måndag 30 december 2013

Borgmästare Lars Johan Weidman

Först bara: tycker mycket om kyrkor, vilket inte ska förväxlas med kyrklighet. Annedalskyrkan i Göteborg har en fantastisk orgel och Våmbs kyrka är liten som en grindvaktstuga. I Saint-Maximin-la-Sainte-Baume dominerar basilikan hela staden. Jo, vi gillar kyrkor, har kört Skaraborg runt efter kyrkor, Suntak, Gudhem, Husaby och allt vad de heter. I kyrkor råder lugn, stillhet och lite högtidlighet. Men alltså, Hjo kyrka har vi inte besökt. Det får bli ändring på det. Men nu var det om borgmästare Lars Johan Weidman vi skulle tala.
 
Borgmästare Lars Johan Weidman var verksam i Hjo på 1700-talet och ligger begravd på kyrkoplanen intill kyrkan vid Stora torget, man kan sånär snubbla över stenen. Har sneddat över planen ett flertal gånger men aldrig brytt mig, i själva verket har jag knappast noterat Weidmans gravhäll. Men idag är dottern med, och eftersom hon är lite nyfiken på sådana gamla stenar stannar vi till och läser. 

Här vilar den ömsinte, dygdige, den blindas öga, den haltas fot och den fattigas fader, före detta borgmästare i Hjo stad herr Lars J. Weidman, född 28 aug 1743, död 10 april år 1796.

Ibland blir man rikligt belönad. Hur munter får man vara på en kyrkogård?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar