söndag 21 februari 2016

Naturvin

Solig söndag i februari och snart är det midsommar. Det går åt rätt håll som det heter. - Stå still hund, så att husse hinner ta några fina kort innan det vänder och blir mörkt igen. Det är till att ha ett optimistiskt sinnelag. Jo.

Och en trappa upp kluckar Bloggarens spontanjästa äppelvin på fjärde månaden. Hemtrevligt och trendigt rätt i tiden. Det är nämligen den vilda naturliga jäsningen som gäller för tillfället. Naturviner. Charmigt men vanskligt. Mikael Mölstad skriver i Svenska dagbladet att resultatet kan bli lite hur som haver. Från läcker doft av mineraler och dova skogstoner, till getost och omisskännliga inslag av stallränna. Har du hört Hjo-Hjo? Jo, visst har han. Han gör sina lovar runt vinkaggen och man hör hur han grunnar: Getost och stallränna, hmm intressant. Hundligen.

Annars har vi det bra, som sagt. Hunden växer och blir stor. Särskilt sedan husse varit och uppgraderat glasögonen sina. 34 kommentarer:

 1. Äppelvin - är det samma sak som cider eller?! Ska bli intressant att höra vilken smak du åstadkommit...

  Fantastiskt fina bilder förresten. Å Hjo-Hjo stod ju verkligen blixtstilla. Han är en duktig fotomodell!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, ingen cider. Ett sött vin som i bästa fall smakar som Sauternes. Men det är sannerligen i bästa fall. Möjligen sauternesvin från Hjo då då.

   Radera
 2. Det var en väldans blandning av dofter. Undras hur smaken blir.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom vinerna jag gjorde i min ungdom aldrig blev bra, trots riktiga jästkulturer, är det ingen större chansning med vildjäsning. Det blir som det blir. Som så mycket annat.

   Radera
 3. Min första fläderblomsaft spontanjäste, blev som champagne, liksom ett nyponvin som smakade som den finaste sherry! Det kan gå bra, men se upp för vildjäsing. Inte bra alls.
  Midsommar ja, påsken är på ingående, sedan går det snabbt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Länge sedan jag gjorde vin sist. Och aldrig blev det bra. Så här spontanjäses det, har liksom inget att förlora. Kanske blir det sött ch gott bubbel.

   Radera
 4. Det gäller att inte ta fram vinet för tidigt. Min mamma gjorde ofta eget vin men tog alltid fram det innan det var riktigt klart. Det smakade jäst och hemskt. I synnerhet maskrosvinet...
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessvärre har jag gjort samma fel som din mamma. Men det var i ungdomen, nu är jag så mycket klokare. Undrar hur länge det ska stå där och bubbla jag. Kanske att...

   Radera
 5. Visst fick husse till ena snygga bilder allt. Hoppas vinet där blir lika trevligt det, med god doft också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjo-Hjo börjar bli van att posera. Han måste vara Hjos mest fotograferade hund vid det här laget. Angående vinet är det bara att hålla tummarna.

   Radera
 6. Hemgjort naturvin lät spännande.
  Jodu......Vi går mot rätt tider ifall man gillar sommaren, och vem gillar inte den.

  Ha det så gott och en fin ny vecka till dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Hjo hoppas vi på en fin sommar med naturvin under lövhänget.

   Radera
 7. Hos mig doftar det varken läckra mineraler eller stallränna - men jag ska be matte gå till optikern och få nya glasögon! Vore kul att bli lite större!
  Kasper

  SvaraRadera
 8. Åh, husse kom att tänka på när han och matte kramade vindruvor i en höganäskruka, blandade med lite socker och hällde på oklorerat vatten från brunnen. När den spontana jäsningen kommit igång åkte resten av sockret i. Det blev ett synnerligen gott och starkt vin som dracks väl kylt vid speciella tillfällen. Annat en boxen i kylen det. Hjo-Hjo måste vara Hjos stiligaste hund också. Inta bara mest fotograferade. Nu håller vi tassar och tummar för att stallrännan håller sig på avstånd... Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I ett höganäskrus, mycket intressant. Så vill jag också göra vin, inte så mycket krusiduller. Stilig, säger Hjo-Hjo, det är bara förnamnet.
   God natt!

   Radera
 9. Det är allt ett tag tills midsommar. :)
  Men ljusare blir det helt klart. Och snart får vi en extra timme. Tidigare troligen i USA än i Sverige. Det brukar vara så.
  Jaha, så Hjo-Hjo blev helt plötsligt större med de nya glasögonen. :) Fin är han bredvid stockarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, sommartid. Det hade jag glömt. Då blir dagarna genast längre. Gott, vi är snart där.

   Radera
 10. Det låter spännande med naturvin! Minns vinet som vi gjorde i ungdomens glada dagar och faktiskt drack. I dag hade det gått under epitetet "rävgift" ;-) Hoppas ert ska smaka bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska smaka sött och gott är det tänkt. Men det återstår att se. Och aldrig slutar det jäsa.

   Radera
 11. Oki,hoppas att vinet blir som ditt första alternativ,,läcker doft av mineraler och dova skogstoner..Ja inte är du ensam om att vara Owe fan,,vi är ett gäng som tycker som du..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemligheten att lyckas med hemkört vin heter tålamod. Åtminstone till att börja med.
   Ha det gött!

   Radera
 12. Jo jo det det ska vara hundar ,ungar och hembryggt äppelvin.......................SVAR:Jag slår ihjäl dom när jag ser dom! Flugorna alltså! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktum är att jag slog ihjäl en fluga på hallväggen igår. Det var lätt gjort eftersom den inte hade någon fart på svängkolvarna. Inte vingarna heller.

   Radera
 13. Hembryggt äppelvin - det är en klassiker :) Hoppas det blir så gott som det låter!
  Nya glasögon = en ny värld! Tänk så lätt man kan få se förändringar ibland ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir toppen. Bara inte tålamodet tryter.

   Radera
 14. Det ska bli intressant att höra hur smaken blev till slut när vinet är klart. Så stilig han är Hjo-Hjo.

  SvaraRadera
 15. Kommer bli intressant att höra hur vinet blir! Kanske en ny beskrivning, formulerad av HjoHjos husse och något som kanske slår Carl Jans beskrivning av ett vin för många år sen, "som en nysprungen häst" eller vad var det han sa????
  Aha, HjoHjo växer, ja, glasögon kan förändra världen, inte visste jag vad granbarr var innan jag fick glasögon, allt var innan en grön, härlig massa bara....
  Ha det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag återkommer när vinet är klart och gift sig med gåslevern.

   Radera
 16. Det där låter spännande. Minns när maskrosvinet var inne. Det var inte gott! Ser fram mot rapport!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maskrosvin gjorde jag också i ungdomens dagar. Tror inte jag ger mig på det igen.

   Radera