Idag
(läs: fredag) har Bloggaren köpt sig ett par flaskor
Baron
de Ley Varietales Graciano,
ett riojavin som smakar mumma på stubinen, men så mycket mer om det
får ligga tre, fyra, fem år i garderoben – vinkällaren existerar
för närvarande bara i virtuell version - och essa till sig. Fram
träder toner av läder och mullig maräng! Man blir som. Till sig.
Jo.
Läste förresten att Kronstam, vinskribenten, druckit en rioja från 1945, som åldrats med välbehag. Och sauternes från mitten av 1800-talet. Tveksamt om Bloggaren har tålamod att vänta så länge. Det hemkörda Hjo-sauternen kluckar så gott på övervåningen och är tänkt att läppjas i skuggan under äppelträdet i sommar. Läsade Proust, kliande Hjo-Hjo bakom örat. Nu vet man inte riktigt, det tar tid för en sauternes att mogna. Tydligen.
Apropå äpplen och vin: i Hjo är vi lyckligt lottade, här bor så många i villa att var och en har sitt egna äppelträd. Nästan. Och om vi pratar med Harry Edelman, mannen som sedan 1925 lärt ut vinberedningens ädla konst till svenska folket, ”är det hälsosammare att konsumera äpplen i form av vin än såsom must”. Bara så ni vet. Hick.
Hjo-Hjo hälsar.
Tackar,säger ett blindstyre,,nu har jag ändrat till rätt datum..
SvaraRaderaBaron de Ley Varietales Graciano,detta vin hittar jag inte i systemets lista,,där står "Drycken lagerförs av leverantör och inte av Systembolaget."..Jag gillar Riojaviner,,så som
Coto de Imaz..Haé Kram.
Det stämmer, det är ett beställningsvin. Coto de Imaz, det får jag allt ta och pröva någon gång.
RaderaSå du har tredje året i Hjo. Ja, vad tiden ändå går. Jag har bott två år i min nya lägenhet. Sexton och ett halvt år sammanlagt i Lidköping. DET är lång tid, det.
SvaraRaderaVilken söt bild på Hjo-Hjo, där är han tuff, han, haha.
Skön lördag tillönskas, läser du har lite gott att smutta på.
Tredje året, det går undan.
RaderaHjo-Hjo har tre pipbollar som favoriter, märkligt nog håller de än.
Det är med vin som med kvinnor det är bäst när de är mogna!! Hjo-Hjo ser ut att ha munnen full! .... Svar..Ja vad trodde du att de skulle vara utrustade med ??? :-) Kram!
SvaraRaderaMoget vin och mogna kvinnor, det är fint. Man får passa sig så det inte blir övermoget bara.
RaderaHär hemma blir det mest kaka eller paj av äpplena. Pipleksaker lever inte länge hos mig men dom är riktigt kul medan dom lever... Kramis!
SvaraRaderaPipleksaker är riktiga hundhöjdare. Synd bara att de sällan är särskilt långlivade.
RaderaHmm... Jag är inte säker på att du behöver vänta så länge till. Mitten av 1800-talet har mig veterligen redan varit? ;-)
SvaraRaderaJag provade att göra äppelvin en gång. Det slutade med en gegga i källaren när flaskorna sköt bort sina korkar... :-D
Ska bli mycket intressant att följa vinets väg till Hjo-sauternes. Behöver ju inte ta så lång tid heller, som du så riktigt påpekar.
Raderasv: Egentligen ska man nog inte äta bäckfiskgryta med sked. Särskilt inte när det var så stora bitar... Men är det skedvecka så är det, och jag fick i mig maten. Hade jag nog lyckats med vilket verktyg som än stod till hands :-D
SvaraRaderaOm man verkligen vill så kan man.
RaderaHär hade vi två små äppelträd som det aldrig blev några äpplen på. Men högar med löv under när hösten kom. Efter tio år högg maken ner dem och jag slipper åtminstone löven.
SvaraRaderaJag dricker numera bara rosévin och knappt det. Mitt vinpensum är förverkat verkar det som. Jag var ju student när motboken togs bort bevars...
Min mamma gjorde eget vin på olika saker, maskrosor t.ex. Men det fick aldrig ligga till sig så det smakade alltid jäst.
Ingrid som avundas alla som kan dricka mer än ett glas vin utan att få ont i huvudet dagen därpå.
Jästsmaken har även varit mitt problem när jag beredde vin i ungdomen, det blev aldrig bra. Men nu. Man får inte vara så het på gröten.
RaderaOnt i huvudet är ett annat känt vinproblem.
Nu blir jag nyfiken. Gör du vin av äpplena?
SvaraRaderaSå är det tänkt, 10 liter. Och chutney och vanligt mos. Plus äta och smacka när vinterfrukten legat till sig.
RaderaSnygg header!
SvaraRaderaOch skvalp i garderoben......mmm....en gång, dvs innan vi utflyttade från stora storstan (Gbg) hade vi ett gammalt hus med källare och i nordöstra hörnan i den källaren var det alltid, alltså, alltid, mellan 8-12 grader och det var lugnt och stilla, gissa om vi hade en fin vinkällare där! Men så en gång fick vi (jag) liksom för oss att där kunde ju inte flaskorna ligga. Låt mig säga som så att vi (jag) drack upp vinkällaren. Den var god! Så det kan bli......
Ja, åka till Halmstad och Danmark är en bra kombo!
Kram
Aj, aj. Men samtidigt kan ju vinet inte ligga i källaren och självdö.
RaderaBra, då vet jag det! Lever väldigt hälsosamt i så fall;-)
SvaraRaderaÄlskar fotbollen i Hjo-Hjos mun! Hur läcker bild som helst!
Vi har även gjort äppelchutney, också hälsosamt med ingefära i. Tuff hund.
RaderaJag minns med fasa den tid då det blev poppis att ha sin egen damejeanne (eller hur det stavas) och bjuda på hemkörd vin. Man skulle le och smacka och låtsas att sörjan var god...smakade alltid jäst och möglig källare....
SvaraRaderaKanske skickar jag dig en flaska med posten. Flaskpost.
RaderaMan kanske borde ha en vinkällare...i garderoben....så slipper man alla trappor ;)
SvaraRaderaJa, det blir ett jävla spring.
RaderaEn vinkannare har 'talat', jag laser och njuter av de vackra namnen pa viner du namner, de later goda.
SvaraRaderaMan borde halsa, hi hi... nej helsa pa hos dig till sommaren,
klia HjoHjo bakom orat och smutta pa hemmabryggt vin, mmm....
Ha en trevlig Farsdag, och krama gulliga vovven
Eva
Han får sin kram - NU.
Radera
SvaraRaderaHärlig Hjo-Hjo-boll-bild :D
En labbe vill alltid ha något att bära på, gärna skor och strumpor.
RaderaLite gott i garderoben är väl inte fel det heller! Här har vi en pärla som ligger ovanpå köksskåpen...
SvaraRaderaTrevlig söndag!
Ja, det är bra. Har man ingen vinkällare får man använda sin fantasi.
RaderaFascinerande det där med vinsmaker. Smak av läder - aah!!! Och av mullig maräng - åh, himla tur att det inte smakar som en mager marängrackare... Hehe, tror jag skulle föredragit vinet INNAN den fleråriga lagringen...
SvaraRaderaSå där ja - nu kom jag ut med mitt förhållande till kvalitetsvin...
Berit E
Knepigt med vin - om man smakar med förbundna ögon sägs det at det kan vara svårt att tom skilja på rött och vitt.
RaderaTrevlig sysselsättning det där... att höra en damejeanne eller två stå och klucka... sämre kan man ha det. En vinkällare står högt på önskelistan. Det får bli i nästa liv...
SvaraRaderaOm man nu ska ha en tror jag man får passa på i detta liv.
RaderaNjuter sättet du skriver på - mer säger jag inte :-)
SvaraRaderaTack! Nu är du lika korthuggen som jag.
RaderaHar aldrig sett finessen med att köpa vin och låta flaskan ligga
SvaraRaderaför fäfot, istället för att bli okorkad och tömd i glada vänners lag.
Men du skriver himla roligt. Omöjligt att inte dra upp mungiporna, när jag läser dina kommentare och, i synnerhet,
svarne.
Var du kåsör innan du flyttade till Hjo?
Ruth i Virginia
Tack! Kul att kunna roa folk ända borta i Amerikat.
RaderaKan man göra själv oxå: Äppelglögg!
SvaraRaderaÄppelglögg okej. Fast glöggen har ingen åtgång i vårt hushåll, glöggen vi köpte till förra julen står fortfarande oöppnad.
RaderaVin hittar vi på systemet, äpplen i garaget.
SvaraRaderaJodå, visst. Vinet på Systemet är helt okej.
RaderaDå har du nåt att se fram emot.......Dessutom att det är nyttigt. Strunta i att äta äpplen med risk för att tappa nån gadd...drick upp dem istället. Hmmm. ....inte så dumt.
SvaraRaderaHa en fin början på veckan
Man måste ha tålamod här i livet. Vill äta ett äpple om dagen men det vill sig inte.
RaderaVänta länge på ett vin lät jobbigt. Men det är klart....smakar det, så kostar det. Tålamod säger jag.
SvaraRaderaVerkar trevligt där i Hjo.
Trevlig kväll.
Allt som är trevligt här i livet får man vänta på. Lottovinster till exempel.
RaderaMatte kan inte så mycket annat om vin än att det är gott att dricka ett glas då och då ;)
SvaraRaderaDet är väl ungefär vad man behöver veta.
RaderaTrevlig kväll!
Grattis till ett tredje år i Hjo! Trevligt med vin som har fått ligga till sig i källarskrubben, eller där det finns plats. Vi har ett par flaskor som vi köpte för 4 - 5 år sedan... Vi hoppas de blir perfekta en snöig och jävlig dag i vinter.
SvaraRaderaAnnars lär det äldsta vinet var ett Alsacevin från 1472. Senaste gången någon smakade på vinet var när Alsace befriades i slutet av andra världskriget.
Man ligger i lä - när man har sparat ett vin fem år...
/Roland
4-5 år är inte illa. Ni får läppja försiktigt och kasta in en pinne i brasan. Det nog fint det.
RaderaTre år låter bra...är inne på tredje yrkesmässigt på detta ställe.
SvaraRaderaTiden går fort när man trivs.
Ha en skön avslutning på veckan.
Bra om du trivs i skolan, det verkar vara lite si och så annars. Med trivseln.
Radera