måndag 24 augusti 2015

Falska franska fikon


Hjo-Hjo dåsar i skuggan från vårt falska franska fikonträd (det låter så trevligt och provencalskt men i verkliga livet är det bara ett skaraborgskt vildpäronträd som varken ger fikon eller päron – men bra skugga) och det gör han förbaske mig rätt i. Han går på diet: fiskbullar och kokt ris. Han kräktes igår. Allt han hade. Och mer därtill. Det blir till att hoppa hundarnas måndagspromenad, veckans höjdpunkt, stackars hund. Han som har längtat efter Lilly, den söta cocker spaniel-flickan, hela veckan. Voj, voj.

Hjo-Hjo dåsar lojt och betraktar sina föräldrars förehavanden i trädgården. Och nu är det Hjo-Hjo som talar: Grrr. Husse – det är han med smala ben på bilden, och vita – har köpt sig en lövblåsare (med sug). Nu suger han trottoaren ren, hoppas det blir något kvar att lukta på. Gatsopare i Hjo, det är till att fått fart på karriären på gamla dar. Vaff.

Bloggaren tittar förvånat på sin hund för visst låter det som att han försöker sig på Povel Ramels gamla lokförarskratt. Märklig hund, man undrar hur han tänker. Eller vad.

Och i augustisommaren flockas fjärilarna runt syrenbuddlejan. In och hämta kameran gubbe, skynda, skynda, sommaren varar inte för evigt.
38 kommentarer:

 1. Tur att han har förstående föräldrar - Hjo-Hjo. Lilly finns väl förhoppningsvis kvar när han blir frisk. Inte undra på att han mådde illa när maten bestod av ris och fiskbullar. Vem hade inte gjort det?
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har missuppfattat det hela. Hjo-Hjo mår prima av fiskbullar och ris. Vad han mådde illa av är inte utrett ordentligt.

   Radera
 2. Hoppas han blir pigg snart, oftast vet man ju inte vad de stoppar i sig. De kan ju hitta både det ena o andra som är gott för hundar o särskilt för matglada labradorer. Han kommer att vara saknad i dag på hundpromenaden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för omtanken! Han har ätit fiskbullar i dagarna två, som han älskar, och mår jättefint igen. Vi får se om han vill ha sina torra kulor igen.

   Radera
 3. Fnissar åt Ingrids syn på fiskbullar ... jag gör som Hjo-hjo, gillar dem! :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vidrig mat, enligt mig. Men Hjo-Hjo tycker det är rena lyxmaten.

   Radera
 4. Tokigt med risig mage men det blir nog bättre med åren. Fiskbullar och ris är ju riktigt gott som omväxling och snällt mot lilla magen också. Skönt att ligga i skuggan av vad som helst när det är varmt... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiskbullar är snällt och gott, om du frågar Hjo-Hjo. Husse är inte lika förtjust i bullarna.

   Radera
 5. Ajdå... Hoppas magen blev bättre av dieten, och att flickan väntar på honom... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, han mår mycket bättre nu. Och eftersom han är den stora charmören här på väster så ger det sig nog med hundflickorna.

   Radera
 6. Hahaa - du skulle ha låtit mig vara i villfarelsen bara att det här trädet och alla vyer fanns i Frankrike och att det inte var frågan om ett skaraborgskt vildpäronträd :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är nästan lite exklusivt att ha vildpäron på tomten. Kanske kan man köpa sig fikon i kruka.

   Radera
 7. Men vad i allsin dar hände med min syrenbuddleja? Den har jag inte sett till i sommar. Nu måste jag ge mig ut och leta i klorofyllen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår buddleja hänger med huvudet och är törstig. Det kom några droppar regn idag, inte mer. Torrt i Hjo, tror att Vättern fungerar som havsbandet i Bohuslän. Här har det sannerligen inte varit en regnig sommar. Men kall i maj och juni.

   Radera
 8. Stackars Hjo-Hjo - han kan ju inte drabbats av vinterkräksjukan - än. Hoppas han mår bättre nu. Å bara tanken på fiskbullar får mig att göra det Hjo-Hjo i söndags.

  Tack förresen för namnet på den där busken som jag också hade på min blogg för några dagar sedan med likadana fjärilar som din. Frågade min "läsarkrets" vad de var för ras och fick totalt fyra förslag, men inget på busken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju bra. Själv har jag legat lågt med både blogg och bloggläsande ett tag. Men nu har jag visst spottat klart i nävarna. Hej och hå, here we gå!

   Radera
 9. Har du kommit ur sommar"dvalan" nu? :) Såg att du tog ett längre sommarlov. Det behövs ibland.
  Stackars Hjo-Hjo. Hoppas han mår bättre.
  Lövblåsare är väldigt vanliga i USA. Antar att de även kommit till Sverige numera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lövblåsaren fungerar fint på torra löv, fuktiga är värre. Sugen alltså. I inlägget gällde det kantklippt gräs som hamnat på trottoaren.

   Radera
 10. Vår cocker spaniel käkade upp tuber med böcklingpastej två gånger förra året. Och då pratar vi inte bara om innehållet. Han åt hela tuben med metall och allt. Det blev några turer fram och tillbaka till Blå stjärnan - och DÅ hade vi verkligen nytta av hundförsäkringen...
  Jäkla hund. Han kan väl läsa recept och vara som en vanlig människa...
  //Roland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böcklingpastej är allt väldigt gott för en sugen hund. Han verkar försigkommen den lilla cockern. Hundar har plåtmagar men de klarar inte allt.

   Radera
 11. Jag måste säga att jag tycker nog att "Skaraborgst vildpäronträd" låter nog så exotiskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovars, så där. Och bra skugga blir det.

   Radera
 12. Vad roligt att du fått en ny leksak och att du inte blev blåst på fjärilsbilden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det ska sugas löv på hösten får man se till att de är torra, annars blir det så lagom roligt.

   Radera
 13. Franska fikon i all ära ;) men ett äkta svenskt päronträd är inte att förakta. Vårt har inte burit frukt på flera år men får istället rostfärgade fläckar på bladen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har även tre andra päronträd, som inte är vilda. Tyvärr äter kajorna upp varje päron. Inget blir kvar till odlarna. Kaja - Choucas des tours på franska, så fick man lära sig det.

   Radera
 14. Fikonträd utan fikon eller ett fruktlöst vildpäronträd - kan väl smälla lika högt! :)
  Ser att ris och fiskbullar gjort nytta för Hjo-Hjo. Se där, ändå något försonande hos fiskbullar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjo-Hjo har inte förstått att fiskbullar är äckligt. Han slukar dem med samma iver som när han var valp.

   Radera
 15. Jag håller verkligen med HjoHjo - gatsopare på gamla dar, hi hi hi...
  Nämen stackare, inte kul att må skit, han kräktes väl i toa-stolen,
  *fniss*


  Men vad kan Hjo Hjo ätit för konstigt då, hundar brukar väl tåla det mesta vad jag vet. Han har väl inte varit i ån och tjuvfiskat och fått i sig okokta kräftor, hi hi . . .
  Men annars är den dieten jätte bra och god, skulle kunna dela den med HjoHjo.
  Sen brukar jag göra mina egna fiskbulle-specialare, men det tar lite tid att göra dem.
  Nu har det blivit lite svalare efter regnet halva dagen, men fortfarande en kvalmig luft.
  Krya på kram till HjoHjo/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att din hemgjorda variant av fiskbullar slår Abbas med hästlängder. Stekta, det måste bli möe goare.

   Radera
 16. Svar
  1. Han tänker på mat och söta hundfröknar. I nämnd ordning.

   Radera
 17. Hösten lurar redan runt hörnet men jag är tacksam för att vi fick några fina sensommarveckor i alla fall! Det uppskattades av våra vetefärgade också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg idag att björkarna börjar gulna. Torka eller hösten som nalkas, kanske bägge.

   Radera
 18. Klappar Povelska hunden, hoppas han är frisker. Det rör sig där hos er, fin fjäril!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är frisker och glader. Äter som en labbe igen.

   Radera
 19. Hoppas Hjo-Hjo mår bättre idag. Ibland äter vovvarna något olämpligt under promenaden och då kan det gå så här. Våra fikon är snart klara för att skördas och sen blir det till att koka fikonmarmelad. Gott till osten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har planterat rosenkvitten, som blir fin marmelad tillsammans med äpplen. Äkta kvitten har svårt för vätternklimatet. Men skulle nog funka i skyddat söderläge.

   Radera