tisdag 12 augusti 2014

Otrevligheter

Självplock
Inte ens i Idyllien kommer man undan getingarna och flugorna. Getingarna tycks ha invaderat Hjo denna sommar. Och så här års har de visst inget annat för sig än att vilja hjälpa till med lunchen. Här om dagen dränkte sig en av de randiga terroristerna i ölen. De va la gôtt för honom, som Kal skulle ha sagt. Men knappast för bloggaren, om han inte haft ögonen på skaft.

Flugorna är etter värre. På kvällarna går hund och husse på flugjakt i huset. Hjo-Hjo ställer sig blick stilla med svansen rakt upp. Då vet man. Då kommer husse med flugsmällaren. Smack smack! Men det hjälper inte långt, kvällen därpå är det samma visa. Och det är inget konstigt med det, det är faktiskt helt naturligt. Utanför varje hus står nämligen en brun flugodlartunna (komposteringen). Denna varma sommar kryllar det av fluglarver. Äckligt? Ja, det är bara förnamnet. Vad göra? Längta efter vintern? Vatten och Ajax? Både och. Men i morgon efter tömningen åker tunnan in i vedboden. Så får vi se.

Hustrun bakar sockerkaka eftersom en sådan bör finnas i huset varje vecka. Hjo-Hjo påminner inte så lite om Sting, där han sitter på köksgolvet: Every breath you take / Every move you make / Every bond you break / Every step you take / I'll be watching you.

34 kommentarer:

 1. Medaljens baksida är helt klart flygfäna som invaderar oss sommartid. Men man slipper inte undan dem. Helt allmänt är vi dock ganska så förskonade från flugor vilket inte är fel alls.

  När jag bakar småkakor sitter Herr Hund på parad och väntar på att en liten degsmula ska falla på golvet... Det brukar tydligen göra det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han vet att någon liten belöning kommer förr eller senare.

   Radera
 2. Selma håller också med Sting och stämmer in i sången. Släpper en aldrig med blicken så länge man är i köket och tappar man nåt har hon städat upp det på två röda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjo-Hjo är väldigt fokuserad, viktiga saker på gång.

   Radera
 3. Såna där flygfän kan man vara utan. Hoppas dom håller sig borta från sockerkakan i alla fall! Klart man måste hålla koll i köket vad matten gör! Sånt tycker vi hundar är mycket viktigt... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fy tusan för alla flugodlingar. Vi är inte vana med sopsortering i Annedal. Men liknande flugodlingar måste ju finnas i varje by och stad.

   Radera
 4. Vi har nästan inga flugor i år pga av torkan inte mygg heller men i yngre år var det flug jagning för Selma den här tiden på året då gällde det att hålla sig undan ,Nette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjo-Hjo tar inte en enda fluga. Men när vi samarbetar brukar det gå bra.

   Radera
 5. Hihi, Det är rätta takter Hjo-Hjo, man vill ju inte missa något som kan vara gottigt att få i magen. Och bra att du suktar efter sockerkaka och inte några flugor som du kan äta upp i jakten efter dom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjo-Hjo tog flugor, getingar och humlor tidigare mot glasfönstren på altanen. Men det har han tappat lusten för. Glad för det.

   Radera
 6. Här i Julita är det så torrt så till och med flugor och myggor har mumifierats. Huggorm och getingar har vi så vi kan sälja på Torget i stället. Fast Anticimex var här igår och kramade sönder största getingboet mellan två behandskade händer, så nu är det frid och fröjd i garaget igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså - här har ju också varit torrt hela sommaren. Flugorna trivs som bara den. Tur att ni fick bort getingboet, riktiga otäckingar de också.

   Radera
 7. Även vi har blivit plågade av getingar denna sommar. På förmiddagen är det lugnt men efter lunch dyker de upp. Och de dras till vatten. Ligger gärna och guppar i poolen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är lömska så här års, dyker upp när man minst anar det.

   Radera
 8. Huvvaligen. Getingar har vi inte mycket av här (tack och lov!) men flugor... Jag bara hatar dom! Speciellt dom som jag kallar "förföljelseflugor" som hakar på när man är ute och promenerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hatar dem också, särskilt de som besöker komposteringstunnan, de glänser i äckelgrönt.

   Radera
 9. jag hatar alla insekter (ja, ja, jag vet ju att dem gör nytta),

  har du polerat köksgolvet ? inte mångas golv som blänker så...ciao !

  SvaraRadera
  Svar
  1. En fladdermus lär äta en hel hink myggor på en natt - mums!
   Polerat nej, det blev slipat och lackat när vi flyttade in. Kanske har jag polerat bilden lite.

   Radera
 10. Vi har tack och lov knappt några flugor eller getingar alls. Men i början av sommaren hade vi hur mycket bananflugor. Jag mådde riktigt dåligt då. Fick för mig att jag hade det stökigt och snuskigt hemma, men de verkade komma från någon buske utomhus (eller kanske från grannen för det luktar verkligen sopor från hennes lägenhet).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bananflugor har vi också. Vi blandar ett glas med honung, ättika och diskmedel. Där dränker de sig. Men nya tar genast vid.

   Radera
 11. Uscha för getingar, flugor och sånadär hungriga djur. Dom kommer ju alltid flygande då man ska äta. Vem vet.....kanske jag käkade en geting i går. Tyckte det surrade lite extra i halsen. Nä.....nu blir jag ju orolig åxo. TVI TVA.
  Gott med sockerkaka och fin och lydig vovve.

  Tjingeling !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu står flugtunnan i garaget, hoppas det blir bättre.

   Radera
 12. Vi har det faktiskt ganska getingfritt sedan våta flugtrumpeter flyttade in. Dom äter getingar och flugor så dom storknar! Dwt är inte klokt så växter kan sätta i sig!
  Fluglarver får det att vända sig i magen på mig. Äckligt är bara förnamnet! :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter lockande med ett par flugtrumpeter. Ska en titt i blomsteraffären.

   Radera
 13. Man längtar efter sommaren och när den kommer svär man och är allmänt galen, ja varför det vet man. Hade de där teroristerna ej funnits hade livet varit lite mera stilla, inga fäktande armar och ben. Men alla flygfän gör väl någon nytta, då måste jag tänka länge, hi hi . . . .
  Jag minns från andra år i Hjo, vid glassbaren där samlas plågoandarna. Därför köper jag ingen glass i Hjo.

  Ja det händer mycket i trästaden Hjo en sommar, du måste väl känna lugnets behag från där du bodde innan.
  Hjo Hjo har väl redan markerat sina favorit träd, det finns en del att bevattna i stads parken, hi hi . ...

  Må gott, kram till dig och nospuss till Hjo Hjo.
  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flygfän är ett gissel. Mycket vid glassbaren, jaha. Det måste jag kolla in.
   Hjo-Hjo hälsar.

   Radera
 14. Det här med getingar är inte kul. Och det finns tydligen ovanligt gott om dem denna sensommar. Det gäller att se upp vad man biter i eller dricker ur...
  Håller med om sockerkakan. Sådan bör finnas till hans för det mesta!
  Ha en god fortsättning på augusti. /SA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får se upp när man dricker. En geting i strupen kan gå illa. Och flugorna är osmakliga, usch.

   Radera
 15. Märkligt, men här har varit i det närmaste både flug-, mygg- och getingfritt i sommar.
  Kanske alltför hett och torrt till och med för flygfäna. (Men inte för bananflugor...)
  Klart Hjo-Hjo har koll - vi hundar vet precis vad här i livet som är viktigt, hälsar Kasper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För ett par veckor sedan på kvällarna, i värsta värmen, invaderades Vätterns strand av miljontals konstiga flugor. Det var bäst att stänga munnen när man skulle i. De flög direkt ovan vattenytan så långt man kunde se åt bägge håll. Allt är inte frid och fröjd i idyllen.

   Radera
 16. Så blir det när det är varmt.
  Har hört att en burk tonfisk till exempel ser till att getingarna flyger dit i stället.
  Sockerkaka låter gott. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska pröva kanske. För bananflugorna - vi har sådana också - blandar vi en brygd av diskmedel, honung och ättika. Det kan de inte motstå. Gott att kunna ha ihjäl några i alla fall.

   Radera
 17. Finns en konstig grej som ser ut som ett självlysande värmeelement där flugorna flyger in och knastrar när de bränns upp. Väldigt effektivt och snabb och human död. Har jag sett i Mirrfamiljens sommarhus på Öland där kossorna ser till att flugorna trivs.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset. Fast nu verkar det nästan som om hösten är här. Men det kommer väl en sommar nästa år.

   Radera