måndag 23 mars 2015

40.000 restauranger

I Paris lär det finnas 40.000 restauranger, så det är fullt begripligt att parisarna har ett sjå att välja rätt ställe för söndagsmiddagen. Och samma sjå, garanterat, blir det att leta upp Hemingways favoritkrog, eller Madonnas. Så det glömmer vi å det snaraste. Nej, vi ramlar in på första bästa: Le Relais l'Entrecôte på Boulevard du Montparnasse. Där serveras entrecôte som sig bör, en variant till lunch och en på kvällen. Inte så mycket att dividera om. À point, s'il vous plaît. Oh la la.


Något grämer det bloggaren att ostronen förblev oätna denna resa. Sniglarna likaså. Man kan inte få allt här i världen. Men Moule marinière missar vi ogärna. Ätes med händerna och med glupande aptit. Doppa baguetten i spadet! Slurp. Hustrun gillar att föreviga bloggarens franska musselexcesser, så även denna gång.

Återstår Confit de Canard – confiterade anklår, och potatis friterad i ankfett. Det är grejer det, riktigt bondskt i världsstaden. Serveras på kvarterskrogen La Vache au Comptoire. Och med ett kraftigt vin från Cahors därtill. Man förlorar sig, kan inte annat. Till lunch!


Sista kvällen äter vi pizza. L'Italie? Jo, det får passera.


Och på Rue du Montparnasse ligger creperierna på rad. För den hågade. Om bloggaren bara hade vetat. Men nu är han mätt. Det får bli en annan gång.





56 kommentarer:

  1. Musslor avstår jag men har döttrar som äter så man har förevigat i Rom bland annat. När det finns så många restauranger är det lätt att gå på en nit så det gäller att undvika turistfällorna. Ibland lyckas man väldigt bra men inte alltid. Men man överlever ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Turistfällorna går inte alltid att undvika, ofta gott men dyrt. Fast billigt är nog ingenting i Paris.

      Radera
  2. Jag ser vad du äter! Åt samma för exakt ett år sen, fast i Bryssel.
    Namnam, säger jag bara. Ingen potatis, utan alltid pompa.
    Andra omgången musslor skvimpade servitören lite spad i mitt knä, men så brått, sa bara OJ, typ.
    Njut för fulla muggar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Två omgångar - oj, du var en matfrisk en. Jag vet, det är gott.

      Radera
  3. Dregel, dregel, dregel... Även om jag föredrar min entrecôte "sanglant" så gillar jag att äta musslorna precis som ni gör. Mums!

    Å om du längtar efter sniglar (älskar denna 1980-tals specialitet) kan jag varmt rekommendera Picard.se. Har testat - helt godkända är dom - sniglarna där alltså. Inte the real thing, men ändå-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Picard.se och sniglar, inte the real thing? På burk då då, funkar jättebra i så fall.

      Radera
    2. Nej då, inte på burk - yuck! Djupfrysta fina varianter:)

      Radera
    3. Kanske ännu bättre, har aldrig prövat.

      Radera
  4. Har varken ätit ostron eller sniglar. Vet inte om jag skulle vilja faktiskt. Du ser ut att trivas med att sörpla musslor. :)
    Ankan låter god.
    Nu blev jag absolut hungrig. Bäst att laga middag här på västkusten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu fick ju inte jag heller varken ostron eller sniglar. Lite synd. Tycker du borde prova.

      Radera
  5. Härligt! och det där med marinerade musslor är verkligen så gott. Ostronen lämnar jag dock med gott hjärta till någon annan, jag tycker inte det är speciellt gott och då är det ju synd att äta upp dom som säkert någon annan kan njuta mer av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ostron smakar ursprung och hav. Lite utöver det vanliga.

      Radera
  6. och så blev man förförd , igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt. Maten ligger en varmt om hjärtat.

      Radera
  7. fattiga jag i ungdomen besökte mest en restaurang, franska kunde vi inte heller

    SvaraRadera
    Svar
    1. I ungdomen var vi alla fattiga - men rika i tanken. Vita bönor i tomatsås och Marcel Proust ungefär.

      Radera
  8. P.S.
    ostron i Skottland smakar bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och svenska också, bättre än franska sägs det.

      Radera
  9. Ostron,sniglar och anklår får vara ifred för mej! .Inte mina favoriter!!!..Barn är så rakt på!! Kram!

    SvaraRadera
  10. Oj Oj,40 000 restauranger,,då skulle man hitta en skitenkelt även med förbundna ögon..Musslor kanske,,sniglar ja,har käkat världens godaste i Tyskland, i Heidelberg vill jag minnas att det var..Haé Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till Heidelberg och Mannheim kan jag gott tänka mig en resa.

      Radera
  11. Så härligt att möta våren i Paris! Det gjorde jag för 24 år sen...känns som om det vore dags igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. För 37 år sedan mötte vi våren i Paris senast. Har varit där senare men inte på våren, inte förrän nu. Oj, vad åren går.

      Radera
  12. Ja i Paris kan man äta mycket och gott! Dagens lunch intog jag och dottern på vårt stamställe vid Place Contrescarpe.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser trevligt ut. Vi var där i närheten och strosade men i vid Place Contrescarpe.

      Radera
  13. Hjo-Hjo hade nog gärna följt med och diskat tallrikarna. Husse håller med om att allt med skal är gott... Kramis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utan tvekan hade han tyckt om att diska. Det gör han för övrigt även här hemma.

      Radera
  14. Har varit i Paris två gånger,gillar deras resturanger,första gången för 7 år sedan då besökte vi Lido,ett oförglömligt minne!

    SvaraRadera
  15. Ostron är som en kallsup så dom utgår för mig, Sniglar, sådär, finns det inget annat så går dom ner och ankan är för fet för mig. Så tyvärr,det får bli annat för mig när jag är i Paris! En stad som jag gillar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ostron, sniglar och anka, vad är det. Det finns ju så mycket annat.

      Radera
  16. Otroligt, det låter som en jättesiffra med antalet restauranger men jag betvivlar det inte en endaste sekund. Men snälla, skaldjur, gaaah, när det finns annat att äta. Här talar en riktig bohusläning. inga ostron, inga humrar, inga krabbor och absolut inga musslor, inte så länge det finns annat att äta. Men massor av fisk! Tur vi tycker lite olika! Fast jag kan bli lite avundsjuk på dom som tycker så jättemycket om vissa saker, det låter så njutningsfyllt!
    Agneta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du var allt en märklig bohuslänning. Hur är det med räkor?

      Radera
  17. Nu blev jag verkligen hungrig! Har aldrig varit i Paris men attman kan äta gott där har jag förstått

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man behöver ju inte gå hungrig från Göteborg city heller, men det är klart att...

      Radera
  18. Här var det mat i långa banor, den ena delikatessen efter den andra. Men ni är ju i Frankrike så portionerna torde vara i minsta laget? Härligt ställe att möta våren på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Möter våren oui, och i minsta laget - non.

      Radera
  19. Underbart att besöka ett så fint land och en så fin stad :)
    Mycket gott finns det absolut att bjudas på, svårt att välja vart man ska gå bara :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Paris håller måttet. Frankrike i övrigt också, fast något helt annat.

      Radera
  20. Paris är bra. Det gör inget om man är ung och pank, Paris är bra ändå. När man blir lite äldre är det kul att kunna kosta på sig bra några av de måltider som Paris är så bra på. I min ungdom utmanades på snigelduell.

    Sniglarna visade sig dock vara kraftigt överåriga, eller nåt. Trots att jag förlorade duellen (dvs åt ganska få, för jag tyckte att de smakade skumt) blev jag obeskrivligt sjuk. Min medtävlare som åt betydligt mer var riktigt otrevligt sjuk, såpass att jag blev orolig. Sedan dess sedan dess får sniglarna vila i frid för mig. På landet har vi vinbergssnäckor, men jag frestas aldrig fånga in dem – snigelfasorna i Paris är fortfarande alltför levande i mitt minne.

    Men ni verkar ju ha haft trevligt och sluppit matförgiftningar och liknande eländen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, har aldrig mått dåligt av vinbärssnäckorna. Förra sommaren upptäckte vi att Hjo-Hjo roade sig med att använda dem som hundgodis, fast han åt aldrig upp dem - tror jag. Illa mådde han inte. Kanske är vi särskilt snigelhårdhudade i Hjo - och i Frankrike.

      Radera
  21. Svar
    1. Vet inte om det finns rökt sik - men det gör det ju inte i Hjo heller längre.

      Radera
  22. Tack för Paris rapporten. Förstår att det inte var lätt att välja matställe. Jag brukar lyssna efter magens önskningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett elände att välja. Man får ta rakt av och kliva in någonstans.

      Radera
  23. ÅH ja, vilken matupplevelse att vara i Paris. Världens godaste mat, det franska köket.
    Mysigt att vara i Paris...skulle gärna hoppa över pölen just dit, jag också!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, fast nu är vi hemma igen och nere på jorden. Våren gjorde ett försök i Hjo igår men tappade taget idag.

      Radera
  24. Paris är nog vackert. Men musslor.......nä fy för den lede. Sånt där dregel.
    Nä tacka vet jag bruna bönor och fläsk . Det är grejer det!
    Ha det gott nu. Njut av våren i Paris.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bruna bönor och fläsk är också gott. Farligt.

      Radera
  25. Utbudet av retauranger är fantastiskt. Ostronen kan jag var utan nu när jag inte tål citron, däremot sniglar älskar jag och inte att förglömma musslor. Så mycket gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fick vara utan både sniglar och ostron. Det får bli nästa gång. Tålamod.

      Radera
  26. Precis ovanför fötterna på Eiffeltornet finns det en restaurang jag kan rekommendera, minns inte vad den heter. Men den är dyr, faktiskt en av de dyraste jag varit på. Jag fick leva på gröt en hel månad efteråt. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har varit uppe i tornet ett par gånger, men inte denna gång. Men aldrig ätit där. Inte mycket är billigt i Paris.

      Radera
  27. Härligt med några franska dagar! I det landet kan man nog gå in på vilken restaurang som helst, oavsett prisnivå, och äta gott, ibland riktigt gott. Förr i världen (läs 70-tal) köpte vi konserverade vinbergssniglar på burk som vi puttade in i skal (som man kunde återanvända) och gratinerade med vitlökssmör. Mums, det var i många år ett festligt alternativ till fredagsmys. Helt plötsligt en dag kunde jag bara inte med dem längre.... Nu i somras fanns de på en meny där kocken hade bestämt vad vi skulle äta och det kändes inte kul att skippa dem. Hur det smakade? Jo faktiskt gott - så här efter 30 år !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har köpt sniglar på burk ett par gånger. Det blir helt ok. Ett besvär att egenplocka och tillreda vinbärssnäckor. Svårt att få det bra har jag läst.

      Radera