onsdag 13 april 2016

Utsikt över Vättern

Bloggaren har läst Lena Anderssons Elementär induktion och Gunnar Walls Mordgåtan Olof Palme. Och blivit engagerad, än en gång. Så nu är det privatspanarvarning på gång? Nja, tills vidare nöjer sig Bloggaren med att gå längs ån och grunna på Lisbet Palme och hennes besynnerliga beteende efter mordet. Hur tänkte hon när hon inte ställde upp på en rekonstruktion? Och ställde Holmér verkligen de rätta frågorna? I backspegeln ser det mer ut som om han spanade i stickspåren. Och sopade igen huvudfåran. Omsorgsfullt. Det kanske var meningen. 

Hoppet som återstår är att mördaren kontaktar Leif GW Persson och erkänner. 

Som trogen läsare av Hjo tidning kan Bloggaren konstatera att det blivit högsta politiska mode att ”inte begripa hur man kan lägga ut flera miljoner på att bo på ett gärde med utsikt över Biltema när man kan bo med utsikt över Vättern”. En hög och en högre. I två efterföljande nummer. Visserligen är det en ynnest att få bo i Hjo. Men. Hur trångt skulle det inte bli efter Jönköpingsvägen om alla Skövdebor propsade på utsikt över Vättern. Och som gammal göteborgare vet Bloggaren att det inte är så roligt i Mölndal heller. Så.

Själva är vi lyckligt lottade på Västergatan. Om Bloggaren öppnar fönstret på övervåningen och sticker ut huvud och överkropp, och vrider på sig ett halvt varv – ser han sjön. Åtminstone så här års, innan lövsprickningen kommit igång.


51 kommentarer:

 1. Ja, nog var det flera märkliga omständigheter när det gällde mordet på Palme. Lisbet Palmes agerande förvånade nog många och frågan är om hon fick styra för mycket. Holmér var nog mest ute och cyklade...
  Men med en duktig spårhund hade det kanske gått bättre ;-)

  SvaraRadera
 2. Av vad som framkommit så sköttes hela utredningen kring Palmemordet otroligt klantigt ända från början. Och uppklarat blir det aldrig.
  Ni har en väldigt vacker och mysig liten å att strosa runt vid. Och emellanåt i. (Åtminstone Hjo-Hjo.)
  Jag vill också ha en liten å i närheten, inte "bara" Bottenviken. ;)
  Soliga hälsningar från norr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har en liten å och en stor sjö med röding och sik bland annat. Vilket väl finns i Bottenviken också. Nix, inte röding.

   Radera
 3. Oki,då bor du sjönära ,em med en kroppsligt besvärlig sjöutsikt..Den ende Artur jag hört om,var en som körde bryggarbilen när jag var barn..Mölndal,där firade jag några jular i slutet av -80 talet,Berghemsgatan..Haé Bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och bryggarbilarna är inte heller så vanliga längre.

   Radera
 4. Palme-mordet sköttes verkligen illa. Synd att inte Leif GW skötte det.
  Så härligt att ha vatten nästan inpå knuten. Lyckas du inte att se vattnet ens med en spegels hjälp under sommaren.
  Må väl! // Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, nog skymtar det fram lite blått mellan björkarna.

   Radera
 5. Du har det som jag, då. Sjöutsikt innan lövsprickningen. Fast vi har olika sjöar, men de börjar båda på V.
  Fint.
  Ljuvlig bild där på Hjo-Hjo och ån. Undrar vad hans blick säger där?

  Palmemordet, en tragisk utredningshistoria. Något är fördolt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantastiska innanhav! Och ån är inte dum heller.
   Ha det!

   Radera
 6. Jag har alltid önskat att jag någon gång ska få vattenutsikt.... Men inser att det kommer jag inte att ha från hemmet. Jag trivs alldeles för bra här, 7 minuters promenad till Vättern duger gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en kvart med hund, och tio utan. Det duger!

   Radera
 7. Inte är det illa att se sjön när man sticker ut huvud och överkropp samt vrider sig så :) I resekatalogerna hade det stått: "med sjöutsikt"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är inte illa. Och inte tar det många minuter att ta sig ner till fots heller.

   Radera
 8. Ja, Palmemordet lär nog aldrig bli uppklarat. Å Pettersson var då inte mördaren om man säger så. Lisbet Palme har jag alltid haft svårt för - gillade inte hennes påklistrade leende som aldrig nådde ögonen. Ja, ungefär som Erik Hamréns dito - leendet alltså. Men det slipper jag ju titta på snart.

  Å din version att få en glimt av Vättern påminner om annonser på hotell- och bokningssajter: Ett rum med sjöutsikt. Ja, om man vrider och vänder på sig.

  Har förstått att Hjo är väldigt fin under sommaren (vi har en kompis som bor där - på Villagatan, men jag skulle få lappsjuka. Behöver en storstad på max 20 kilometers avstånd. Annars vissnar jag. Kan bero på att jag är uppväxt i en håla som jag lämnade två dagar efter ha tagit studenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hamrén är nog inte den stadigaste förbundskapten vi haft. Den svenska modellen tjatas det mycket om, men just i fotboll ska vi nog hålla fast vid den. Fotboll är en lagsport, speciellt för svenskar. Och så Zlatan förstås.

   Radera
 9. Har inte sett de senaste programmen!
  Ola brukar tvätta min bil :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du menar Veckans brott så är de slut för säsongen.

   Radera
 10. Jag tror det är meningen att mordet inte skall bli uppklarat. Det finns alldeles för många konstigheter kring det hela. Walkie-talkies i området kring biografen, varför stängdes inte Stockholm av förrän efter flera timmar osv. Han hade nog många fiender den gode Olof.
  Kanske Hjo-Hjo kan spåra upp något! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan det vara något med att Palmes minne inte får solkas. Något komprometterande. Man vet inte.

   Radera
 11. Mäklarutsikt har jag hört att det kallas när man får anstränga sig en aning för att se vatten!!!
  Ja, den mordgåtan, gissa varför Leif GW är så intresserad, det är så många frågetecken och många av dom tecknen har ju gått i graven dessutom.
  Skönt med trädgårdsarbete, tänkte på att du flyttat den där plantan från häcken och till någon annanstans. Det må betraktas som ett bra dagsverke!
  Nä, Mölndal, Mölndal kan vi glömma. Mannen min är ju halvtysk men hade oturen att bli född i Mölndal, jag brukar säga till honom att sånt talar man tyst om......hoppas jag inte trampat någon på tårna nu!
  ha det

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har vi mälarutsikt över Vättern! Mölndal glömmer vi och hoppas på det bästa. Inga-Britt Ahlenius om palmeutredningen: Det är nästan häpnadsväckande hur illa skött det var från allra första början. Man gjorde alla de fel man överhuvudtaget kan göra.
   Så någon gärningsman kommer aldrig att gripas där inte.

   Radera
  2. Läste mälarutsikt först! Mäklarutsikt blir mycket mer begripligt.

   Radera
  3. Haha, inte bara jag som har lite bråttom både när jag läser och ibland skriver. Hade varit mycket möjligt att jag skrivit Mälarutsikt och då kan vi ju bara undra hur det egentligen gick på geografilektionerna en gång.....
   Nä, blir nog svårt med det mordet. Och man undrar vilken hemligstämplade dokument som finns och var dom i så fall finns.......och varför det gick till som det gick till där i början.....Otroligt.
   Regnar här idag! Som om hösten....

   Radera
  4. Det verkar som om jag håller på att ge mig in i spaningarna. Lena Andersson säger: För att Lisbeths historia ska stämma måste fem vittnen ha helt fel.
   Här blåser det iskallt. Fredag och allting.

   Radera
 12. Det är få saker som engagerat svenskarna så mycket som det olösta mordet på Palme.. Själv har jag inte varit ett dugg nyfiken. Kanske flyttade jag för sent till Sverige för att ha involverat mig tillräckligt i eran Palme. Jag uppfattade honom som arrogant och jag minns att jag blev arg och på dåligt humör när jag såg honom uppträda, han störde mig helt enkelt. En psykolog kanske skulle kunna förklara varför...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han var arrogant och sökte alltid konflikt med sina motståndare. Alla svenskar älskade inte Palme. Så du är knappast ensam. Men ändå. Ett olöst statsministermord är omskakande, olöst dessutom. Man blir som.

   Radera
 13. Jag hoppas dom får tag på den rätta mördaren för jag tror inte det är Pettersson, inte att han gjort det själv alla fall.
  Bra utsikt är ju kul,har oxå bättre utsikt innan lövsprickning, så nu får jag passa på att njuta av utsikten för att sen njuta av det gröna ,-))
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, knappast Pettersson. Han blev vansinnig i affekt men inte iskall som Palmes baneman. Tyvärr förblir nog mordet en gåta.

   Radera
 14. Ni kan nog vara glada för er mäklarutsikt, kan nog vina hårda, råkalla vindar från Sveriges kallaste sjö. Emellanåt.
  Det vände när Palme mördades. För det var ju otänkbart, inte i Sverige. Numera får man lyfta ögonbrynen med hjälp av fingrarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man förvånas inte över något längre. Sant.

   Radera
 15. Givetvis vill alla bo där det är fin utsikt och lite mysig omgivning, men om alla ska trängas ihop försvinner snart både utsikt och mysighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det är inga större fel på Skövde heller.

   Radera
 16. Gåta nom Palmes mord är väl en gåta vi inte får svar på förrän den, möjligtvis, är preskriberad - det känns ändå som om någon borde veta något men inget säger ... Men så kan jag ju inte låta bli att gilla konspirationsteorier ;)
  Önskar dig en fin helg , där, vid Vätterns strand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konspirationsteorier frodas i mordets efterföljd. Det ligger i sakens natur när så mycket verkar konstigt och skumt. Och när ingen mördare mer än Ch Pettersson blir gripen.
   Trevlig helg!

   Radera
 17. Vi tycker olika. Någon kanske tycker att Biltema är den finaste utsikt man kan ha? ;) Men jag föredrar den som ni har.

  Ja visst, vattentoaletter är da shit! (Så att säga.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bor också hellre i Hjo. Så det är inte det. I Göteborg hade vi grannhuset på andra sidan Västergatan som utsikt. Men där trivdes vi utmärkt bra. Så att.

   Radera
 18. Du kanske kan montera en spegel så att du ser vattnet inifrån utan att krumbukta dig utanför fönstret?
  Själv ser jag inte vatten (Göta kanal) men jag ser masterna på båtarna som går där, snyggast i augusti när det är mörkt och de stora kanalbåtarna kommer med en mängd lampor i flaggspelen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då bor vi nog rätt bra både du och jag.

   Radera
 19. Här får man nöja sig med en glimt av vattentunnan... Kramis!

  SvaraRadera
 20. Vi var i Hjo för två somrar sedan och vi tyckte väldigt mycket om staden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om sommaren är Hjo en pärla. Vätterns pärla!

   Radera
 21. Det är något lurt med hela Palmeutredningen! Lisbet Palmes reaktion kan vara en följd av att vara i stark chock. Vad vet jag?
  Så du har strandnära tomt, periodvis i alla fall! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, någonting är det. Lisbet Palmes reaktion är underlig. Och vad vet man.

   Radera
 22. Ja, mordet på Olof Palme kommer nog att för all framtid bli en gåta, många konstiga omständigheter.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med mordutredningen är det nog som det är. Det verkar som om vi får nöja oss med det. Otillfredsställande. Jo.

   Radera
 23. Åh vad härlig vårigt det ser ut hos dig :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javars, men ingen värme än. Det kommer väl. Kanske.

   Radera
 24. I Palmeutredningen gick väl det mesta snett. Redan från början.
  Min västra utsikt är väl nån sorts privatvariation på "Biltema", så jag vänder alltid blicken åt motsatt håll. Ingen sjö i sikte dock, såvida jag inte klättrar högt upp i någon av mina granar... Det är bara taxeringsmyndigheten som anser att jag bor sjönära. Jag har försökt bjuda hit den.
  Berit E

  SvaraRadera
 25. Ja, allt.
  Biltema och Clas Ohlson är två favvoaffärer. Men inte för ursiktens skull.

  SvaraRadera