätt kul det här!

   Radera
 16. Tänk vad man kan lära sig en blåsig torsdag vid havet. Så har jag lärt mig att man får akta sig så inte Agneta ringar in en. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, nu har man blivit inringad. Fast det tycker jag var fint och kul. Och rätt.

   Radera
 17. Kul med dialekter... hävligt är ett nytt ord för mig... bra att veta :)
  Snygg bild på slöjskivlingen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen till Första året... - som snart blir andra året. Grann stubbsvamp men hade hellre sett att det växte kantareller på tomten. Sånt händer ju.

   Radera