söndag 12 januari 2014

Zlatan och Cotignac

Ser i Språktidningen att Zlatan avancerar på topplistan över vanligaste hundnamnen, 224 hundar lystrar numera till fotbollsgigantens namn (men Zlatan, Chippen har 453 följeslagare!). Trenden är sedan länge att hundarna heter ungefär som sina mattar och hussar. Ja, men det är ok, bara man kan skilja hundarna från ungarna. Loss Alice, loss! Vad var det för fel på Karo och Ruff?

Det har naturligtvis inte undgått någon i bekantskapskretsen att favoritbyn i la France heter Cotignac. Där bjuds man på kvittenmarmelad till frukostbaguetten, och i slutet av oktober har man sin Fête du coing. Att man ställer till med fête är väl en sak, varje by med självaktning har något att fira. Men varför just kvitten? En frukt som inte går att äta annat än syltad. Ja men bloggaren, fatta. Cotignac är det gamla namnet för kvittenmarmelad. Ahh bien, une village appelée confiture. Voila!2 kommentarer:

  1. Gillar också Cotignac och hade inte en aaaning om kopplingen till coing. Kul vetande! Här på landet i Languedoc så finns en del kvar av "occitan", särskilt i folks uttal vilket ställer till det ibland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Cotignac är en härlig by, särskilt kring Cours Gambetta. Cotignac borde ligga i Lot eller Dordogne för där slutar var och varannan ort på ac. Men den ligger fint där den ligger!

      Radera