Så här är
det: en äkta kir är gjord på cassis, plus alligoté. Vill man ha
en Kir Royal tar man en crémant
istället, lämpligen en crémant de bourgogne. Fast Bloggaren är
inte så kräsen av sig, det funkar med vilket vitt vin som helst,
bara det är tillräcklig surt.
Bloggaren frestas säga att ingen vann kir-tävlingen. Men det vore orättvist, grannen visste faktiskt. Så vi ses väl snart över en kir, äkta eller oäkta, i baren på Malmgatan.
Och på Västergatan hjälper Hjalmar morfar med äppelplockningen. Det som äppel-päppel-premier cru ska bli. - Ta den, moffa. Ta den!
Ja du, Hjalmar, säger morfar. Om det vore så enkelt. Om vi ska kunna behålla vår premier cru-status får vi vara noga med terroiren och bara plocka äpplen i söderläge. Bästa jordmånen ger kalksten, flinta och lerjord. Och sur granit. Men sandjorden i Hjo lär också vara fin, har Bloggaren hört. Fungerar även till äppelkompott.
Bien sûr! Säger Hjalmar, som börjar bli rätt slängd på Hjos klimat- och odlingsförhållanden. För att inte tala om franskan.
Och bara för att Hjo-Hjo ska få vara med på ett hörn, och inte surna till, publiceras även en fin bild på vår svarta pärla.
Så Hjalmar har hunnit bli så stor att han kan bistå med äppelplockningen! Tiden den går och om en månad gör vårt första barnbarn entré... Ja, vi längtar!
SvaraRaderaHan åt äpplen med god aptit för en månad sedan. Och var de sura...
RaderaHej du.Hildegard hade min fru som andra namn,men hon tyckte inte om det,,någon annan med namnet känner jag inte..Undrar vad den svarta pärlan gjort som ser så moloken ut..Haé Bra.
SvaraRaderaDen svarta pärlan vill smaka limpsmörgås med ost.
RaderaTycker absolut att det är rättvist att pärlan får vara med på bild!
SvaraRaderaÄr det någonstans han ska vara med så är det överallt.
RaderaJag har haft en bra söndag .
SvaraRaderaJag hoppas att du också har haft en bra söndag!
En hundgångarsöndag, det är väl det enda. Men det räcker väl?
RaderaVi svarta pärlor älskar ostmackor - och biff... Kramis!
SvaraRaderaEtt alldeles korrekt påstående, hälsar Svarta pärlan från Hjo.
RaderaJaha, då vet vi allt om kir. :)
SvaraRaderaTrevligt att kunna plocka egna äpplen. Det gjorde vi varje höst i trädgården i Enebyberg.
Roligt att se Hjo-Hjo - var ett tag sedan.
Ha en fin vecka!
Vi har ett gott äppelår i år. De flesta hade bättre förra året och just inget nu. Så jag klagar inte. Undrar bara varför. På samma gata och allting.
RaderaKir Royal! Så länge sen, och sååå gott! Onödigt att det var så länge sen, faktiskt :-)
SvaraRaderaOnödigt var ordet.
RaderaJag skrattar gott åt kommentarerna och framför allt åt svaren på dessa! Att Hjalmar är försigkommen visste jag redan. Klart med en morfar som hans!
SvaraRaderaIngrid
Morfar och Hjalmar blir ett fint par i Frankrike så småningom. Ätandes underbara franska desserter veckan lång.
RaderaVad stor lille Hjalmar har blivit, ja fort går det!
SvaraRaderaSå du gör Kir. Låter gott. Och Hjalmar hjälper till, härligt, det ska böjas i tid.
Jag har ju varit en kik in i Alsace och där var det vint och fint, jag menar fyra flaskor fick följa med hem, med grannaste etikett.
Hjo-Hjo ser bedjande ut. Han fick väl ett äpple?
Alsacevin säger man inte nej till. Hjo-Hjo gillar ostmacka bättre än äpplen. Varje morgon får han smaka.
Radera