måndag 22 augusti 2016

Kålsoppa etc

Åh, en sån underbar morgon, utbrister Bloggaren och hans hund där de vandra så käckt utefter Hjoåns dalsänka. Hjo-Hjo plumsar i och plumsar upp, fångar en kräfta som det går så bra att nojsa med en stund innan den slukas hel. Hundlivskvalitet! Men nu skarvar du allt en del, Bloggarn. Jo, något. Men alla bör veta att i bloggen händer det mycket som näppeligen händer IRL. Som att han, Hjo-Hjo, gillar Hundar, ungar och hembryggt äppelvin, till exempel. Han har aldrig hört talas om låten. Det är ljug helt igenom. Men Bloggaren ljuger inte alltid. Hjo-Hjo är faktiskt en fena på norrländska.

En gör så gött en kan, säger hunden. Vad nu Ralf Edström har med den saken att göra?


Och eftersom Bloggaren är gräsänkling blir det kålsoppa med slantade chorizo ikväll. Vintermat, säger hustrun. Men vem bryr sig. Allrahelst som hon inte är hemma. Strindberg skulle ha älskat chorizo. Istället för prinskorv (se Stockholmare på besök). Och ett glas Beaune du Château därtill. Beaune till kålsoppan? Skulle nästan tro det, Strindbergs franska favvovin nämligen. Bloggarens också. Kanske. Ifall han fick nöjet att smaka.

Och för den som vill veta: i Vättern är det 18 grader. Det är nästan så att.30 kommentarer:


 1. Sådan husse sådan hund, titta han härmar dig till och med på två ben, hi hi .... :D))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, vi börjar nog på att likna varandra. Det är så med hussar och hundar.

   Radera
 2. Skarv eller inte, det låter inte helt osannolikt att Hjo-Hjo skulle ha svalt kräftan - han är väl en labrador!? Vi hade en blandras schäfer/labrador som lyckades äta upp en hel hummer som vi lagt på upptining, så omöjligt är det inte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han lär vara en labrador, fast en rätt kräsen sådan. Kräftstjärtar och räkor leker han hellre med än äter. Märkligt eftersom husse är så förtjust i skaldjur.

   Radera
 3. Påminner om honom hos Fritiof Nilsson Piraten som åt kräftor hela och att skalen rann ut i mungiporna. Kommer inte ihåg vem eller i vilken bok, bara att.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sägs det också att bohuslänningarna äter fisk. Benen sticker fram i ena mungipan. Jag tycker det låter vanskligt. Är inte särskilt inläst på Piraten, så jag vet inte heller var denne kräftfrossare förekommer.

   Radera
  2. Ska själv titta efter i någon av mina två böcker av honom i hyllan. (Om jag hittar dem.)

   Radera
  3. "Pumparen och Vricklund tävlade i kräftätning. Den senare påstod sig kunna rensa kräftorna inne i munnen. Jag tror, att han svalde dem med skalet på, ty han spottade ut så orimligt litet skal."
   Ur novellen Fiskafänget.
   För en bibliotekarie som fick lära sig att slå i böcker är google nästan förklenande enkelt.

   Radera
 4. Kålsoppa,ja du,det gäller att passa på när möjlighet ges..Vet inte om jag någonsin ätit det,så jag har ingen aning om vad jag gått misste om..18 grader,nästan badvarmt..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer du ihåg Martin Ljung och Guben i låddan? Han hade kålsoppa i maggen.

   Radera
 5. Ha en bra början på denna nya vecka!
  och rör inte till det med ljug!!
  :-)

  SvaraRadera
 6. Oj, så varmt ni har i vattnet! Vi har knappt 17 grader så där går min gräns. Hoppas att kålsoppan smakade bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantastiskt gott! 17 här också idag, i det långgrunda ytvattnet vid t-bryggan. Hur det är ett par hundra meter ut vågar jag inte tänka på.

   Radera
 7. Visst är det så! Jag börjar se mer och mer ut som hussen. Tänk om det ändå vore tvärtom. Min husse får inte äta vintermat ännu, men så är han inte gräsänkling heller - fast soppa blir det allt ändå. Blomkålsoppa idag... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns Lars Orup och hans boxer. De var bra lika. Här får vi en svart- och en vitpälsad labbe. En på två och en på fyra ben.

   Radera
 8. 18 gr i vattnet! Då hade jag struntat i kålsoppan och tagit en simtur i stället!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aldrig i livet. Fast bättre än 18 blir det sällan.

   Radera
 9. Seså! I och bada med dig nu! (Ska komma från mig som inte badat i havet här en endaste gång trots något högre temperaturer. Upp mot 30 har jag hört... ;-) )

  SvaraRadera
  Svar
  1. På fredag lär det bli upp mot 30 grader på sina ställen. På landbacken, men ändå. Då kanske.

   Radera
 10. Åh, skarvas det här...det har jag aldrig förstått... :-)

  Önskar dig o Hjo-Hjo en ny underbar morgon i morgon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Och kålsoppan åt jag idag istället för igår. Lika gott för det.

   Radera
 11. Jaså, här ljugs och skarvas. Skulle JAG aldrig kunna göra, och ALDRIG att jag kommit på ens matte... Fast möjligen Maxi. Och Filip. Och Myse... ;)
  Kasper

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjo-Hjo: det skarvas så att allt blir rätt och riktigt i slutänden, säger husse. Med norrländska, kålsoppa och Ralf Edström.

   Radera
 12. Förstår inte så värst mycket av et här inlägget, vilket kan bero på att jag aldrig ätit kålsoppa, inte druckit Beaune du Château vin och defnitivt inte doppat mig i 18 grader;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, får tydligen skärpa till mig. Och skriva begripligt. Jag är ju inte ute efter nobelpriset direkt.

   Radera
 13. Kålsoppa är aldrig fel - inte chorizo heller.
  Med 18 grader i vattnet, behöver man nåt att värma
  sej med (vare sej man doppar sej eller ej).

  Vi har just avslutat 12 dagar i rad,
  med 32C och högre.
  Har tyvärr ingen sjö att svalka kröppen i.

  Ruth i Virginia

  SvaraRadera
  Svar
  1. 18 grader är bra för att vara Vättern. Eg skulle man passa på. I Virginia skulle jag må som ett stekt ägg i pannan. Hu!

   Radera
 14. Ajaj, tjuvfiske i Vättern straffas hårt har jag hört på omvägar! Har Hjo-Hjo tillstånd vederbörligen sökt hos den som har hand om'et?
  Förbjuden frukt smakar ju bäst har jag förstått!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han som har hand om'et träffas på Skövde telefon, nölla femma nölla nölla...

   Radera