torsdag 14 september 2017

Beaune

Så Bloggaren har varit i Beaune och ätit boeuf bourguignon? C'est vrai, och trampat pinot noir så att det kan bli en eller annan premier cru gjord även i fortsättningen. Och ätit dallrande jambon persillé och andoulletter (grynkorv och isterband tycks fransoserna inte ha förstått sig på - än).

Och goda ostar har de ock. Man behöver inte bli som omätt.

Trots att Strindberg älskade sitt vin från Cote de Beaune, och Lundell gick på Södra Promenaden med tre flaskor röd bourgogne, måste Bloggaren tillstå att han inte hörde ett ord svenska under vistelsen i Bourgogne. Förutom hustrun förstås, som undrade om vi inte skulle ta tåget till Dijon nångång. Innan senapen tar slut. Beaune är inte svenskarnas turistparadis, helt klart. Eller också tog man flyget till Bonn istället, det är en möjlighet.

Största sevärdhet: Hospices de Beaune, sjukhuset för de medellösa från 1443. Tål att tittas på, se bild nedan. Håller vinauktion i november. Jisses, då bär det snart av igen.

Så till dagens allmänbildande fråga, eftersom kir fortfarande håller ställningarna i Bourgogne. En äkta kir är gjord på crème de cassis och vit bourgogne. Men från vilken druva? 1. Chardonnay. X. Alligoté. 2. Sauvignon blanc.

Bon chance!


22 kommentarer:

 1. Det låter väldigt trevligt! När det handlar om just frågan om Kir, tänker jag bara blunda och låtsas som om frågan inte fanns...Just den drycken blev väldigt populär vid hel fel tidpunkt om du frågar mig, fel associationer och det förekommer väldigt konstiga flashbacks vid nämnandet av denna dryck...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att jag skrev om kir då, hade lika gärna kunnat skriva om marc, fransmännens svar på grappa. Som jag fö vägrar dricka.

   Radera
 2. Hej du,,välkommen tillbaka i bloggsvängen..
  Jag kommer ihåg Gunnar W genombrott hos den stora massan med låten "Nu tändas åter ljusen,,,"sen kom han med några Jim Reeves låtar som också slog..Haé Bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Gunnar W var väl lite släpig, om man säger.

   Radera
 3. Tyvärr kan jag inte hitta svaret på nätet. Så jag får ge mig till tåls tills du talar om vilken druva det är. Den enda druva jag känner till är Sauvignon blanc. Ser ut som en helt fantastisk stad!
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mkt trevlig, värd flera besök. Tyvärr inget direktflyg till Lyon så resdagarna blir långa. Och Sauvignon blanc är fel, hur som helst.

   Radera
 4. Så trevligt med en tur till sydligare nejder, speciellt med tanke på hur vädret varit och är här. Jag och druvor... Nja, det är inget säkert kort så jag avstår nog från att gissa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, trevligt. Men vädret var både sol och moln och lite regn även i södern. Men eftersom det inte var någon badsemester så.

   Radera
 5. Men hej - så kul att du återvänt till platsen för brottet... eller nå't. Jag håller på Ch-vinet. Kir här nere är ju gott, den där färdigblandade som bolaget har är på tok för söt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kir var jättepoppis här hemma några år på 70-talet. Ch-vinet är fel. Ja, men då så, då måste det vara...

   Radera
 6. Kul att läsa dina inlägg igen.
  Men... glömde ni Hjo-Hjo??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hundar är nästan alltid välkomna på restaurangerna i la France. Men. Han hade det gott på ett välrenommerat pensionat här i staden. Dock utan boeuf bourguignon.

   Radera
 7. Eftersom jag inte kan någonting om alkoholhaltiga drycker (dricker heller inte) så vågar jag mig inte ens på en gissning.
  Låter som om ni haft en fin vistelse och ätit god mat.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Magert resultat på kirvinet. Men eftersom två förslag varit fel har den uppmärksamma läsaren redan klurat ut svaret.

   Radera
 8. Hjo-Hjo håller nog till godo med en vanlig hemlagad boeuf nu när flocken är samlad igen. Hussen avstår gärna från systemets Kir och min slutledningsförmåga är inte nåt att skryta med så jag avstår från gissningar... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemlagad pannbiff igår! Toppen enligt Hjo-Hjo och hela flocken!

   Radera
 9. Kir? Jaa, det fanns visst och jag har aldrig smakat det. Vilken druva? .. jaa jag får bli dig svar skyldig på den frågan. Uppfriskande att läsa dig igen och få en utländsk vibb hälsa Hjo-Hjo'n!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppfriskande läsning ich dryck. Ich betyder och, åtminstone i detta fall. Fortsättning följer i kir-frågan.

   Radera
 10. Vilken otroligt pittoresk plats :)

  SvaraRadera
 11. Åh, himmel, en sån gullig stad.
  Skulle inte ha nåt emot att vara där,
  men min flygande matta funkar inte längre;
  (viktökning, föståru)

  Ruth i Virginia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevlig stad, utan tvekan. Synd att mattan inte funkar längre!

   Radera