måndag 30 maj 2016

Palmespaning

När Bloggaren ändå är i huvudkommunen kan han inte avhålla sig från ett besök vid korsningen Sveavägen-Tunnelgatan/Olof Palmes gata. Och springa trapporna upp mot Malmskillnadsgatan. Som siste svensk i sin generation. Märkligt. Inte förrän nu har det blivit av. När det begav sig var Bloggaren nästintill privatspanare. Men man får ge sig, så att man inte blir tokut.

Han stämmer på min beskrivning, sa Lisbet Palme. Om Christer Pettersson. Ett utpekande att grunna över. Och ett egenartat ord i sammanhanget: beskrivning. I signalementet från mordnatten anger hon inget utseende alls, förutom mörkt hår och täckjacka. Första mars, fortfarande inget utseende. En vecka senare har Lisbet sett fantombilden och ansiktsdragen börjar ta form. Hon beskriver fantombilden snarare än Pettersson. Och fantombilden, ja den var värdelös helt igenom. Så.

Bloggaren suckar och tittar bort mot David Bagares gata. Det är inte lätt, möjligtvis såg hon inte mördaren över huvud taget. För Olof skjuts i ryggen och när Lisbet ser sig omkring, efter kanske 10-15 sekunder, har hon minst tio personer att välja bland. På ett avstånd av tjugo meter eller mindre. Och mördaren står knappast kvar och förevisar sin rykande pickadoller. Så visst är det knepigt.

Om Lisbet Palme finns mycket att säga. Men det spar vi till ett annat tillfälle, missmodig kan man bli henne förutan. Det är illa nog att polisen har gett upp. Bloggaren sätter sitt hopp till att mördaren, av någon outgrundlig anledning, slår en signal till Leif GW Persson. Och säger att beskrivningen, det är jag. Till palmespanarna lär han aldrig höra av sig.

32 kommentarer:

 1. Om detta kan man tycka en del. Om hur mycket Palmespaneriet har kostat och vad de gör idag? ChP blev ju frikänd och fd Quick också. Det ska fan vara teaterdirektör f'låt jag menar polis...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte många rätt i palmeärendet. Allt fel, dessvärre.

   Radera
 2. Jag tror tyvärr att Lisbet Palmes krav och synpunkter på utredningens arbete stjälpte mer än vad de hjälpte. Många felaktigheter och osäkerhetsfaktorer som ställde till det. Undra om man någon gång får ett svar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lisbets uppträdande är anmärkningsvärt. Om jag nöjer mig med det har jag inte sagt för mycket.

   Radera
 3. Olof Palmes mördare sitter nog och bara skrattar åt polisens spaningsarbete.
  Ha en bra solig vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är märkligt hur allting gick fel. Precis allting.

   Radera
 4. Trots att jag varit i Sthlm sedan det inträffade har jag aldrig någonsin varit just där.....Arbetade du inom ordningsmakten vid tiden för händelsen? Eller var det privat du spanade! Jag har ju som alltid min egen teori om mordet, och den teorin innehåller ordet mörkning både här och där.....Och Lisbet, henne tar jag en annan dag. Minns bara att jag slutade köpa UN:s julkort för hon var inte snäll mot personalen. Sades det. Nåja.
  Här stormar idag! Solen skiner och det är lite försommar, riktigt angenämt!
  Ha det gott du också! Och HjoHjo!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spanade är väl att ta i, men nog läste jag varje bok i ämnet. Tills jag jag bara tröttnade och förstod att det aldrig.
   Trodde alla hade sprungit i de där trapporna vid det här laget. Och nog vill jag fortfarande veta hur och vem.
   Hej!

   Radera
 5. Var det inte så att CP erkände att han mördat Palme på sin dödsbädd?
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror jag inte. Däremot ställde han upp på intervjuer, och gav svar som kunde tolkas åt olika håll. När han behövde finansiera sitt missbruk.

   Radera

 6. Går förbi där ofta, men har ännu inte gett mig på trapporna... :D))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså minsann. Det har alltid ryckt i benen när jag sett trapporna.

   Radera
 7. Ja, är det någon som skulle kunna få till en lösning på problemet så är det nog GW... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir missmodig varje gång palmemordet kommer på tal. Vi får hoppas på GW.

   Radera
 8. Ja, vad skall man säga om denna patetiska spaning? Jag har nog inga ord egentligen. Allt sköttes helt otroligt dåligt. Kanske det skulle vara så och ingen mördare skulle fångas. Vem vet. Jag minns berget av rosor som växte när jag gick dit några dagar efter dådet.

  SvaraRadera
 9. En skandal att fallet inte blir löst. Men det får vi leva med, tror jag.
  Av någon anledning råkade min väninna och jag komma till huvudstan strax efter mordet och såg platsen med den enorma mängden blommor.
  Vi var sketrädda, att mördaren skulle komma i någon gränd och skjuta oss med ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, han smög förstås omkring i gränderna i flera dagar.

   Radera
 10. Apropå lodda. Jag har hört det och speciellt när jag varit i Norge och Omgivningen här visste vad det är, jag frågade. En Atlantisk fisk! Tror att man kanske måste ut på det stora, riktiga havet för att fånga den då!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Loddan fiskas industriellt och saluförs fryst eller konserverad men är inte någon särskilt uppskattad matfisk (Wikipedia). Fast norrmännen gillar lodda. Norrmän, valar, sälar och sjöfågel.

   Radera
 11. Ja du,detta fall har väl hanterats klantigt från första början..Den enda Petronella jag känner är min cykel,på den står det Petronella..Haé Bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sjösala Petronella googlar jag fram - och den ses fullt trampduglig ut. Dammodell, det är bra vid den här åldern. Det har jag också.

   Radera
 12. Om Palmespaningen kan man tycka en hel del.Dyrt har det blivit!
  SV:...Du får hitta på en bra snorfelsbrytare.:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, och det gör man också. Söderöver är det dyrare med vatten än vin. Så.

   Radera
 13. Det var synd att preskriptionstiden för mord togs bort. Där rök nog vår sista chans att nånsin få veta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, du tänker så. Sant, så skulle det kunna vara.

   Radera
 14. Så du befinner dig på min "nästan-hemmaplan". Har faktiskt också lagt upp minnesmärket av Olof Palmes mordplats på bloggen för länge sedan.

  Å inte var Pettersson mördaren heller. Men vem var det? Mysteriet kvarstår och lär nog aldrig lösas... tror jag.

  PS. Har aldrig gillat Lisbet Palme. Hennes falska smajl på alla bilder får mig att må illa.DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vi får aldrig veta. Är rätt säker på det. Men man hoppas ju. Och Lisbet har sina sidor.

   Radera
 15. Svenska polisen blev helt tagna på sängen. De blev handlingsförlamade. Tragiskt. Mycket knepigheter hela vägen.Jag tror som du, att vi aldrig kommer att få veta vem mördaren är om inte mördaren själv tillkännager det. Tiden hastar i så fall, om han är i livet. Även mördare åldras och dör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, så är det. Han kan mycket väl redan vara död.

   Radera
 16. Finns nog inget brott jag grubblat över så ofta som Palmemordet. Skulle väl vara Catrine da Costa-fallet då.Två mord i helt olika världar.Lisbet Palme tror sig nog ha sett mördaren,även om det är nästan omöjligt, och hon ändrar sig nog aldrig på den punkten.En rigid och inte särskilt sympatisk kvinna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flera vittnen påstår att paret Palme gick i samspråk med mördaren. I så fall vet hon. Men väljet att tiga. Anledningar behöver inte fattas. Men det är kanske lite väl...

   Radera