fredag 12 augusti 2016

Äppelvin

Det tisslas och tasslas ute i stugorna. Spänningen är olidlig. För Bloggaren ska tappa om sitt spontanjästa äppelvin. En hel vecka utan blupp, då går det inte att sitta med armarna i kors längre. Fram med sughävert, spänner och alkoholmätare. Och ett litet, litet glas för avsmakning.

Åhh, Gud så spännande. Fort berätta hur det gick!

Jo, men det gick så bra så. Gyllengult och fint, och med en alkoholhalt på ungefär 10 procent (lite knepigt att avläsa, men efter ett, två, tre.... åtta försök får man bestämma sig. Vi säger 10). Och påfallande likt sauternes i smaken. Om Bloggaren får säga sin objektiva mening.

Jaha, då är det bara till att sätta sig med glaset under äppelträdets lövskugga då. Och klunka i sig. Skål och välkomna! Jo, till nästa sommar. (Vi håller oss till Harry Edelman: En del börjar dricka sina viner med god smak redan efter en månads lagring. Så skulle dock ej ske, om vederbörande visste, hurumycket vinerna vinna i arom och bouquet för varje månad därutöver
.) Då ska Hjo-Hjo utrustas med en sådan där sankt bernhardskagge. Och sjunga Owe Thörnqvists gamla slagdänga: Där satt dom och hångla och drack Eau de Vie / och jycken med kaggen om halsen slog i.









30 kommentarer:

  1. Så mysigt! Det låter jättegott med äppelvin, nästan så jag tänker på Calvados, fast det är starkare.
    Ja, jodå. Jag har tyskt vin under en golvhylla i garderoben. Det ska lagras.
    Jag trodde du skulle blogga om all snö och hagel i Hjo idag? Hm. Världen är bra kônstig.
    Ha dä!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt vansinnigt igår. Hagel som slog sönder i rabatterna och låg kvar på gator och gräsmattor. Har faktiskt aldrig varit med om värre hagelskur. Och den varade länge. Hade allt tänkt skriva om detta men kom på andra tankar.
      Ha en fin fredagkväll!

      Radera
  2. Hej du..Låter smarrigt med egenproducerat äppelvin,det bästa är väl att det bara blir bättre o bättre,det får vara orört..Ja Klara låg på 10:e plats i poppislistan 2008,,förra året på 15:e..Haé Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska få stå och essa till sig. Jag lovar

      Radera
  3. Åhh, så då får man schå sig ända till nästa sommar då, för att höra slutomdöme. Nåja, tålamod lär ju vara en dygd, så vi får väl beväpna oss då, både matte och Kasper. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nästa sommar sätter vi oss tillrätta i bersån och smakar av. Jisses, hur ska vi kunna vänta ett helt år? Nåja, det finns gott vin på Systemet ock.

      Radera
  4. Jag kom att tänka på Hundar och ungar och hembryggt äppelvin..........
    SV....Asfaltkillarna blev glada för fika Och jag blev glad över att få det fint på gatan! :-)

    SvaraRadera
  5. Du kan väl hälla en slurk här i bliggen, så att vi nyfikna kan få smaka?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smaklökar vet man ju. Men smakbloggar. Fast det kommer väl det med.

      Radera
  6. Det låter spännande med äppelvin och dessutom ett bra sätt att ta tillvara frukten på :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det. Det slängs en farlig massa frukt från trädgårdarna. Tiderna förändras. När jag var barn hade hur mycket konserverad frukt som helst i källaren. Jag ville ha ananas och tjock grädde. Som man köpte på Konsum.

      Radera
  7. Tror att visan hade en viss sensmoral... Kramis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man blr inte dricka konjak om det finns sauternes. Kanske.

      Radera
  8. Jisses, va trevligt du har det! Och Hjo-Hjo
    tycks ha det lika trevligt!

    Kaggen ser ut som dom gamla svagdrickspluntorna
    Mor brukade köpa. Det fanns 5 och 10-liters.
    Bryggarn kom och levererade.

    Underbart att ha något så skönt att se fram emot.

    Ruth i Virginia
    (36C f.n.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ett par svagdrickskaggar också. Men den här är större, 12 liter tror jag. 36 grader, så varmt blir det aldrig i det gamla landet. Vilket är tur för det hade varken jag eller hund klarat.
      Ha det gött!

      Radera
  9. Här tänker jag faktiskt på min första riktiga fylla - i Frankrike faktiskt. Drack äppelvinet i en by någonstans när jag var 15... vaknade lite senare i ett helt annat tillstånd om man säger så... Gjorde om samma misstag 10 år senare i England, å det gick inte så mycket bättre det heller. Sedan dess har jag hållit mig till vin och öl;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äppelvin i Frankrike - det var inte calvados du drack? För av det kan man trilla av stolen.

      Radera

  10. Hjo-Hjo tittar på med lysten blick.... :D))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, men han får hålla tillgodo med hallonsaft.

      Radera
  11. Så spännande med hemmagjort äppelvin. Skulle man kanske testa. I år får vi mycket äpplen.
    Skål på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får väl sådär. Men det räcker till 10 liter nytt vin. Mer än väl. Så det är synd att klaga.

      Radera
  12. Min dotter och svärson från Luxemburg hade Calvados med sig hit i bagaget. Inte helt fel. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är inte dumt med en calva till kaffet!

      Radera
  13. Jag antar att det är dina egenodlade äpplen du omvandlat till nektar? Äppelvin, det låter...godare än det är. Tror jag, men kanske är det utomordentligt smakligt. Själv smakade jag hemlagat kornöl igår, om jag är snäll så säger jag att jag var glad att det inte var sött...lite beskt, lite blaskigt, men folk blev himla uppsluppna efter några glas...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säger som så att gott egentillverkat vin har jag aldrig lyckats åstadkomma. Höll på mycket i ungdomen. Men nu med större tålamod tror jag nog... Hoppas inte bara bli uppsluppen.

      Radera
  14. Åppelvinsk finess på bloggen din idag! Fröjd med eller utan något i glaset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vinet står och klarnar. Och tusan om det inte har börjat jäsa igen. Men det gör inget, det står bra så tills det är klart. Alltid har de något drickbart på systemet. Om man skulle bli sugen.

      Radera