Solig
söndag i februari och snart är det midsommar. Det går åt rätt
håll som det heter. - Stå still hund, så att husse hinner ta några
fina kort innan det vänder och blir mörkt igen. Det är till att ha
ett optimistiskt sinnelag. Jo.
Och en trappa upp kluckar Bloggarens spontanjästa äppelvin på fjärde månaden. Hemtrevligt och trendigt rätt i tiden. Det är nämligen den vilda naturliga jäsningen som gäller för tillfället. Naturviner. Charmigt men vanskligt. Mikael Mölstad skriver i Svenska dagbladet att resultatet kan bli lite hur som haver. Från läcker doft av mineraler och dova skogstoner, till getost och omisskännliga inslag av stallränna. Har du hört Hjo-Hjo? Jo, visst har han. Han gör sina lovar runt vinkaggen och man hör hur han grunnar: Getost och stallränna, hmm intressant. Hundligen.
Annars har vi det bra, som sagt. Hunden växer och blir stor. Särskilt sedan husse varit och uppgraderat glasögonen sina.
)sensorisk! 7
SvaraRaderaKort & gott!
RaderaÄppelvin - är det samma sak som cider eller?! Ska bli intressant att höra vilken smak du åstadkommit...
SvaraRaderaFantastiskt fina bilder förresten. Å Hjo-Hjo stod ju verkligen blixtstilla. Han är en duktig fotomodell!
Nej, ingen cider. Ett sött vin som i bästa fall smakar som Sauternes. Men det är sannerligen i bästa fall. Möjligen sauternesvin från Hjo då då.
RaderaDet var en väldans blandning av dofter. Undras hur smaken blir.
SvaraRaderaEftersom vinerna jag gjorde i min ungdom aldrig blev bra, trots riktiga jästkulturer, är det ingen större chansning med vildjäsning. Det blir som det blir. Som så mycket annat.
RaderaMin första fläderblomsaft spontanjäste, blev som champagne, liksom ett nyponvin som smakade som den finaste sherry! Det kan gå bra, men se upp för vildjäsing. Inte bra alls.
SvaraRaderaMidsommar ja, påsken är på ingående, sedan går det snabbt.
Länge sedan jag gjorde vin sist. Och aldrig blev det bra. Så här spontanjäses det, har liksom inget att förlora. Kanske blir det sött ch gott bubbel.
RaderaDet gäller att inte ta fram vinet för tidigt. Min mamma gjorde ofta eget vin men tog alltid fram det innan det var riktigt klart. Det smakade jäst och hemskt. I synnerhet maskrosvinet...
SvaraRaderaIngrid
Dessvärre har jag gjort samma fel som din mamma. Men det var i ungdomen, nu är jag så mycket klokare. Undrar hur länge det ska stå där och bubbla jag. Kanske att...
RaderaVisst fick husse till ena snygga bilder allt. Hoppas vinet där blir lika trevligt det, med god doft också :)
SvaraRaderaHjo-Hjo börjar bli van att posera. Han måste vara Hjos mest fotograferade hund vid det här laget. Angående vinet är det bara att hålla tummarna.
RaderaHemgjort naturvin lät spännande.
SvaraRaderaJodu......Vi går mot rätt tider ifall man gillar sommaren, och vem gillar inte den.
Ha det så gott och en fin ny vecka till dig
I Hjo hoppas vi på en fin sommar med naturvin under lövhänget.
RaderaHos mig doftar det varken läckra mineraler eller stallränna - men jag ska be matte gå till optikern och få nya glasögon! Vore kul att bli lite större!
SvaraRaderaKasper
Liten hund blir stor. Smart!
RaderaÅh, husse kom att tänka på när han och matte kramade vindruvor i en höganäskruka, blandade med lite socker och hällde på oklorerat vatten från brunnen. När den spontana jäsningen kommit igång åkte resten av sockret i. Det blev ett synnerligen gott och starkt vin som dracks väl kylt vid speciella tillfällen. Annat en boxen i kylen det. Hjo-Hjo måste vara Hjos stiligaste hund också. Inta bara mest fotograferade. Nu håller vi tassar och tummar för att stallrännan håller sig på avstånd... Kramis!
SvaraRaderaI ett höganäskrus, mycket intressant. Så vill jag också göra vin, inte så mycket krusiduller. Stilig, säger Hjo-Hjo, det är bara förnamnet.
RaderaGod natt!
Det är allt ett tag tills midsommar. :)
SvaraRaderaMen ljusare blir det helt klart. Och snart får vi en extra timme. Tidigare troligen i USA än i Sverige. Det brukar vara så.
Jaha, så Hjo-Hjo blev helt plötsligt större med de nya glasögonen. :) Fin är han bredvid stockarna.
Just det, sommartid. Det hade jag glömt. Då blir dagarna genast längre. Gott, vi är snart där.
RaderaDet låter spännande med naturvin! Minns vinet som vi gjorde i ungdomens glada dagar och faktiskt drack. I dag hade det gått under epitetet "rävgift" ;-) Hoppas ert ska smaka bättre!
SvaraRaderaDet ska smaka sött och gott är det tänkt. Men det återstår att se. Och aldrig slutar det jäsa.
RaderaOki,hoppas att vinet blir som ditt första alternativ,,läcker doft av mineraler och dova skogstoner..Ja inte är du ensam om att vara Owe fan,,vi är ett gäng som tycker som du..Haé Kram.
SvaraRaderaHemligheten att lyckas med hemkört vin heter tålamod. Åtminstone till att börja med.
RaderaHa det gött!
Jo jo det det ska vara hundar ,ungar och hembryggt äppelvin.......................SVAR:Jag slår ihjäl dom när jag ser dom! Flugorna alltså! :-)
SvaraRaderaFaktum är att jag slog ihjäl en fluga på hallväggen igår. Det var lätt gjort eftersom den inte hade någon fart på svängkolvarna. Inte vingarna heller.
RaderaHembryggt äppelvin - det är en klassiker :) Hoppas det blir så gott som det låter!
SvaraRaderaNya glasögon = en ny värld! Tänk så lätt man kan få se förändringar ibland ;)
Det blir toppen. Bara inte tålamodet tryter.
RaderaDet ska bli intressant att höra hur smaken blev till slut när vinet är klart. Så stilig han är Hjo-Hjo.
SvaraRaderaSom sauternes hoppas jag. Hjo-sauternes.
RaderaKommer bli intressant att höra hur vinet blir! Kanske en ny beskrivning, formulerad av HjoHjos husse och något som kanske slår Carl Jans beskrivning av ett vin för många år sen, "som en nysprungen häst" eller vad var det han sa????
SvaraRaderaAha, HjoHjo växer, ja, glasögon kan förändra världen, inte visste jag vad granbarr var innan jag fick glasögon, allt var innan en grön, härlig massa bara....
Ha det!
Jag återkommer när vinet är klart och gift sig med gåslevern.
RaderaDet där låter spännande. Minns när maskrosvinet var inne. Det var inte gott! Ser fram mot rapport!
SvaraRaderaMaskrosvin gjorde jag också i ungdomens dagar. Tror inte jag ger mig på det igen.
Radera